Creta, L’illa del Minotaure

Zeus escollí Creta per a portar-hi la jove Europa, l’illa més gran de Grècia es convertia així en l’escenari dels mites del laberint i el minotaure, les seves costes alçarien el vol d’Icar qui pretenia volar fins al sol i el rei Minos acabaria donant nom a una de les primeres grans civilitzacions d’Occident, la cultura minoica.

Al sud del Mediterrani Creta és un destí imprescindible per als amants de la naturalesa, la història i l’Antiguitat. A Heràklio l’arquitectura tradicional conviu amb els edificis d’influència veneciana i otomana i a l’interior de l’illa els paisatges rurals contrasten amb les escarpades costes. Un paisatge mediterrani banyat per antics monestirs i mil·lenaris jaciments com el Palau de Cnossos i la ciutat minoica de Aghia Triada. Deixa’t seduir per l’atractiu de Creta i viatja amb nosaltres als confins de l’Antiguitat per descobrir una de les illes més atractives d’Europa!

Itinerari

Camí cap a l’Illa de Creta
Dilluns, 7 d’octubre

Trobada amb l’autocar del Club del Viatger des dels diversos punts de recollida per anar cap a l’Aeroport de Barcelona des d’on volarem fins a la ciutat d’Heràklio, la capital de Creta,  via Atenes.

Un cop arribem a Heràklio ens trobarem amb la nostra guia local i el nostre autocar qui ens conduiran fins al nostre hotel. Sopar i allotjament a l’hotel

Heràklio la capital i el laberint del Minotaure
Dimarts, 8 d’octubre

Esmorzar a l’hotel i sortida en autocar per fer la visita panoràmica d’Heràklio. Heràklio és la ciutat més poblada de Creta. El seu port data de fa més de 4000 anys com a port principal de Cnossos. Ocupada en època romana, començà a desenvolupar-se a partir del S.IX amb la refundació de la ciutat per part de pobles àrabs andalusins que procedents d’Alexandria li donaren el nom d’Handaq. Ocupada posteriorment pels bizantins, aquests en construïren les fortificacions i la dominaren durant més de dos segles, posteriorment arribaren els venecians a partir del S.XIII i quedaren fins a la ocupació otomana al segle XVII. L’illa no s’incorporà formalment a Grècia fins al 1912 durant la Guerra dels Balcans.

Visitarem l’interessant Palau de Cnossos, conegut també com el famós laberint del minotaure. Cnossos fou la ciutat reial i més important de la civilització minoica. Situada prop d’Heràklio, la ciutat de Cnossos fou fundada entorn el V mil•lenni aC però el primer palau no fou bastit fins al 2000 aC. Les restes del primer palau mostren influències egípcies i de les cultures mediterrànies. Destruït per un terratrèmol, el palau fou reconstruït al segle XVIII aC pels mateixos minoics. La Cnossos minoica arribà a tenir més de cent mil habitants i es convertí en un magnífic centre de poder polític, cultural, artístic, administratiu, religiós i comercial. La ciutat i el palau foren destruïts per la invasió dels aqueus i els doris. Amb tot, el Palau de Cnossos ens impressionarà per la seva rica i llegendària història però també pels seus frescs i la seva arquitectura. Dinarem posteriorment al poble d’Arjanes i a la tarda ens traslladarem de nou a Heràklio per visitar el seu museu arqueològic. El més important de Grècia després del d’Atenes.

A la tarda realitzarem la visita a peu del casc antic d’Heràklio on podrem observar l’arquitectura de tradició veneciana a més de l’església de Sant Titus i el Museu de Santa Caterina. Sopar a un restaurant local i allotjament al nostre hotel.

Altiplà de Lassithi – Aghios Nikolaos
Dimecres, 9 d’octubre

Esmorzar a l’hotel i sortida en autocar fins a l’altiplà de Lassithi, a l’extrem oriental de l’illa. Primerament visitarem el monestir de Panayia Kera  a Kritsa, el qual acull interessants frescs de l’era bizantina tardana i seguirem ruta pels pobles de la regió. Dinar i havent dinat anirem a visitar la imponent fortalesa de Spinalonga, construïda pels venecians el 1579 i inexpugnable de tal manera que els venecians van poder-la mantenir durant gairebé un segle bo i la ocupació turca de l’illa. La fortalesa es convertí durant el segle XX en el darrer centre de leprosos d’Europa. A dia d’avui l’illa on es troba Spinalonga està deshabitada però és un dels espais més atractius de Creta.

