Yunnan, la Xina més autèntica

Yunnan és la província amb més contrastos de tota la Xina, que enlluerna per la seva diversitat cultural i paisatgística, captivant fins i tot als viatgers més experimentats.

La seva bellesa radica en les espectaculars diferències que trobem entre els boscs tropicals del sud i les altes muntanyes del nord. En la indescriptible varietat d’espècies animals i plantes. A més, de les nombroses minories ètniques que hi habiten i que han mantingut les seves tradicions, arrels i originals costums populars.

Us convidem a viure aquesta simfonia de bellesa natural i riquesa cultural a través d’un recorregut que ens portarà fins a la capital, Kunming, coneguda com la Ciutat de la Primavera. També, veurem l’increïble Bosc de Pedra de Shilín que presenta formacions càrstiques úniques que narren la història geològica de la regió.

Després, pararem a Yuanyang, per veure les terrasses d’arròs més boniques i espectaculars del món. Visitarem les poblacions històriques de Dali i Shaxi, sense oblidar-nos de la icònica Lijiang, declarada Patrimoni de la Humanitat que enamora amb la tradicional arquitectura Naxi.

Però no només això, també visitarem el majestuós i profund congost del Salt del Tigre. Lloc on la natura es revela amb tota la seva esplendor i on sentirem rugir el mític i cabalós riu Iang-Tsé. A  més visitarem la coneguda Shangri-La, que ens captivarà amb els seus paisatges alpins i influència tibetana.

Aventura’t a conèixer la regió de Yunnan, un lloc extraordinari considerat el tresor xinès als peus de l’Himàlaia. És una terra marcada per la seva originalitat i autenticitat. Un territori remot que descobriràs a través de la mirada del Club del Viatger.

Itinerari

Volem cap a Kunming
Dijous 7 de novembre

Sortida en autocar des dels diferents punts de recollida en direcció a l’aeroport de Barcelona per volar a Kunming via Pequín. Nit a bord. Tot i que tindrem una bona combinació de vols, viatgem cap a l’est i el canvi horari ens farà arribar un dia més tard.

Arribada a Kunming
Divendres 8 de novembre

Arribada a l’aeroport de Pequín on enllaçarem amb el nostre vol a Kunming. En arribar, després de passar els tràmits d’entrada i recollir l’equipatge, trobarem el nostre guia local que ens acompanyarà aquests dies i ens dirigirem cap a l’hotel.

Benvinguts a Yunnan! Per molts, la terra més profunda i inèdita de la Xina, històricament aïllada del món per la barrera natural de l’Himàlaia, un territori on conviuen en harmonia més de vint-i-cinc ètnies diferents, cadascuna d’elles única i singular, la terra de la felicitat permanent i sobretot la llar d’un poble immortal, que començarem a conèixer aquests dies des de Kunming, la capital de província, coneguda com la ciutat de l’eterna primavera.

Sopar i allotjament.

Kunming – Bosc de Pedra – Yuanyang
Dissabte 9 de novembre

Després d’esmorzar iniciarem el nostre camí cap a Yuanyang, una petita població situada a 1800 m d’altura, habitada per les minories ètniques Yi i Hani, i on es troben les terrasses d’arròs més belles i espectaculars del món, declarades Patrimoni de la Humanitat. Aquestes terrasses s’estenen al llarg d’onze mil hectàrees i ofereixen un espectacle visual extraordinari, que encara avui continua funcionant i treballant-se de manera tradicional pel poble Hani.

En ruta, visitarem el Bosc de Pedra o Shilín, considerat l’exemple més espectacular de paisatge càrstic, un fenomen natural extraordinari i una referència geològica natural única, motiu pel qual també ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat. Aquí s’han creat senders, estrets passadissos i escales que s’estenen com un laberint entre turons i pinacles que atorguen al paisatge un aire irreal. Dinar en ruta.

Al vespre arribarem a Yuanyang on ens allotjarem les dues nits vinents. Sopar i allotjament.

