Bolívia i el mirall del Salar d’Uyuni

Bolívia és un dels països més diversos i fascinants de Sud-amèrica, el qual ens brinda un territori màgic ple de contrastos que exhibeixen una bellesa natural inimaginable, amb paisatges agrests i colpidors que recordarem per sempre. Un viatge immersiu i ple d’experiències que ens portarà, des de mercats multicolors a inhòspites salines!

Culturalment, coneixerem les Missions Jesuítiques que arribaren al país abans que els colons espanyols, descobriem els vestigis existents de la civilització pre inca al complex de Tiwanaku, la cultura inca a les Illes del Sol i la la Luna, i visitarem els nuclis urbans més destacats i representatius, com La Paz, que ens brindarà vistes panoràmiques d’infart, Sucre, coneguda com la Ciutat Blanca o Potosí, que conserva encara una rica arquitectura colonial, i molt més.

Aquí descobrirem els extraordinaris paratges del Salar, l’Altiplà i el Desert, així com la gent que habita en aquesta zona des de fa segles i la seva cultura. La combinació d’excursions, visites i la selecció de llocs que recorrerem ens permetrà conèixer els espectaculars paisatges d’Uyuni, però també ens aproparà a conèixer les formes de vida mil·lenàries, recorrent els mateixos senders que els pobles originaris primer i els Inques després, admirant les llacunes multicolors o guèisers impressionants, que formen part d’aquest sorprenent itinerari.

Ens acompanyeu a Bolívia?

Itinerari

Volem cap a Bolívia
Diumenge, 9 de febrer

Sortida en autocar des dels diferents punts de recollida en direcció a l’aeroport de Barcelona per volar a Santa Cruz de la Sierra via una ciutat d’enllaç. Àpats i nit a bord.

Arribada a Santa Cruz de la Sierra
Dilluns, 10 de febrer

Aterrarem a l’aeroport de Santa Cruz a primera hora del matí. Després de passar els tràmits d’entrada i recollir l’equipatge, ens dirigirem cap a l’hotel per descansar una estona abans de dinar a un restaurant local.

Benvinguts a Bolívia! Un país amb una bellesa natural extraordinària, agrest i sorprenent, considerat un dels més diversos i fascinants de Sud-amèrica, que ben segur us arribarà a l’ànima!

La porta d’entrada del país serà la ciutat de Santa Cruz de la Sierra, una de les ciutats més poblades, dinàmiques i cosmopolites de Bolívia, que conserva encara l’ambient de poble. Aquest serà el punt de partida per conèixer la història de les Missions Jesuítiques.

A la tarda, recorrerem Santa Cruz, anomenada també la Capital Oriental, situada a la plana amazònica. Descobrirem el seu nucli històric, tot passejant per la plaça 24 de setembre, on es troba la catedral i visitarem el museu històric i el centre d’exposició d’artesanies de les ètnies amazòniques. Finalment, encara tindrem una estona per fer un passeig per La Recoba, un mercat on s’ofereixen productes típics de les comunitats natives orientals i andines.

Retorn a l’hotel, sopar i allotjament.

Santa Cruz – Missions Jesuítiques – Concepción
Dimarts, 11 de febrer

Després d’esmorzar iniciarem un recorregut de dos dies que en portarà a conèixer San Javier i Concepción, dos punts clau de la Ruta de les Missions Jesuítiques de Bolívia.

Històricament, abans que els colonitzadors europeus arribessin al nou continent, els jesuïtes fundaren un estat religiós i independent al Paraguai l’any 1609. Des d’allí, s’expandiren, originant altres missions a les veïnes Argentina, Brasil i Bolívia, essent els primers a endinsar-se en territoris inexplorats pels europeus.

L’obra missionera dels jesuïtes constituí un dels principals signes d’identitat de la Companyia, i efectuà una importantíssima labor, que no només fou notable per la creació de nombrosos col·legis, sinó també per les peculiars característiques del seu funcionament.

Cada comunitat jesuítica comptava amb una església i un líder propi que governava amb total autonomia sobre les comunitats indígenes locals. El procés els servia per proveir-se de béns de subsistència i organitzar la vida econòmica. A més oferien als indígenes protecció contra l’explotació dels colonitzadors espanyols o portuguesos i els ensenyaven la religió catòlica, entre altres.

L’organització assolí el seu període de màxima esplendor de la mà de l’infatigable pare suís Martin Schmidt, qui no només construí les missions de San Javier, Concepción i San Rafael de Velasco, a Bolívia, sinó que també participà en altres projectes relacionats amb la música o la llengua.

