Geòrgia i Azerbaidjan, les meravelles del Caucas

Hola, amics viatgers! Heu tingut mai l’oportunitat de conèixer dos països del Caucas extremadament diferents com són Geòrgia i Azerbaidjan?

Geòrgia és un país amb profundes arrels cristianes, terra de bon vi, d’impressionants ciutats rupestres, de grans monestirs, de ciutats fortificades, fortes fortaleses i petites esglésies que intenten tocar els núvols. En canvi, Azerbaidjan és una terra plena de contrasts i contradiccions. És un dels països musulmans amb més suport a la tolerància religiosa, ric en petroli i gas natural. Un país que roman banyat pel Mar Caspi i manté una antiquíssima herència cultural respecte a la civilització persa. A més, és una terra que al llarg de la seva història s’ha fet coneguda per la contemplació d’estranys fenòmens naturals que durant segles han donat peu a increïbles mites i llegendes.

En aquest article us mostrarem racons per explorar durant la visita per a aquestes dues regions del Caucas tan particulars! Un viatge per dues cultures i tradicions fantàstiques que no us deixaran indiferents.

Azerbaidjan

Per començar, el paisatge d’Azerbaidjan abunda per les seves meravelles naturals úniques i inaudites que desperten l’interès de molts viatgers. Un viatge travessant la part del Caucas de la Ruta de la Seda i uns paisatges semidesèrtics que uneixen història i modernitat. Des d’espectaculars i futuristes grata-cels, passant per volcans de fang que mai descansen fins als caravanserralls medievals. Azerbaidjan sorprèn a tots els viatgers a cada pas!

Gobustan, la terra dels volcans de fang i de l’art rupestre

En primer lloc, dels vuit-cents volcans de fang que hi ha per tot el món, aproximadament la meitat es troben a Azerbaidjan. Algunes d’aquestes formacions naturals resulten ser molt massives i aconsegueixen arribar a centenars metres d’altura. Els volcans estan situats pels deserts rocosos de la Reserva de Gobustan, situada a seixanta quilòmetres de Bakú.

I és que, aventurar-se pels volcans de fang de Gobustan és com visitar un planeta inexplorat. És fàcil apuntar-se als volcans d’un metre d’altura i capturar impressionants fotos de bombolles de gas mentre xiulen i bombollegen. És interessant saber que els volcans de fang i els seus subproductes tenen finalitats científiques i industrials. D’aquesta manera, s’utilitzen per al rastreig i el control dels processos que es produeixen sota l’escorça terrestre. També, els fluïds que emeten els volcans s’emprenen per a la construcció i en la indústria química. I, sobretot, el fang volcànic esdevé una solució saludable per a les persones, ja que, banyar-se en fresques piscines naturals ajuda a alleugerir malalties musculars i cardiovasculars.

A Gobustan, també s’hi troben antiquíssims petròglifs i magnífiques pintures rupestres. Tant és així que, fou declarat, juntament amb el seu entorn paisatgístic, Patrimoni Mundial per la Unesco l’any 2007. La clau de la seva gran reputació a escala mundial és la gran preservació de les pintures. I, per altra banda, la gran varietat i diversitat d’aquestes troballes rupestres. La majoria de les pintures trobades a les parets de les roques hi ha representades figures d’animals, figures humanes, dibuixos de simbologia armamentística i, fins i tot, embarcacions. En general, les pintures representaven la vida de l’ésser humà fa uns catorze mil o quinze mil anys. En plena etapa del Paleolític!

Caucas

Volcà de fang a Gobustan

Bakú, la ciutat més gran i antiga de l’Orient

És la capital d’Azerbaidjan i la ciutat més gran de la regió del Caucas. Ja que, la seva població és de gairebé dos milions de persones. També, és coneguda com la “Ciutat dels vents”, perquè es troba localitzada en la costa oest del Mar Caspi, on els forts vents bufen durant tot l’any.

És important destacar la ciutat vella de la ciutat, situat en el cor de Bakú i popularment conegut com a Icheri SheherAquest famós nucli urbà és d’una gran riquesa cultural i arquitectònica. Tant és així que, va ser declarada reserva històrica i cultural el 1977 i inclosa en la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO l’any 2000.