Yuanyang
Diumenge 10 de novembre

Esmorzar a l’hotel. Avui sortirem amb molta il·lusió per descobrir els voltants de la vila de Yuanyang i veure així, les seves conegudes terrasses d’arròs, esculpides per la mà de l’home al llarg dels segles; plantacions que s’estenen entre petits pobles remots que s’alcen per sobre les boires i, que en definitiva, brinden una paleta inimaginable de tonalitats que canvien de color segons la llum del dia. Un lloc únic i màgic, de pau i calma, on els búfals d’aigua observen sense por als viatgers, on el temps s’ha aturat, però sobretot aquest és un paratge que us commourà i que no podreu deixar de fotografiar per ser un dels més impressionants de Yunnan.

També tindrem temps de visitar algun mercat local, el punt de trobada de diferents ètnies, de les que destaquem la Yi i la Hani, un indret fascinant que ens permetrà submergir-nos en un espai bulliciós amb una atmosfera vibrant i acolorida, on vendre i comprar articles de tota mena.

Dinar en ruta. A la tarda, farem una visita a una casa de l’ètnia local Yi on podrem aprendre més sobre la seva cultura i tradicions. Aquesta és la sisena minoria ètnica més gran de la Xina que viu sobretot en àrees rurals i muntanyoses de les províncies de Yunnan, Sichuan, Guizhou i Guangxi.

Acabada la visita retornarem cap a l’hotel de Yuanyang. Sopar en el mateix establiment o en un restaurant proper. Allotjament.

Yuanyang – Jianshui
Dilluns 11 de novembre

Esmorzar a l’hotel i partida cap a la vila de Jianshui, una antiga ciutat amb més de mil dos-cents anys d’història situada enmig de l’antiga ruta de la Seda del sud-oest de la Xina, més aviat coneguda per ser l’antiga ruta del te i els cavalls, on es controlava als nombrosos comerciants i viatgers que es dirigien cap al Vietnam. Aquest és el secret que fa que Jianshui al s. XIII fos un centre polític, econòmic i militar important i molt actiu.

Avui dia, però aquesta encisadora població conserva encara notables edificacions antigues repartides al llarg del nucli històric, mantenint així part del seu caràcter original. De fet, Jianshui es presenta com un autèntic museu d’arquitectura clàssica, on no només els trobem en els carrerons antics, sinó que també es troben repartits pràcticament per tots els carrers principals.

Dinarem en un restaurant local i a la tarda, visitarem el temple de Confuci, el més destacat de la ciutat, edificat al voltant del 1285 per la dinastia Yuan. També coneixerem la casa jardí de la família Zhu, els governadors de Jianshui durant la dinastia Qing, considerada una obra espectacular, magníficament conservada i de gran bellesa, on cada racó invita a ser immortalitzat per la càmera.

Sopar en un restaurant local. Allotjament a Jianshui les pròximes dues nits.

Jianshui – Tuanshan – Pont Shuanglong – Jianshui
Dimarts 12 de novembre

Esmorzar i sortida en direcció a la petita població de Tuanshan on gaudirem d’un magnífic i agradable passeig pels antics carrers perfectament conservats tot admirant la magnífica arquitectura tradicional de l’època Ming.

En ruta, visitarem també el pont Shuanglong o dels Dos Dracs, construït durant la Dinastia Qing i considerat una obra mestra entre els ponts de la Xina. Com ja us podeu imaginar, aquest país té moltíssims ponts i infinitats de rius, alguns d’ells impactants, però us assegurem que molts el consideren el pont més bell del gegant asiàtic. Està enclavat sobre el riu Lujiang, a prop de Jianshui, en la confluència dels rius Nanpang i Tachong i, possiblement per aquesta raó el nom del pont sigui el dels Dos Dracs. Construït ni més ni menys que al segle XVIII, originàriament comptava amb tres arcs i actualment amb quasi cent cinquanta metres de llarg, té disset arcs.