Tot i això, l’èxit de l’orde morí a mitjan del segle XVIII, quan els conflictes polítics de la vella Europa i la lluita insaciable pel poder entre l’Església catòlica i els governs de França, Espanya i Portugal, conduïren finalment al rei Carles III, a ordenar la dissolució de les missions l’any 1767.

Oblidada pel món durant més de dos segles, la història d’aquests territoris captivaren al públic quan la pel·lícula La missió, guanyadora de la Palma d’Or, l’any 1986, narrà de forma espectacular els últims dies dels sacerdots jesuïtes de la regió. I de fet, el creixent interès per aquesta col·laboració única entre l’orde missionera i la cultura chiquitana a Bolívia portà la UNESCO a declarar-la Patrimoni de la Humanitat, l’any 1991.

Actualment, i gràcies a més de 25 anys d’obres de restauració, les antigues esglésies missioneres han estat restaurades fins al punt de recuperar la seva esplendor original.

El punt final d’avui serà arribar a Concepción. De camí, però passarem per diverses localitats i podrem apreciar els magnífics paisatges dels parcs naturals per on passem. A més també, pararem a la Missió de San Javier, la missió jesuítica més antiga, establerta l’any 1691 i on es fundà la primera escola de música de la regió. Farem una visita d’aquesta població dedicada a l’agricultura i la ramaderia per conèixer la Missió i la seva església.

Després de dinar en un restaurant, seguirem cap a Concepción, on ens allotjarem aquest vespre. Sopar i allotjament.

Missió jesuítica de Concepción – Santa Cruz
Dimecres, 12 de febrer

Esmorzar a l’hotel. Dedicarem el matí, a Concepción, un poblet fundat pels Jesuïtes l’any 1709, que encara conserva la simplicitat i la tranquil·litat de temps passats. Coneixerem la seva història i visitarem l’església, construïda entre el 1752 i 1756, així  com el taller de restauració d’objectes religiosos on es poden apreciar relíquies de l’època.

Després de dinar, si el clima ho permet, podrem visitar la Llacuna Sapocó, on es troba la presa del mateix nom, i qui ho desitgi podrà nedar en les seves aigües cristal·lines fins a l’hora convinguda, quan ens traslladarem de nou cap a Santa Cruz de la Sierra.

Sopar en un restaurant i allotjament.

Santa Cruz – Vol a Sucre – Sucre
Dijous, 13 de febrer

Havent esmorzat, sortirem cap a l’aeroport per volar fins a la localitat de Sucre, la capital del departament de Chuquisaca. En aterrar, trobarem el nostre guia local i anirem a dinar a un restaurant local.

Sucre, declarada Patrimoni de la Humanitat i situada a 2790 metres sobre el nivell del mar, és la ciutat més bonica i elegant de Bolívia, a més de ser el cor simbòlic de la nació, ja que, és aquí on es proclamà la independència, i malgrat que la seu del Govern i del Tresor es localitzen a la Paz, la constitució reconeix Sucre com la capital del país. Es tracta d’una ciutat admirable que conserva encara un ric patrimoni arquitectònic colonial, amb esplèndides construccions guarnides amb bells patis.

Després de dinar, sortirem cap al mirador de la Recoleta a la plaça Pedro de Anzures, on gaudirem de la vista panoràmica de la ciutat.

A continuació, visitarem el Museu d’Art Tèxtil Indígena de la Fundació ASUR, un espai que ens permetrà conèixer en profunditat els teixits dels pobles indígenes locals de Jalqa i Tarabuco, sense dubte, una exposició fascinant que ens permetrà redescobrir pràctiques tèxtils ancestrals i oblidades, confeccions ètniques ben complexes, que són l’orgull d’aquestes comunitats.

També visitarem el Convent de Sant Felip Neri, construït al segle XVII, on podrem pujar fins al campanar per copsar les magnífiques vistes, que fan que Sucre, sigui coneguda com la ciutat blanca de les Amèriques.

Posteriorment, farem un agradable passeig per la plaça principal on es troba la Catedral, la Casa de la Llibertat, l’Alcaldia i la Prefectura. Entre els edificis mencionats, cal remarcar, que la Casa de la Llibertat, fou construïda l’any 1700 per una missió jesuítica, i que des d’ençà ha viscut una llarga història, essent el punt on es proclamà la independència de Bolívia, el 9 de febrer del 1825.

