Després de l’esmorzar, sortida amb el nostre guia i autocar.
La Ruta dels Pobles Blancs és una de les experiències més encantadores que Andalusia ofereix als seus visitants. Des de Ronda, aquesta travessia ens portarà per pintoresques localitats que destaquen per les seves cases emblanquinades, carrers empedrats i una rica herència cultural.
La nostra primera parada serà Setenil de las Bodegas. Sota un impressionant abric rocós va créixer aquest poble, on moltes de les seves cases s’ubiquen en coves sota la roca, cosa que el converteix no només en bell, sinó també en un dels pobles més singulars d’Espanya. Quan avui es passeja per aquesta població, famosa pel seu oli, la seva “chacina” i la seva mel, es descobreixen miradors insospitats i racons com els carrers Cuevas del Sol i Cuevas de la Sombra, antigament defensius i avui amb molts dels seus habitatges convertits en hotels, bars i restaurants.
Seguim la ruta i dinarem en un restaurant local.
A primera hora de la tarda arribarem al nostre següent destí: Grazalema. Escampat entre les vessants del Parc Natural de la Serra de Grazalema i envoltat de boscos de pinsaps protegits, s’assenta aquest seductor poble gadità, amb carrers costeruts, impecables caserius emblanquinats i racons amb miradors.
El nucli més antic conserva cases senyorials dels segles XVIII i XIX, destacant les del carrer Pedras. La seva plaça principal està presidida per l’església de Nostra Senyora de l’Encarnació, reconstruïda al segle XVII sobre les restes d’un temple mudèjar, mentre que l’església de Sant Joan de Letran es remunta al segle XVIII, quan formava part de l’Hospital de la Santa Creu i la Sang de Crist. El poble també conserva una font romana amb vuit canalons esculpits amb caps de lleó i un antic safareig públic, que va estar en funcionament fins a finals del segle XIX.
A la tarda tornarem al nostre Parador de Ronda, on tindrem unes hores per descansar i preparar-nos per al sopar de gala, que gaudirem al mateix hotel. Hi donarem la benvinguda a l’any 2026 de la millor manera: amb raïm, cotilló i ball.