Acabades les visites, ja serà hora de retornar de nou cap a Jianshui. Sopar i allotjament.

Jianshui – Kunming
Dimecres 13 de novembre

Havent esmorzat i a l’hora acordada iniciarem el nostre camí de tornada a la capital de Yunnan, Kunming on arribarem cap a la tarda.

Dinar en ruta.

Al vespre, assistirem al meravellós espectacle sobre minories ètniques anomenat “Impressions de Yunnan”, un musical de dansa magnífic i únic que exhibeix ricament la vida de les minories ètniques del sud-oest de la Xina. Una obra inspiradora que ens parlarà sobre l’univers, la natura, la cultura, la recerca dels orígens, l’elogi de la vida i el desig de la vida eterna.

L’exhibició reflecteix el contrast extraordinari entre el passat i el present, la tradició i la vida moderna i de fet, l’actuació captura l’essència de les cançons rurals originals i les danses populars clàssiques, combinant la bellesa de la dansa i les cançons de les minories ètniques de Yunnan amb el poder d’una representació escènica ben moderna mitjançant efectes sorprenents que atrapen l’espectador amb els seus colors intensos, vestits vius, danses fluides i antigues cançons.

Aquesta producció ha estat creada, dirigida i coreografiada pel famós ballarí Yang Liping, un dels més coneguts de la Xina, guanyador de diversos premis de prestigi.

Sopar i retorn a l’hotel de Kunming on ens allotjarem aquesta nit.

Kunming – Dali – Xizhou
Dijous 14 de novembre

Esmorzar i sortida amb maletes per continuar viatjant cap a la població de Xizhou, una vila situada en un marc natural incomparable, entre les majestuoses muntanyes de Cangshan, amb una altura mitjana de 4000 m i una arquitectura típica de la minoria bai ben conservada.

De camí ens aturarem a Dali, una de les ciutats més belles de Yunnan, poblada per la minoria Bai, que s’establí a la riba del llac veí d’Erhai fa uns tres mil anys. Actualment, Dali és l’única ciutat que queda completament emmurallada. Avui farem un passeig per aquesta encisadora urbs que compta amb nombroses construccions tradicionals de pedra i fusta amb boniques teulades que guarneixen un panorama eminentment muntanyós.

Una vegada ja hàgim arribat a Xizhou, encara tindrem una estona per conèixer una mica més aquesta població.

Soparem a l’hotel o a un restaurant proper. Ens allotjarem en un hotel de Xizhou durant les dues nits vinents.

Xizhou – Weishan – Weibaoshan – Xizhou
Divendres 15 de novembre

Esmorzar a l’hotel i a l’hora establerta sortirem en direcció a la muntanya de Weibaoshan. Aquest punt va protagonitzar durant l’època de les dinasties Ming i Quing l’apogeu del taoisme xinès i avui dia encara és una de les catorze muntanyes taoistes més importants del país.

A continuació, seguirem en ruta per visitar el nucli de Weishan, considerat el cor d’una regió poblada per les minories Hui i Yi. Antigament, també va ser el nucli del poderós regne de Nanzhao i el punt des d’on, al segle XIX, el rebel hui Du Wenxiu dirigí un exèrcit revoltat contra els Qing.

Si més no, avui dia trobarem una ciutat petita, atractiva i relaxada, plena de carrerons estrets amb cases tradicionals de fusta, campanars i torres que mantenen el fidel reflex d’una llarga història de més de sis-cents anys.

Acabada la visita, tornarem de nou a Xizhou, sopar i allotjament.

Xizhou – Zhoucheng – Shaxi
Dissabte 16 de novembre

Esmorzar a l’hotel i sortida amb maletes. No obstant, abans de marxar de la ciutat que ens ha acollit aquestes dues nits, encara tindrem temps de fer una última parada a l’animat mercat diürn de Xizhou i posteriorment, ja serà hora de traslladar-nos cap a la població de Zhoucheng, un indret on quasi tots els seus habitants es dediquen a la pigmentació ancestral, i per això avui visitarem un petit taller.