Per acabar, visitarem el Parc Bolívar i la seva llacuna artificial abans de dirigir-nos cap a l’hotel. Sopar i allotjament.

Sucre – Potosí – Uyuni – Colchani
Divendres, 14 de febrer

Esmorzar a l’hotel i partida cap a Potosí. És ben conegut, que els conquistadors mai trobaren El Dorado, la llegendària ciutat de l’or, però sí que tingueren al seu abast la vila de Potosí i el turó Rico, ric en argent. De fet, l’origen de la ciutat data de l’any 1545, just després del descobriment del jaciment de plata, font inesgotable de finançament econòmic pel creixement i desenvolupament de l’Imperi espanyol.

Durant els anys de bonança, quan el mineral semblava inesgotable, Potosí es convertí en l’urbs més gran i rica de les Amèriques. Coneguda també com la Villa Imperial de Carles V, la ciutat situada a 4070 metres d’altura, és actualment una ciutat colonial plena d’història que ofereix als seus visitants una perspectiva diferent sobre la història i la llegenda colonial, essent la primera ciutat boliviana en declarar-se, l’any 1987 Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO.

Avui pararem a l’antiga Casa Reial de la Moneda, construïda entre els anys 1753 i 1773, una institució de gran importància que va jugar un paper clau en el desenvolupament de la colònia i on podrem veure el museu que ofereix vàries galeries dedicades a l’art, la pintura i la història. També podrem veure els forns on es fonia el mineral i la maquinària emprada per encunyar valuoses monedes.

Posteriorment, seguirem cap a la plaça 10 de Novembre, la qual ens brindarà una valuosa vista del Turó Rico amb els seus 4800 metres d’altura, a més de poder observar algunes de les principals institucions històriques i l’església major de la ciutat.

Havent dinat, sortirem en direcció a regió d’Uyuni per arribar, al vespre, a la localitat de Colchani. Sopar a l’hotel i allotjament.

Llac Turquiri – Joies dels Andes –Desert de Siloli
Dissabte, 15 de febrer

Després d’uns quants dies de viatge, ens trobarem ja a la regió del Sud de l’Altiplà, un indret apassionant protagonitzat per la geografia agresta, a vegades, quasi primitiva, que ben segur captivarà els nostres sentits, amb els majestuosos pics volcànics i els quilòmetres i quilòmetres de paisatges desèrtics i misteriosos que no ens podem perdre. Per això, dedicarem els pròxims tres dies a descobrir aquesta regió!

Havent esmorzat, sortirem en ruta per visitar l’insòlit cementiri de trens d’Uyuni, una estació de trens fantasma, on encara perduren les màquines que no arribaran a destinació, els vagons esgavellats i els esquelets de les antigues locomotores, que en temps remots foren les protagonistes de grans històries i de grans viatges. I és que cap al 1890, aquí s’inaugurà la primera línia de ferrocarril que unia Bolívia amb Xile, essent pionera en el transport ferroviari de mercaderies, or, plata i altres minerals, entre ambdós països. Qui ho diria!

També visitarem el poble i l’església de San Cristóbal, considerada una de les més antigues del país.

A continuació, seguirem amb vehicle 4x4x, per fer un recorregut que ens portarà d’una meravella a una altra, cadacuna més impressionant que l’anterior. En ruta, pararem a la desconeguda llacuna Turquiri, situada a 4261 metres, anomenada també com la llacuna negra i habitada per ànecs endèmics de ploma fosca. Pararem per gaudir d’aquest paisatge espectacular que us deixarà sense alè, un indret on la natura és la protagonista i que, se’ns presentarà com un paratge extravagant, on les plantes semblen roques i on les roques semblen escultures.

Avui gaudirem d’un dinar pícnic durant l’excursió.

Posteriorment, sortirem a visitar les conegudes Joies Altoandines, una àrea que deu el seu nom a les magnífiques i captivadores llacunes que estan disseminades al llarg de la regió. Situades entre 4000 i 4200 metres, aquestes llacunes perfilen paisatges de somni, plens de bellesa i serenitat i un dels retrats més bells de Bolívia. Les llacunes Cañapa, Hedionda, Chiarkota, Honda i Ramadita presenten matisos de diferents colors. Avui us ben assegurem que la vostra càmera traurà fum!

En últim lloc, sortirem cap al Pas del Lleó, una gorja de color ocre i beix on les formacions geològiques permeten el creixement de la yareta, una planta endèmica de l’altiplà.

