La “Nova Europa”, Sèrbia del Nord.

Sèrbia es troba enmig de densos boscos i banyada pel riu Danubi a un dels extrems d’Europa. La cultura sèrbia és una rica amalgama de trets orientals i occidentals, mediterranis i balcànics, un poble lluitador, tossut i valent, terra de pas però orgullosa alhora de les seves tradicions.

D’ençà la caiguda del teló d’acer, Sèrbia es veié involucrada en una guerra fratricida que ha marcat profundament les noves fronteres de l’Europa Oriental. Avui, però, Sèrbia es recupera del malson i obre les seves portes al visitant curiós que vol conèixer-la.

Durant el següent blog, podrem profunditzar una mica en la història del nord de sèrbia, llegirem sobre la Fortalesa de Belgrad o també coneguda com a “Kalemegdan“, Monestir de Krusedol, Catedral de San Sava, entre d’altres…

belgrade-3

Fortalesa “Kalemegdan”

La Fortalesa de Belgrad va ser construïda com una estructura defensiva que dominava i domina en l’actualitat, la confluència dels rius Sava i Danubi.

(El Danubi és un riu de l’Europa central, el segon en longitud després del Volga. Neix a la Selva Negra, el nom s’aplica a partir de la unió del Brigach i el Breg a Donaueschingen)

belgrade-2708005_1920

Encara que la Fortalesa de Belgrad es coneix pel nom de Kalemegdan, aquest només s’aplica a l’espaiós altiplà que envolta la Fortalesa, que es va convertir en un parc en els anys vuitanta del segle XIX. Quan la Fortalesa va servir com la principal fortalesa militar de Belgrad, l’altiplà era un lloc des del qual es mantenia a l’enemic sota observació i on es feien preparatius per als combats.

belgrade-2260656_1920

Monestir Krusedol

La muntanya de Fruška Gora es troba al nord de Sirmia, a la Voivodina sèrbia, coneguda com la Joia de Sèrbia pels seus bells paisatges i natura, declarats Parc Natural des del 1960.
Una zona muntanyosa al nord de Sèrbia que és considerada com l’Athos sèrbia per la quantitat de monestirs ortodoxes que s’hi poden trobar, fins a disset monestirs! Nosaltres visitarem el Monestir de Krusedol, un dels més importants en l’àmbit històric i més estimats per la població sèrbia.

El monestir de Krusedol va ser fundat en el 1546, i va ser construït per a una família famosa en aquella època i per al patró, que en aquest cas era arquebisbe (Família Jaksic i brankovic respectivament).
L’any 1699 el monestir de Krusedol va passar a ser la seu del Patriarca i posteriorment la metròpolis de Krusedol
Després de la mort del patriarca el monestir va sofrir molts canvis de patriarques o autoritats que volien fer-se amb ell, però a canvi van deixar una important part històrica de sèrbia en el monestir.

Catedral de San Sava

Com bé indica el nom, és un temple dedicat a San Sava que va ser el fundador de l’Església Ortodoxa Sèrbia i una de les figures més importants en la història medieval de Sèrbia.
El temple està construït en el municipi de Vracar, on segons compte la llegenda, s’incinero a San Sava. La construcció es va iniciar en el 1935 i encara que hagi passat 84 anys encara no ha acabat, pel fet que el temple és finançat només per donacions.
La Catedral de San Sava, és un dels llocs i monuments més importants en la línia històrica de Belgrad, junt com per exemple, de la Fortalesa de Kalemegdan, la plaça de la República.

Parc Dunavski o “Danube Park”

Sota la protecció del ICNS (Institut per a la Conversavación de la Naturalesa de Sèrbia. Situat en el centre de la Ciutat i amb una extensió d’aproximadament 33.000 m2, es troba el “Danube Park” o Parc Dunavski.
El parc es va constituir per primera vegada en 1895, amb motiu de les fires anuals del poble i, originàriament es coneixia com “Fairground”
La població sèrbia i les autoritats es van centrar molt a arreglar aquest parc, i van portar moltes mesures a cap per a poder donar-li “vida” al parc. En 1912, es va implantar la primera estàtua, “nimfa de Joranov”, i amb el pas del temps es van implementar més estàtues i busts.

30060045332_72d119c609_b

El centre del parc compta amb un estany amb un petit illot, proveït per peixos, un parell de cignes i alguns ànecs.
Però la característica més notable d’aquest parc, és la flora, ja que compta amb espècies molt estranys d’arbres, com és el cas del Roure anglès, una de les seves principals atraccions turístiques, a causa de la seva raresa i vellesa, el parc també compta amb una extensa llista d’espècies com,avellana, plàtans, bedolls, til·lers platejats, castanyers, avets…

Per tot el que hem comentat anteriorment no hi ha dubte que el Parc Danubi s’ha convertit en un espai de somni per a tots aquells que buscant tranquil·litat dins d’un entorn urbà.

1280px-Dunavski_park_2009

Fortalesa De Petrovaradin

Més bell exemple de l’arquitectura europea militar del segle XVIII

Va ser construït entre l’any 1692 i 1780, però durant la construcció d’aquest, una part de la Fortalesa va haver de ser reconstruïda per motius que encara es desconeixen. El seu disseny clàssic aquesta basat en un sistema de fortificacions.
Una de les curiositats de la Fortalesa de Petrovaradin és que disposa de molts túnels subterranis, dividits en 4 nivells o plantes. Tot això és possible als 16 km de passadissos i zones de descans. Encara així aquesta Fortalesa o “laberint” (si tenim en compte els 16km de passadissos i túnels subterranis) amaga una còpia de seguretat de subministraments, per si alguna vegada havien d’estar durant molt de temps alla.
Històricament aquest fascinant complex compta amb uns 2000 anys d’història a la seva esquena, i mostra una gran varietat de cultures, com serien; els celtes, els romans, els bizantins, hongaresos, turcs i austríacs.
La Fortalesa també és un signe distintiu de Novi Sad, en especial la torre del Rellotge, ja que les seves agulles són àmplia ment visibles des de lluny, i això ajudava moltes professions, com podria ser els pescadors o el canvi de guàrdies.

novi-sad-1147245_960_720

Deixeu-vos seduir per una altra Europa, històrica, verge, desconeguda i plena d’atractius!