En aquest indret es troba el palau Shirvanshah, que és el monument més rellevant de l’arquitectura d’Azerbaidjan. Una edificació única i irrepetible, ja que, engloba la gloriosa cultura, ciència medieval, l’art i tota la resta de belleses morals medievals. Gairebé al costat, hi podem trobar una altra magnífica construcció, la Torre de la donzella, un dels grans secrets de la ciutat. Diu una llegenda local que la torre va obtenir el seu nom quan una noia va ser donada en matrimoni, encara que ella no volia casar-se. Va demanar al seu nuvi que construís una torre per a ella, amb l’esperança de distreure-li o dissuadir-li. Però ell no va canviar d’opinió mentre construïa la torre, així que la noia va pujar al cim i va saltar a la mar per a morir.

Tota una història d’amor i tragèdia d’un dels monuments més mítics de la ciutat de Bakú. A més, gràcies al seu disseny i forma únics, la Torre de la Donzella s’ha convertit en el símbol no oficial de la ciutat! Avui, la torre alberga un museu, amb exposicions que mostren la vida quotidiana dels ciutadans en els segles XVIII i XIX. És el monument ideal perquè els viatgers coneguin de veritat la magnífica història de la ciutat.

Caucas

Bakú

La tomba més impressionant d’Azerbaidjan a Maraza

Maraza és un petit poble on es troba el mausoleu de Diri Baba, una peculiar tomba incrustada directament dins de la paret d’una roca. Això, fa que en veure-la provoqui la sensació que estigui flotant en l’aire, deixant als visitants estranyats. Aquest mausoleu va ser construït durant el segle XV i es considera un indret místic amb un gran significat espiritual i cultural. Decorat amb elements de l’art i arquitectura islàmiques, aquesta joia del poble de Maraza es va elaborar en memòria del xeic Diri Baba. A causa del seu entorn únic, a la seva arquitectura original i, sobretot, a les diverses llegendes en què es parlava que se’l considerava viu perquè el seu cos es conservà després de la seva mort, va provocar que es convertís en una destinació atractiva per a molts peregrins i turistes.

Caucas

El mausoleu de Diri Baba

Sheki, un assentament habitat des de temps immemorables

La vila de Sheki es troba al peu de les muntanyes del Caucas, rodejat per frondosos boscos ha estat habitada des de fa milers i milers d’anys. És una població tranquil·la amb luxosos palaus i un caravanserrall ple d’encant. On, fins i tot, és possible hostejar-se!

Un dels grans atractius de la vila és el Palau del Khan. Un monument històric i arquitectònic d’Azerbaidjan que es troba al nord de la ciutat rodejat de muralles i, així com, les cases de comerciants reflecteixen la riquesa generada per la cria de cucs de seda i el comerç de capolls de seda des de finals del segle XVIII fins al XIX. En arribar davant del palau es pot contemplar una façana espectacular, absolutament plena de mosaics de color blau fosc, turquesa i ocre amb una gran quantitat de dibuixos geomètrics, pintures, fustes i vitralls que anticipen l’enorme bellesa del que es pot veure en l’interior.

A Sheki també s’hi pot visitar l’únic dels cinc caravanserralls que encara perdura avui dia. Això, mostra la gran importància comercial que van tenir en la ciutat en l’època de la Gran ruta de la Seda. Actualment, està declarat com a monument històric. Va ser construït en el segle XVIII durant la Gran Ruta de la Seda i està constituït en dues parts.

En primer lloc, el caravanserrall inferior, que té una forma rectangular amb un gran pati inferior on hi ha una font de grans dimensions i els jardins.

I, en segon lloc, hi ha el caravanserrall superior que engloba totes les habitacions i que sorprenentment els viatgers podran gaudir d’elles. Ja que, s’ha convertit en un hotel on es pot efectuar reserves d’habitacions. Una oportunitat única per a sentir goig d’una autèntica experiència en un caravanserrall!