Al vespre, arribarem al Desert de Siloli on ens allotjarem aquest vespre. Sopar a l’hotel i allotjament.

Desert del Siloli – Llacunes – San Pedro de Quemez
Diumenge, 16 de febrer

Esmorzar i sortida per continuar coneixent els tresors paisatgístics que Bolívia ens mostra. Sortirem ben d’hora, cap a la Reserva Eduardo Avaroa, situada a la regió del Sud de Lípez, una àrea que constitueix una de les més importants atraccions turístiques naturals del país pels seus paisatges que recorden a un altre món, amb deserts àrids i llacunes de colors, que s’ha convertit amb el temps en una de les destinacions més emblemàtiques, encisadores i colpidores de Bolívia.

En ruta, entrarem al desert del Siloli, un territori àrid de ràfegues gelades de vent que ens mostrarà un fons pur, decorat amb unes magnífiques estructures geològiques. Entre elles hi ha l’Arbre de Pedra, una formació volcànica natural modelada per la forta erosió, que es va convertir en un dels punts importants del recorregut gràcies a la seva misteriosa i fascinant aparició.

Seguirem en marxa cap a Sol de Mañana, ubicat a 4850 metres d’altitud, un dels punts més elevats d’aquest viatge. El lloc presenta una important activitat volcànica que inclou guèisers i fumaroles, resultat d’una bretxa a l’escorça del planeta que fa que els gasos sulfurosos pugin. A causa de les seves propietats geotèrmiques, es considera com un futur lloc per a la producció d’electricitat renovable per a tot el país.

Tot seguit, continuarem cap a la regió del Salar de Chalviri on descobrirem les aigües termals de Polques on tindrem la possibilitat, si el temps ho permet, d’aprofitar les propietats curatives del lloc gaudint d’un bany a cel obert a 4000 metres d’altitud.

Després continuarem cap al Desert de Dalí, ubicat a 4660 metres d’altitud. Com que aquest espai té diverses tonalitats de vermell al llarg del seu paisatge, el van nomenar amb aquest nom en commemoració a les obres del famós pintor català.

També pararem a la Llacuna Verde, la qual té una superfície total de 17. La seva aparença fluorescent es deu a l’alta concentració de magnesi de les roques del voltant, cosa que accentua els contrastos de colors entre la llacuna i les muntanyes.

Realitzarem un dinar pícnic durant l’excursió i sortirem en direcció a la famosa llacuna Colorada. Un llac multicolor on predominen els tons vermellosos per la presència de diversos tipus d’algues vermelles, les quals alimenten uns 30.000 flamencs protegits en aquest parc nacional. La impressionant vista de la llacuna i els seus flamencs es complementa amb el volcà Ollagüe al fons.

Abans de dirigir-nos cap a l’hotel, farem una última parada al mirador del volcà Ollagüe per contemplar la vista espectacular del famós volcà que culmina a 5.868 metres d’altitud, un dels més alts de la frontera volcànica entre Xile i Bolívia.

Després d’un dia ple d’emocionants aventures, ja serà hora de traslladar-nos a San Pedro de Quemez on pernoctarem avui. Sopar a l’hotel i allotjament.

San Pedro de Quemez – Salar d’Uyuni – Colchani
Dilluns, 17 de febrer

Esmorzar i sortida cap a la increïble Cova de les Galàxies, descoberta recentment l’any 2003, un indret espectacular que et portarà a viure una aventura espacial en les fosses d’un planeta lunar, ja que podrem veure peculiars formacions geològiques de pedra calcària, originada fa quasi 225 milions d’anys pel contacte entre la lava volcànica i el que una vegada va ser un mar interior, el Salar d’Uyuni.

Seguirem en ruta amb els nostres vehicles 4×4 per arribar fins al magnífic Salar d’Uyuni. En temps prehistòrics, el Salar d’Uyuni era part d’un llac salat, el llac Minchin, que comprenia la major part del sud-oest bolivià. Amb més de 12.000  és considerat el desert salat més gran del món. Recorrerem la immensitat insondable del Salar d’Uyuni a mesura que ens anem endinsant de mica en mica en els seus paisatges purs i únics.

Nosaltres viatjarem en l’època de pluges, per tal de poder presenciar avui, al Salar d’Uyuni, un espectacle únic al món que ens eriçarà la pell. I és que, quan aquesta llacuna està coberta d’aigua, la superfície reflecteix perfectament els núvols i el cel blau de l’altiplà, fent que l’horitzó s’esvaeixi com un mirall, alhora que crea una imatge surrealista i màgica que recordarem de per vida!

