Egipte, el viatge de la teva vida

Ens traslladem cap a l’any 1450 aC, soc en Senemut i molt probablement no em coneixeu.

Treballo de funcionari i arquitecte, i malgrat que el meu origen és modest, els anys i la passió entregada als meus dos oficis, m’han permès escalar fins a l’elit egípcia, per treballar actualment  braç a braç amb la reina Hatshepsut, la faraona de la dinastia XVIII d’Egipte que m’ha declarat canceller reial i m’ha permès projectar i participar en la construcció del temple més bonic del món, el de la meva estimada reina Hatshepsut, a la Vall dels Reis.

Tinc l’esperit vell i savi, i per aquest motiu m’agradaria fer-vos algunes reflexions sobre les nostres creences i pensaments, que trobo fascinants. Sobretot, vull centrar-me en un parell de nocions que desmuntaran algunes de les idees que us hagin explicat sobre nosaltres, que ens donen una mala reputació i que estan relacionades per l’obsessió amb la mort i que els nostres reis, els poderosos faraons forcen a la gent a treballar per construir piràmides i temples.

I un ben negre amb potes rosses! La nostra il·lustre posició ens ha portat a participar en nombroses experiències, i us dirém que adorem la vida, sense importar quina sigui la nostra classe social, i que sí, és totalment cert que utilitzem mà d’obra esclava com qualsevol de les altres cultures amb les quals convivim. A la nostra època, això és el més habitual del món.  Alguns esclaus són criminals i d’altres naturalment són presoners que hem capturat en nombroses batalles. Què hem de fer si no?

De fet, els nostres enemics diuen que menyspreem a les persones que no són egípcies, però la raó del nostre comportament és molt senzill, nosaltres pensem que vivim la millor vida possible, en el millor món i, que aquesta és tan perfecta, que simplement ens fa creure que la mort és la continuació de la nostra existència al món. Per aquest motiu, som moltes les  persones que lloem els nostres deus i que participem en la construcció de les piràmides i altres monuments importants. I som egipcis lliures, als que se’ns recompensa per la nostra feina i dedicació.

Les nostres conviccions ens inspiren a ser feliços i a gaudir el temps de la millor manera possible per contribuir en la felicitat comunitària. Els esports, els jocs, la lectura, els festivals o passar una estona en família i amics són algunes de les activitats que no ens perdem, sense oblidar-nos de treballar durament en l’agricultura o la construcció.

I tot i que som una societat ben estratificada, tots intentem fer-ho el millor possible. Ben segur, els nostres faraons i faraones seran els més coneguts de la història, i no m’estranya! Com a totes civilitzacions, les xafarderies aquí estan a l’orde del dia, i per tant ja podeu suposar que aquelles que estan relacionades amb les nostres celebritats són les més populars, i com a tal, nosaltres les immortalitzem juntament amb els esdeveniments més rellevants de la nostra història en diversos relats que perduraran mil·lennis.

Addicionalment, la riquesa dels recursos naturals que explotem juntament amb l’aïllament geogràfic del nostre entorn, han fet possible que siguem poderosos i si ens permeteu dir-ho, formidables. Som una cultura única! I al llarg de la nostra història, hem dissenyat i construït alguns dels temples més extraordinaris i perfectes que el món es pugui imaginar, hem sigut pioners en l’art de l’escriptura, les matemàtiques, ens hem preguntat quin és l’origen de l’univers o el destí de la vida i el més enllà. Aquest ha estat un llegat indescriptible que perdurarà fins a un futur molt i molt llunyà i que us invitem a conèixer.

I aquí, deixem el passat per tornar el present! Aquesta cultura, com és lògic, ha fascinat des de temps immemorials a historiadors, científics i aventurers. L’egiptologia, com a disciplina, ha hagut de resoldre nombrosos enigmes i misteris relacionats amb aquesta civilització, a cercar restes i vestigis materials de l’època i com no podia ser de cap altra manera, encara ens queda molt per aprendre!

El Club del Viatger us ofereix el retrobament amb l’Antic Egipte, una civilització iniciada fa aproximadament cinc mil anys i mantinguda, al llarg de tres mil·lennis. El llegat egipci, recollit actualment en una infinitat d’escrits, i conservat a través de solemnes restes arquitectòniques i escultòriques, ens mostrarà una civilització poderosament avançada per l’època en àrees del coneixement tals com les matemàtiques, la medicina, l’astronomia, la religió i les arts.

T’ho posem fàcil i et desvetllarem els indrets més increïbles que et puguis imaginar. El nostre viatge us portarà ni més ni menys que a les Piràmides de Giza, considerades una de les set Meravelles del Món.

Visitarem la ciutat més gran i poblada del continent Africà, El Caire, un indret caòtic on sorprenentment els semàfors es converteixen en recurrents objectes de decoració i el simple fet de travessar el carrer es converteix en tot un acte de fe! Però no només volem ressaltar això, el més important és que aquí descobriràs la seva mil·lenària història a través dels nombrosos museus de renom que acullen valuosíssimes antiguitats, et sorprendràs pels grans contrastos creats per la tradició islàmica i la moderna i quedaràs captivat del bon humor i amabilitat de la seva gent.

Tanmateix, i com no podia ser de cap altra manera, navegarem durant quatre dies pel Nil a bord d’un fantàstic creuer fluvial, una manera diferent de conèixer el món i que és molt i molt popular a Egipte, ja que ens permet visitar llocs arqueològics superinteressants com la Vall dels Reis,  on es pot veure el destacat temple de Hatshepsut, admirat per la seva bellesa i perfecció, apropar-se fins a Luxor per conèixer l’imponent Colós Memnon i molts altres o visitar el complex de Karnak amb els seus formidables temples, obeliscs i estàtues.

Finalment, no podem tornar cap a casa sense dedicar un capítol especial a la figura de Ramsés II, qui ens conduirà fins al majestuós complex d’Abu Simbel, el monument considerat més impressionant, diví i bell d’Egipte, que ha sobreviscut durant milers i milers d’anys, essent encara avui en dia, font d’admiració de tots aquells qui el visiten, per ser el lleial  testimoni de les habilitats i virtuts d’una civilització apreciada i única al món.

No t’ho pensis més i acompanya’ns entre el 26 d’octubre i el 4 de novembre, en un magnífic recorregut històric de deu dies que t’aproparà a una de les cultures més antigues de tots els temps, que podríem considerar fins i tot moderna per l’època i que fascina a aquells qui se submergeixen en la seva història, en les seves creences o que simplement volen entendre les arrels d’una població original, enginyosa, sàvia i sorprenent, que ens ha deixat una herència cultural apassionant que perdura fins i tot en l’actualitat i monuments exquisidament extraordinaris i admirables que, sincerament faran que aquest sigui el viatge de la teva vida!