Sheki

Geòrgia

Per finalitzar el nostre viatge pel Caucas visitarem Geòrgia. Un país amb una llarga història i està esquitxat de vestigis del passat i una brillant mescla de tradicions natives i de diferents influències culturals que han existit: trets perses, turcs, bizantins russos, armenis o alemanys. Tots ells s’han unit per crear un abundant patrimoni. Aquest país us sorprendrà per la seva combinació d’antiguitat i modernitat, i amb els seus monuments i llocs d’interès cultural, en els quals cobren vida tradicions centenàries.

Kakheti, la terra del bressol del vi

Aquesta regió és coneguda per la seva ruta del vi. Un indret ideal pels amants d’aquesta delícia, ja que, és l’avícola principal de Geòrgia. I és que, des de fa vuit mil anys els georgians han anat perfeccionant una tècnica de vinificació única, el Qvevri, que, avui dia, es continua utilitzant al país i està inscrit a la llista del patrimoni mundial de la UNESCO.

La tècnica del Qvevri consisteix en la combinació del raïm i l’argila i no és una pràctica senzilla perquè durant milers d’anys van estar perfeccionant-la. D’aquesta manera, aprofitarem el viatge a la regió de Kakheti per a conèixer en profunditat aquesta tradició georgiana i visitarem autèntics cellers avícoles on testarem aquesta absoluta exquisidesa juntament amb deliciós menjar que combina a la perfecció amb el tast de vi. No us ho podeu perdre!

Geòrgia i Azerbaidjan

Celler de vi a Kakheti

 

Tbilissi, Tibilissi o Tiflis, la fascinant metròpolis georgiana

Més enllà de les diferents denominacions que se li atribueix a la ciutat, Tbilissi és una ciutat que captiva als visitants amb el seu encant i atractiu únics. Un dels clars exemples d’aquest fet és recórrer la Ciutat Antiga. S’hi troben carrers sinuosos amb cases inclinades, que passant per antigues esglésies i places de pedra, condueixen fins al modern pont de la Pau. Un pont pels vianants fet de cristall i acer en forma d’arc sobre el riu Mtkvari que uneix la part de la ciutat d’antany amb la moderna i ofereix unes sorprenents vistes, sobretot, a la caiguda del sol. També, durant la nostra visita a la Ciutat Antiga, s’hi poden trobar diferents cafès d’ambient relaxat i bars bohemis que coexisteixen amb lounge-clubs a l’última, botigues de catifes i simpàtics hotels.

Per altra banda, és d’obligada visita l’espectacular i més antiga església de la ciutat: la Basílica Anchiskhati de Santa Maria. Es tracta del temple més antic de Tbilissi i pertany a l’Església Ortodoxa de Geòrgia. És molt recomanable visitar el seu interior, aturar-se i veure els ornaments i peces religioses que et faran sentir el fervor religiós dels georgians.

Però, un indret enormement valorat i apreciat pels ciutadans de Tbilissi és la plaça de la Llibertat, lloc que ha sigut testimoni de molts esdeveniments històrics com quan es va redactar la Declaració d’Independència l’any 1991 i la Revolució de les Roses de 2003. Per tant, estem parlant d’un monument d’increïble rellevància que s’ha convertit en símbol de la ciutat, igualtat i independència del poble de Tbilissi. No hi ha millor lloc per començar a explorar la ciutat georgiana que aquesta plaça monumental!

Geòrgia i Azerbaidjan

Tbilissi

 

Un passeig per Mtskheta, la ciutat Santa de Geòrgia

Resulta ser una sensació única poder caminar pel centre de culte pagà en els temps precristians. I és que, Mtskheta és la ciutat de pelegrinatge més sagrada de Geòrgia i, per aquesta raó, ha sigut declarada patrimoni cultural per la UNESCO. A més, és la llar de molts dels millors exemples de l’arquitectura cristina ortodoxa i del llegat cristià que trobem en aquest país.