Havent dinat, ens traslladarem a Colchani. Sopar a l’hotel i allotjament.

Colchani – Volem a La Paz – La Paz
Dimarts, 18 de febrer

Esmorzar a l’hotel. Trasllat a l’aeroport d’Uyuni per agafar un vol intern cap a La Paz. En aterrar i una vegada hàgim recollit l’equipatge, ens trobarem amb el nostre guia per traslladar-nos al centre de la ciutat. Dinar en un restaurant.

A la tarda, ens quedarem a la ciutat de La Paz, considerada una de Les 7 ciutats meravella del món, una urbs impressionant que s’estén en una conca natural que baixa des de l’altiplà cap a les altes valls dels Andes. La vertiginosa diferència d’altitud entre els diferents barris de la ciutat és una meravella arquitectònica, que ofereix als visitants una vista excepcional d’aquesta explosió urbana, que va des dels 4.000 als 3.200 metres d’altitud.

Avui prendrem el telefèric per ascendir fins al punt conegut com El Alto, situat a més de 4000 metres d’altura, un mirador únic per copsar l’impactant i excepcional vista panoràmica d’aquesta gran urbs que ens deixarà bocabadats.

Acabada l’activitat, ens dirigirem cap a l’hotel. Sopar en un restaurant local i allotjament.

La Paz – Tiwanaku – Copacabana
Dimecres, 19 de febrer

Esmorzar a l’hotel i trasllat cap a les ruïnes de Tiwanaku o Tihuanaco, un lloc on els apassionats de la història gaudiran submergint-se en els mites i valors d’aquesta civilització perduda. Coneixerem aquest lloc cerimonial, per descobrir una mica més sobre aquesta cultura preincaica i misteriosa, que encara està en estudi.

Tiwanaku és considerat el bressol de la Civilització Andina, on trobarem les restes d’una gran civilització, desenvolupada en un entorn rural. Els antics temples i palaus demostren un domini impressionant pel que fa a l’arquitectura, l’enginyeria i l’astronomia. De fet, durant el seu apogeu, aquesta ciutat era la capital religiosa d’un Estat que assolí els 600.000 km2. Tanmateix, ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la seva importància històrica en l’evolució cultural de l’home americà i andí, en particular.

En realitat, se sap poc del poble que va construir aquest indret a la riba del llac Titicaca fa més de mil anys. No obstant això, s’han observat rastres de la seva influència per tota la regió que més tard es convertiria en l’imperi inca.

Visitarem primerament el museu on s’exposa una bella col·lecció de peces trobades en les diverses excavacions i posteriorment, veurem algunes de les ruïnes més destacades com la Piràmide d’Akapana, el Temple de Kalasasaya amb la Porta del Sol i els monòlits del seu interior o el Temple Semisubterrani on podrem apreciar nombrosos rostres tallats en la pedra.

Després de dinar en un restaurant, sortirem en direcció a Copacabana. De camí, travessarem amb llanxa l’Estret de Tiquina al llac de Titicaca.

Copacabana (Kota Kawana en aimara), que significa vista del llac, és considerat el santuari catòlic més important del país. Es tracta d’una ciutat amb molta història, un lloc que va ser venerat com una regió cerimonial i que ara és un santuari religiós, un punt que representa el sincretisme de les antigues tradicions i el colonialisme.

En arribar ens acomodarem a l’hotel. Sopar en un restaurant i allotjament.

Illa del Sol y de la Luna – Copacabana – La Paz
Dijous, 20 de febrer

Esmorzarem a l’hotel i agafarem una llanxa de motor per creuar les aigües blaves del Llac Titicaca per anar a l’illa del Sol, considerat el bressol dels Inques. Fins a l’arribada dels espanyols, l’illa va ser un lloc sagrat pels Inques i altres civilitzacions andines on construïen temples adorant els seus déus. Visitarem Pilkokaina (lloc on descansa l’ocell), un lloc arqueològic amb restes d’un antic palau inca. També farem una visita a la font sagrada de les Tres Aguas, nomenada popularment com la font de la joventut.

Dinarem en un restaurant i a continuació tornarem a agafar la llanxa per navegar cap a l’Illa de la Luna, on visitarem les ruïnes d’Iñak Uyu, un antic temple inca, també conegut popularment com el Palau de Las Vírgenes, ja que antigament estava ocupat només per dones de la noble casta dels inques, que es van dedicar a l’artesania i als cerimonials.