Dinarem en un restaurant local i havent dinat, sortirem cap a la població de Shaxi, la qual visitarem. La diminuta població ens oferirà una evocadora tornada als temps de la Ruta del Te i els Cavalls de les dinasties Qing i Han. Posteriorment, des dels temps de la Dinastia Tang, el poble de Shaxi es desenvolupà també com un centre important de comunicacions entre la província xinesa de Sichuan, Yunnan i el Tibet.

Aquí es realitzaven periòdicament transaccions de te, sucre morè, teles de Yunnan i Sichuan, pells i altres productes de la regió del Tibet, i malgrat que aquesta ruta s’ha perdut amb el pas del temps, Shaxi encara manté l’irresistible encant de l’arquitectura tradicional de l’últim mil·lenni, conservant les antigues cases de pedra, els patis i els carrers estrets i tortuosos, on ben segur val la pena perdre’s.

Aquesta nit ens allotjarem a Shaxi. Sopar a l’hotel o a un restaurant i allotjament.

Shaxi – Muntanya de tresors de pedra – Shangri-La
Diumenge 17 de novembre

Esmorzar i sortida amb maletes de camí cap a Zhongdian. En ruta, farem la primera parada a Shibaoshan o millor dit, a la muntanya dels tresors de pedra. Shibaoshan és una àrea muntanyosa situada a prop de Shaxi, coneguda per les seves escultures tallades en pedra fa més de mil tres-cents anys i que representen la vida del regne Nanzhao (748 – 902) i la influència a Yunnan de la línia del Budisme Mahayana procedent del Tíbet.

Dinar en un restaurant local.

A continuació, ens dirigirem cap a un dels atractius més esperats del viatge, Zhongdian, popularment anomenat Shangri-La, el paradís perdut. Un lloc extraordinari, descrit l’any 1933 en el quadern Horizonts Perduts del novelista britànic James Hilton, en el qual narrava una vall amagada entre els pics de l’Himalàia on les persones mai envellien, ocult al pas del temps i en una terra pogué preservar la seva cultura i tradicions més ancestrals de la influència del món modern. Ell anomenà aquest indret Shangri-La, la terra fictícia de l’eterna juventut, pau i justícia situada en les muntanyes del Tibet.

Des d’aleshores, nombrosos aventurers i exploradors intentaren trobar aquest paradís perdut i el trobaren a Zhondiang, avui dia, batejat com Shangri-La, en honor a la popular novel·la. Aquesta vila es troba en una vall envoltada de muntanyes, a 3200 m  d’altura sobre el nivell del mar i marca el punt d’inici del món tibetà.

Avui visitarem el monestir Songzanglin, conegut també com el Petit Potala. És considerat el monestir tibetà més gran i important de la província on conviuen fins a sis-cents monjos.

Aquesta nit ens allotjarem en un hotel a Zhongdiang (Shangri-La). Sopar i allotjament.

Benzilan – Riu Iang-Tsé – Monestir Dongzhulin
Dilluns 18 de novembre

Esmorzar a l’hotel. Aquest matí conduirem cap a la Reserva Natural del Llac Napa, una de les praderes més grans que trobarem en tota la regió, envoltada de meravellosos paisatges i amb una gran diversitat d’animals, cavalls, ovelles, ànecs salvatges, etc.

A continuació, ens dirigirem cap a la població de Benzilan, situada en una vall a la riba del riu Iang-Tsé, un indret fèrtil on es cultiven tota mena de fruites i verdures, ja que compta amb un microclima molt propici per aquest tipus d’activitat. Aquí podrem veure el monestir de Dongzhulin, un monument molt popular entre els tibetants locals, constuït l’any 1667 que ha esdevingut des de llavors un notable centre de pregrinació.