El monestir de Jvari va ser construït l’any 600 EC i és de les atraccions culturals més atractives a visitar. Aquest claustre es troba al cim de la muntanya on s’uneixen els rius Mtkvari i Aragvi, amb unes vistes espectaculars de la ciutat de Mtskheta. Jvari és un dels llocs principals de reunió de celebracions georgianes cristianes ortodoxes que succeeixen durant l’Any Nou i la Pasqua.

També hi podem la Catedral de Svetitskhoveli, un altre monument que enorgulleix enormement als georgians. És una enorme basílica amb un disseny tricònquid, ja que, té la seva capçalera dividida en tres. Des de l’edat mitjana fins al dia d’avui tradicionalment, en la ciutat de Mtskheta, s’hi porten a terme la majoria de les cerimònies religioses en aquesta bellíssima catedral.

Geòrgia i Azerbaidjan

Catedral de Svetitskhoveli a Mksheta

Els encants eterns de Gori i Uplistsikhe

La inexpugnable fortalesa de Gori

Durant la nostra travessia per Geòrgia ens trobarem amb la ciutat històrica de Gori, una població coneguda per la seva apoteòsica fortalesa i ser la ciutat natal de Joseph Stalin. Respecte al principal atractiu de la ciutat, és a dir, la fortalesa de Gori, cal dir que, es tracta d’una ciutadella medieval situada en el centre de la ciutat situada sobre un pujol. Des d’allà s’hi poden veure vistes de tota la ciutat. La fortalesa era un emplaçament estratègic tan important que conquistar-la significava adquirir la influència política de la regió de Shida Kartli. Per tant, durant milers d’anys va rebre atacs de diferents exèrcits invasors que danyà la infraestructura greument. Aquest fet provocà que hagués de ser reconstruïda diverses vegades.

Després de la visita a la fortalesa és molt recomanable assistir al Museu de Joseph Stalin i conèixer en profunditat les arrels i la figura d’aquest històric dictador. Ja que, esdevindrà una coneixença més sobre quina era la ideologia política i cultural que imperà durant anys en aquests països del Caucas. Una experiència realment fascinant!

Geòrgia i Azerbaidjan

Gori

Uplistsikhe, un poble troglodita cavat a la roca

A només deu quilòmetres de Gori hi trobem un dels monuments més peculiars del món, l’antiga ciutat fortificada de Uplistsikhe, excavada dins de roques volcàniques. En aquest mític indret hi ha centenars d’estructures ben diferents com temples, edificis públics, cases, carrers, places, etc. Tot excavat en la roca! El més sorprenent i gairebé difícil de creure és que aquesta enorme ciutat de pedra hagi estat construïda totalment mitjançant l’actuació de l’home.

Uplistsikhe era una ciutat de culte, un gran epicentre pagà abans de la introducció del cristianisme a Geòrgia en el segle IV aC. S’hi han realitzat des de rituals pagans i sacrificis a, més tard, la construcció d’esglésies cristianes. És una destinació imperdible durant el recorregut per Geòrgia!

Geòrgia i Azerbaidjan

Uplistsikhe

 

El Club del Viatger us anima a visitar les precioses regions de Geòrgia i Azerbaidjan i conèixer en profunditat tot el que ens pot oferir del 5 al 14 d’agost.

Per tant, viatjar a Geòrgia i Azerbaidjan resulta una barreja d’emocions i experiències que difícilment trobareu a cap altre lloc del planeta. La sensació que evoca el fet de veure els volcans de fang a Gobustan, tenir el privilegi de conèixer de primera mà l’únic caravanserrall que encara perdura avui dia a Sheki. O bé, visitar la impactant ciutat de Uplistsikhe, una ciutat creada dins de roques volcàniques. Tot això i més en un viatge que ens aproparà encara més a les ciutats de Bakú i Tbilissi i els grans monuments de culte amb llegendes mil·lenàries com hi ha a Maraza i Gori. A més, degustar l’exquisidesa del vi georgià i una gran gastronomia. En definitiva, serà un viatge únic pel Caucas pels amants de la cultura antiga i del bon vi!

Benvinguts a Geòrgia i Azerbaidjan, els països més emblemàtics del Caucas!

Per a més informació contacteu amb nosaltres aquí o al 937665996.