Acabades les visites, retornarem amb la llanxa a motor a Copacabana. Tot seguit, ens dirigirem a la ciutat de La Paz.

Soparem en un restaurant local i ens allotjarem a l’hotel de La Paz.

La Paz – Vall de la Luna – La Paz
Divendres, 21 de febrer

Esmorzar a l’hotel. Aquest matí visitarem La Paz, una ciutat construïda en una vall, protegida per la gran serralada dels Andes, i supervisada pel majestuós Illimani com a teló de fons.

Sortirem cap a la plaça Murillo, el cor de la ciutat i on s’allotgen tres dels monuments més importants de la ciutat: el palau del govern, el palau Legislatiu i la catedral Nuestra Señora de La Paz. Visitarem el mercat de Las Brujas, on trobarem artefactes cerimonials per a rituals i figures artesanals. Aquest serà un lloc perfecte per comprar artesanies com roba, chullos (barrets aimares), bufandes i guants decorats amb Aguayo (tela amb patrons geomètrics andins).

Continuarem cap a l’església de San Francisco construïda el 1547 per esclaus indígenes aimares i després de recórrer el centre de la ciutat anirem a dinar a un restaurant local.

Havent dinat, posarem rumb cap a la vall de la Luna. Rep el nom a causa de la visita de l’astronauta Neil Armstrong l’any 1969. Iniciarem un petit tram a peu per admirar la vall i els seus paisatges místics. A causa de l’erosió de molts anys, aquest lloc té una terra irregular amb abundància de forats que cobreixen tot el territori. Durant el trajecte podrem caminar pels diferents angles de la vall i observarem les increïbles il·lusions òptiques que fan els contrastos dels pilars d’argila, els quals contenen diferents minerals.

Tornarem a la Paz, on soparem en un restaurant local. Allotjament.

La Paz – Retorn a Barcelona
Dissabte, 22 de febrer

A l’hora convinguda trasllat a l’aeroport de La Paz per volar cap a casa via dues ciutats d’enllaç. Nit i àpats a bord.

Arribada a Barcelona
Diumenge, 23 de febrer

A l’arribada i després de recollir els equipatges, l’autocar del Club del Viatger ens portarà de retorn als mateixos punts del primer dia.

En aquest viatge...

  • Trobada pre viatge per conèixer els companys de viatge i rebre l’itinerari definitiu.
  • Trasllats a/des de l’aeroport de Barcelona des dels diversos punts de recollida acordats.
  • Vols Barcelona – Santa Cruz via una ciutat d’enllaç i La Paz – Barcelona, via dues ciutats d’enllaç, en classe turista.
  • Vol domèstics Santa Cruz – Sucre i Uyuni – La Paz.
  • Taxes i impostos aeris inclosos.
  • Facturació d’una maleta de fins a 23 kg per persona.
  • Guia acompanyant del Club del Viatger.
  • Bus privat durant tot el recorregut (excepte els trams en 4x4).
  • Excursions en 4x4 els dies 15, 16 i 17 de febrer.
  • Guia local de parla castellana durant tot el recorregut.
  • 1+1 nits a l’hotel Marriot Santa Cruz de la Sierra de 5* o similar a Santa Cruz de la Sierra.
  • 1 nit a l’hotel Gran Hotel Concepción o similar a Concepción.
  • 1 nit a l’hotel Mi Pueblo Samary de 5* o similar a Sucre.
  • 1+1 nit a l’hotel Palacio de Sal de 4* o similar a Colchani.
  • 1 nit a l’hotel Los Flamencos de 3* o similar al Desert de Siloli.
  • 1 nit a l’hotel Tayka de Piedra de 3* o similar a San Pedro de Quemes.
  • 1 nit a l’hotel Rosario del Lago de 4* o similar a Copacabana.
  • 1+1 nits a l’hotel Atix de 5* o similar a La Paz.
  • Esmorzar bufet diari.
  • Pensió completa durant tot el recorregut, des del dinar del primer dia fins a l’esmorzar del darrer (Alguns dels àpats seran en forma de pícnic).
  • Aigua inclosa durant tot el recorregut incloent els àpats.
  • Totes les visites i entrades segons l’itinerari.
  • Assegurança bàsica d’assistència en viatge.
  • Qualsevol servei no especificat a l’itinerari.
  • Les despeses de caire personal.
  • Les propines.
  • Assegurança de cancel·lació (preus i condicions a consultar directament amb el Club del Viatger).

Documents de la pòlissa