Anirem fins l’atractiva població costanera d’Aghios Nikolaos on en destaca la seva església bizantina homònima. Al vespre tornarem cap a Heràklio on soparem i ens allotjarem al nostre hotel.

Phaistos – Aghia Triada – Monestir d’Acardi
Dijous, 10 d’octubre

Esmorzar a l’hotel i sortida cap al sud en direcció al jaciment arqueològic de Phaistos i d’Aghia Triada. Festos fou un dels principals centres de la civilització minoica. El seu nom deriva de Festos, fill d’Hèracles i malgrat els mil•lennis que han passat, el jaciment encara ens parla del passat antic d’aquesta ciutat. Al seu costat, Aghia Triada, fou una vila reial d’origen minoic i posteriorment micènic. La seva importància és notòria doncs, a més a més de les tombes, a Aghia Triada s’hi han conservat algunes de les tauletes d’escriptura més antigues del món. Del període micènic es conserven encara vestigis de la ciutat i l’àgora. Al migdia dinarem a una taverna a la ciutat d Zaros i a la tarda visitarem el monestir d’Arcadi, del segle XVI i marcada per l’estil renaixentista venecià. L’església fou un lloc de refugi dels rebels grecs contra els turcs i en ella s’hi va viure un dels enfrontaments més durs entre grecs i turcs. Avui, el monestir és un santuari en honor a la resistència grega.

Seguim fins a Réthimno, interessant pels vestigis del seu centre històric on s’hi conserven encara palaus i edificis d’època veneciana a més del castell venecià de la fortezza, dominant la ciutat.

Al vespre ens traslladarem cap a Khanià, la segona ciutat més gran de l’illa, situada sobre un antic assentament minoic i destacable per la bellesa del seu barri venecià. Sopar i allotjament a Khanià, a l’hotel.

Península D’ Akrotiri – Regió d’Apokoronas
Divendres, 11 d’ octubre

Esmorzar a l’hotel. Avui ens traslladarem a la península d’Akrotiri al nord-oest de l’illa per tal de visitar el monestir d’Aghia Triada Tzagarolon, del segle XVII i fundada per monjos venecians units a l’església ortodoxa grega.

Posteriorment, realitzarem una ruta panoràmica pels pobles tradicionals de la regió d’Apokoranas, passant per les viles de Gavalojori, de Vafes i de Vamos. Dinar a un restaurant en ruta.

A la tarda ens traslladarem de nou a Khanià, una antiga ciutat fundada sobre un anterior assentament minoic. Durant l’època clàssica Khanià fou una ciutat-estat grega i és mencionada a la Odissea d’Homer. La ciutat, com la resta de l’illa, restà sota control bizantí, venecià i otomà i tingué un paper destacable en les lluites d’alliberament grec a mitjans del segle XIX.

Visitarem el casc històric de la ciutat i passejarem pels seus carrers tot observant els vestigis històrics de la ciutat. Al vespre realitzarem el sopar de comiat i ens allotjarem al nostre hotel de Khanià

Tornada a casa
Dissabte, 12 d’octubre

Esmorzar a l’hotel i trasllat cap a l’Aeroport d’Heràklio on agafarem, el nostre vol cap a Barcelona via Atenes. Arribarem a Barcelona on l’autocar del Club del Viatger ens recollirà i ens acompanyarà als diversos punts de recollida del primer dia. Fi del viatge.

En aquest viatge...

 • Trobada prèvia al viatge per conèixer els companys i rebre l’itinerari definitiu
 • Guia acompanyant del Club del Viatger durant tot el viatge.
 • Recollida en autocar des dels diversos punts acordats al Maresme, Barcelona i Vallès
 • Vol a Heràklio via Atenes amb totes les taxes incloses
 • Guia local castellanoparlant durant tot el viatge
 • 3 nits a un bon hotel de 4* a Heràklio
 • 2 nits a un bon hotel de 4* a Khanià
 • Autocar privat per al nostre grup durant tot el viatge
 • Pensió completa des del sopar del primer dia fins, l’esmorzar del darrer dia
 • Les begudes en els àpats (vi i aigua)
 • Totes les visites i excursions descrites a l’itinerari
 • Petit obsequi del Club del Viatger per habitació
 • Assegurança bàsica d’assistència durant el viatge
 • Qualsevol servei no especificat a l’itinerari
 • Les despeses de caire personal
 • Les propines
 • Assegurança de cancel•lació

Documents de la pòlissa