Nova Orleans, l’ànima musical del sud dels Estats Units

Quan un imagina una ruta als Estats Units pensa a la Ruta 66 o s’imagina conduir una Harley Davidson per la Costa Oest. Però nosaltres proposem, la Ruta 61 o Ruta del Blues. Aquesta ruta, més desconeguda, et porta a l’Amèrica més profunda, a la seva història, la seva societat, els seus costums i, és clar, a la seva música, per explicar el seu llegat cultural. Aquí es poden obtenir respostes a moltes preguntes que encara ens plantegem. Les arrels del blues, del jazz, del soul o del rock a Nova Orleans.

El barri francès de Nova Orleans

El barri francès és genial. Un cop creuas el Canal Street i comences a caminar pel Royal Street quedes bocabadat amb què veus, els antiquaris, les galeries d’art, els balcons de ferro forjat plens de falgueres… És tot tan bonic i tan autèntic. En aquest carrer encara es pot sentir bategar el cor de Nova Orleans. Sentirem com, recorrent aquests carrers, ens podem transportar a altres temps; a aquells en què aquesta encantadora ciutat vivia tota la seva esplendor. Podem veure els carruatges, els músics tocant, les Reines del Vudú a les cantonades preparant els seus encanteris… ÉS FANTÀSTIC! És com un somni que no voldràs despertar mai.

2

A la tarda diversos d’aquests carrers són de vianants, moment que aprofiten els músics i artistes de carrer per mostrar el seu art. Es poden trobar des d’adolescents tocant galledes de pintura amb unes simples baquetes a músics de blues professionals defensant el seu espai. Sigui com sigui, l’espectacle està garantit. Ens encantarà veure passar les persones passejant sota els porxos i experimentar la seva alegria, aquí es pot sentir l’elegància del que va ser l’ànima del Vieux Carré.

Un viatge a la cuna del Jazz

Els diferents autors sí que coincideixen, en general, a considerar que l’aparició del jazz va ser conseqüència de la “prodigiosa conjunció de diversos elements històrics, racials, socials, religiosos i musicals” que es van donar a Nova Orleans, a les darreres dècades del segle xix. Entre aquestes, no va ser la menor el desenvolupament d’un grup social crioll, procedent de les relacions dels membres de l’alta societat d’origen franco-espanyol amb les seves esclaves, que vivia en un barri cèntric de la ciutat, amb accés a una educació musical “clàssica” i que, alhora, mantenien el seu vincle amb la música tradicional afroamericana. La ciutat també es va poblar d’un gran nombre d’esclaus emancipats que van abandonar les plantacions rurals i arribaven a buscar una feina.

3

El jazz és el cor de Nova Orleans, la seva sang, la seva il·luminació, el seu esperit. No existiria el jazz sense Nova Orleans, però tampoc existiria la Nova Orleans que coneixem sense el jazz.

Com és una nit esbojarrada als carrers de Nova Orleans?

Nosaltres no hem viscut cap nit esbojarrada, però pel que ens han pogut explicar o hem llegit, el carrer Bourbon és ple de restaurants i bars on serveixen menjar criolla i cajú (el que menjaven els esclaus), els Po-Boys de cocodril, abunda el jazz, els còctels Hurricane, la cervesa i la musica. Tant se val l’època en què estiguis, aquí sembla que sempre estan vivint en carnaval. La gent et crida des dels balcons, hi ha festes en clubs des d’on et diuen com bojos perquè entris a ballar, festes al mig del carrer i molts, però molts collarets de colors.

4

El ritme de Nova Orleans

Aquesta que és la capital del jazz, llegat que van deixar els esclaus negres i el bressol de molts dels grans d’aquest ritme. Podrem notar com la música ens acompanya en tot moment, sigui de dia o de nit. Sempre un instrument o una veu sonant, és una mena de banda sonora que t’acompanya durant tot el viatge. És una sensació única, tot a aquesta ciutat té ritme. Tot balla. Nola, que és com coneixen a aquesta és increïble: fer una passejada i poder gaudir de desenes de clubs cada nit i cada dia és màgic. En aquesta ciutat tots competeixen entre ells per donar el millor espectacle, ja sigui rock, blues, funky, jazz o un duel de pianos. És una sensació única.

5

Nashville

Nashville és la capital de l’estat de Tennessee, als Estats Units, i la seu administrativa del comtat de Davidson. És la ciutat més poblada de l´estat. Es troba a la vora del riu Cumberland, al comtat de Davidson, a la part centre-nord de l’estat. Se la sol conèixer com “Music City, USA”, (Ciutat de la Música) ja que Nashville posseeix una important indústria discogràfica. Però des de molt de temps enrere se l’ha anomenat com l'”Atenes del Sud”, a causa de les seves institucions educatives i de la seva arquitectura neoclàssica. Hi ha diversos altres sectors industrials que contribueixen a l’economia de la ciutat, incloent-hi la salut, l’editorial, la bancària i el transport.

A més de ser la seu del comtat, Nashville per si mateix posseeix un govern consolidat amb el comtat de Davidson. (Un govern ‘city-county’ o ciutat-comtat.) El govern de la ciutat-comtat inclou set municipis menors en un sistema de dos nivells. Algunes responsabilitats són exercides pels propis municipis mentre que altres són específiques del govern de la ciutat-comtat. La xifra de població a la ciutat comtat de Nashville-Davidson s’estimava en 692.587 per a l’any 2018,2 segons l’Oficina del Cens dels Estats Units. El mateix any, la població de l’Àrea Estadística Metropolitana de Nashville, en el qual s’inclouen 13 comtats, s’estimava a 1.582.264.3 Així que l’àrea metropolitana és la major de l’estat de Tennessee.

6

Memphis

Memphis és una ciutat situada a la cantonada sud-oest de l’estat de Tennessee, als Estats Units. És també seu del comtat de Shelby. Mundialment coneguda com la ciutat d’Elvis. La ciutat es localitza sobre la cambra Chickasaw Bluff, al sud del punt de confluència dels rius Wolf i Mississipí.

Memphis té una població estimada de 646 8492 habs., sent la ciutat més gran de l’estat, la tercera del sud-est dels Estats Units i la dinovena de tot el país. La seva àrea metropolitana, que inclou comtats adjacents als estats de Mississipí i Arkansas, té una població el 20103 de 1 316 101 habs. Això fa de Memphis la segona àrea metropolitana més gran de l’estat superada només per Nashville. És també la més jove de les grans ciutats de Tennessee. La regió de Memphis és coneguda, particularment en els mitjans de comunicació, com el Mid-South.

El seu atractiu turístic més reconegut és Graceland, on va viure i està sepultat Elvis Presley. També és molt coneguda per la música blues i les barbacoes. A Memphis van viure Elvis Presley, Johnny Cash i B. B. King, i han nascut artistes cèlebres com Aretha Franklin, Carla Thomas, Anita Ward, Isaac Hayes, Justin Timberlake i Lucy Hale.

7

Un viatge del Club del Viatger amb un guia acompanyant musicòleg.

El Club del Viatger proposa un viatge musical, i com ve diu el títol, acompanyats per un musicòleg, el nostre musicòleg, ja coneguts per molts companys viatgers del Club, en Martí Sancliment, amb un bon bagatge en sortides musicals.

Nova Orleans, Memphis i Nashville – Club del Viatger

Del 13 al 23 d’octubre  11 dies / 10 nits

 

Trobareu tota la informació del viatge, fen clic a l’enllaç anterior o al que us deixem a continuació. Aquí

També us podeu apuntar trucant al 93.766.59.96 o 653.35.57.71, o enviant un email a info@clubdelviatger.cat