Havent dinat, ens dirigirem cap a un dels famosos meandres formats pel riu Iang-Tsé, una impressionant fotografia de postal que no ens podem perdre.

Finalitzarem el dia tornant a Zhondiang. Sopar i allotjament.

Shangri-La – Congost del Salt del Tigre – Shuhe
Dimarts 19 de novembre

Havent esmorzat, sortirem en direcció a Lijiang, coneguda com la Venècia de l’Est, una petita i remota ciutat amb més de vuit-cents anys d’història i declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1999. Tot i que, en els últims anys s’ha convertit en una destinació popular, aquest manté intacte el seu encant natural i posseeix la major arquitectura tradicional que es conserva a la Xina.

Està clar, que no ens podem perdre aquesta visita i us invitem a passejar per l’embroll de ponts, canals i cases tradicionals de la minoria naxi que mesclen amb molt d’encant les parets de pedra i els jardins interiors, que marquen la frontera entre el món xinès i el tibetà.

En ruta, visitarem també l’impressionant Congost del Salt del Tigre, la gorja de riu més profunda del món. Serpentejants carreteres de muntanya i paisatges de color verd intens donen pas a aquest congost tan espectacular excavat pel pas el riu Iang-Tsé al llarg de 16 km. Com a anècdota us direm que en alguns punts, les seves parets poden arribar a mesurar fins a 3900 m d’altura.

Dinar en ruta.

Al vespre, arribarem fins a la localitat de Shuhe on ens allotjarem aquesta nit. Sopar i allotjament

Shuhe – Parc d’Heilongtan – Tornada a casa
Dimecres 20 de novembre

Esmorzar a l’hotel i sortida amb maletes. Avui, tindrem una estona lliure per visitar el mercat local de Lijiang, un dels més grans i variats de la província i ens perdrem pels laberíntics carrers del seu nucli antic.

Per finalitzar, visitarem el preciós parc d’Heilongtan abans de traslladar-nos cap a l’aeroport per facturar les maletes i volar cap a Barcelona fent escala a Pequín. Nit i àpats a bord.

Arribada a Barcelona
Dijous 21 de novembre

Arribada a Barcelona al matí, on l’autobús del Club del Viatger ens tornarà als mateixos punts de recollida del primer dia.

En aquest viatge...

  • Trobada pre viatge per conèixer els companys de viatge i rebre l’itinerari definitiu.
  • Trasllats a/des de l’aeroport de Barcelona des dels diversos punts de recollida acordats.
  • Vols Barcelona – Kunming i Lijiang – Barcelona, ambdós via una ciutat d’enllaç, en classe turista.
  • Taxes i impostos aeris inclosos.
  • Facturació d’una maleta de fins a 23 kg per persona.
  • Guia acompanyant del Club del Viatger.
  • 1 + 1 nits d’allotjament a l’hotel Green Lake Hotel o similar a Kunming.
  • 2 nits d’allotjament al Oness Resort o similar a Yuanyang.
  • 2 nits d’hotel a Yu Hotel Jianshui o similar a Jianshui.
  • 2 nits d’hotel a Sky Valley Heritage Boutique hotel o similar a Xizhou.
  • 1 nit d’hotel a Landscape Hotel o similar a Shaxi.
  • 2 nits d’hotel a Songstam Hotel o similar a Zhongdian.
  • 1 nit d’hotel a The Bivou Hotel o similar a Shue.
  • Esmorzar bufet diari.
  • Pensió completa, des del sopar del segon dia fins a l’esmorzar de penúltim dia.
  • Begudes incloses en tots els àpats (aigua, un refresc o una cervesa).
  • Les visites especificades en el programa amb les entrades incloses.
  • Assegurança bàsica d’assistència en viatge.
  • Qualsevol servei no especificat a l’itinerari.
  • Les despeses de caire personal.
  • Les propines.
  • Assegurança de cancel·lació (preus i condicions a consultar directament amb el Club del Viatger).

Documents de la pòlissa