Els tresors de Mèxic, Chiapas i la tradicional festa del Dia dels Morts

El seu conjunt de cultures uneix els vestigis d’antigues civilitzacions com la maia o asteca amb un passat prehispànic i colonial. La seva forta identitat recuperada després de la independència mexicana a 1821 li ha donat un caràcter propi i latent en moltes de les localitats del país. És el cas de Dolores, lloc on s’alçà el crit per recuperar el que era seu, Sant Miguel de Allende o Guanajuanto, l’acolorida ciutat de colors dins de la ruta de Miguel Hidalgo.

Els seus increïbles paisatges naturals, selves, cenotes i les seves cascades tampoc han passat desapercebuts.

Et convidem a descobrir part de la història dels Maia, visitar boniques ciutats colonials, gaudir de la natura amb les seves cascades, tastar els deliciosos menjars que ens tenen preparats i celebrar amb nosaltres la tradicional festa del Dia dels Morts.

Un viatge inèdit fins i tot per als que ja coneixen Mèxic!

Itinerari

Barcelona - Ciutat de Mèxic
Divendres, 30 d'octubre

Sortida al matí amb l’autocar del Club de Viatger des dels diversos punts de recollida per anar cap a l’aeroport de Barcelona des d’on volarem directament fins a la capital de Mèxic. Trobada amb el guia local a l’aeroport de Ciutat de Mèxic i trasllat a l’Hotel. Sopar i allotjament a l’Hotel de Ciutat de Mèxic.

Ciutat de Mèxic - Morelia
Dissabte,31 d'octubre

Esmorzar a l’hotel. Avui visitarem la ciutat de Morelia, amb els seus magnífics palaus, convents i esglésies. Dinarem en un restaurant local per agafar forces i fer un recorregut pel centre històric, que encara conserva el seu caràcter espanyol amb el pas dels segles, amb les seves façanes colonials de calcària rosa. Coneixerem el Palau Clavijero, que va ser un antic col·legi jesuïta, el Palau de Govern amb els seus vistosos murals adornats, la Plaça d’Armes en el centre de la ciutat, l’Església de Guadalupita amb la seva sòbria façana barroca i amb un interior molt notable, l’Aqüeducte del S.XVIII, i per descomptat visitarem la seva catedral, un majestuós edifici de traquita rosa que es va començar a construir l’any 1660.
Sopar i allotjament a l’hotel de Morelia per les següents dues nits

Morelia - Pátzcuaro - Janitzio
Diumenge, 1 de Novembre

Esmorzar a l’hotel. Avui és un dia molt especial per a la cultura Mexicana: la importància del “Dia dels Morts” a Mèxic fa que totes les ciutats, pobles i cases s’omplin d’altars dedicats als difunts que tornen en aquests dies a conviure amb els seus familiars que encara segueixen en vida. No obstant això, hi ha llocs que es distingeixen per mantenir molt viva aquesta tradició tan plena de misticisme; tal és el cas de Pátzcuaro i el seu llac, Poble Màgic de Michoacán, on la celebració més important i representativa es realitza a l’illa de Janitzio, la porta del cel. Ens endinsarem en aquesta festa tan singular i impressionant. És una festa de pau i felicitat, amb ofrenes i rituals religiosos, exposicions, concerts, mostres, tallers, recorreguts culturals i mostres gastronòmiques.
Dinarem en ruta per gaudir tot el dia de celebració.
A la tarda tornarem a l’hotel de Morelia, on soparem i ens allotjarem

Morelia - Santa Clara del Cobre - Guadalajara
Dilluns, 2 de novembre

Esmorzem a l’Hotel. Sortirem en direcció a Guadalajara, el nostre següent destí. Viatjarem primer fins al temple de Tupataro del S.XVI amb decoració de S.XVIII, conegut com la capella Sixtina de Michoacán, pel fet que compta amb 45 pintures en el seu sostre representant la vida de Jesucrist. Podrem admirar un altar amb un Repujat a Plata i sòl de fusta. Aquest va ser aixecat a 50 cm i cada porta que s’observa en ell és una entrada a cadascuna de les 90 tombes que es troben en aquest lloc!
Posteriorment ens traslladarem a Santa Clara del Cobre, famosa per la seva refinada artesania a partir d’aquest metall. Visitarem els Tallers on observarem la creació d’articles de coure, des de la fosa del metall fins a l’acabat i abrillantat de les peces de coure martillado.
Seguim ruta fins al llac de Zirahuén, un dels secrets més ben guardats de Michoacán. Després de travessar boscos de pins i alzines, apareix el llac tancat per turons boscosos i amplis ranxos. Tots els tons de verd els podem trobar a Zirahuén: el verd brillant dels camps, el verd intens dels pins, que quan es reflecteixen en el llac es tornen en verd fosc. Ja els purépetxes ho van anomenar el Mirall dels Déus. I avui presumeix de ser el llac més cristal·lí de tot Mèxic.
Dinarem en ruta en un restaurant local i continuarem cap a la metròpoli moderna de Guadalajara, el cor colonial de Mèxic. Soparem i ens allotjarem a l’hotel de Guadalajara.

Guadalajara - Tlaquepaque - Guanajuato
Dimarts, 3 de novembre

Després de l’esmorzar a l’hotel, farem un recorregut per les zones residencials antigues i modernes de la bella “Perla Tapatía”. Arribarem al majestuós centre històric, on visitarem els bells monuments colonials com són: el Palau de Govern d’estil barroc, la monumental Catedral Metropolitana i les places plenes d’història que l’envolten, el Teatre Degollat d’estil neoclàssic format per vuit columnes corínties, la plaça Tapatía i l’Institut Cultural Cabañas, un antic hospici declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, ja que és l’edifici colonial més gran d’Amèrica i un dels cims de l’arquitectura neoclàssica mexicana.
Seguirem amb una visita al barri de Tlaquepaque, amb les seves antigues casones i els seus perfectes aparadors de la bella artesania mexicana.
Dinarem en un restaurant local típic, abans de seguir la nostra ruta fins a la ciutat centenària de Guanajuato.
Sopar en restaurant i allotjament a l’hotel de Guanajuato

Guanajuato - Mines y Hisendes
Dimecres, 4 de novembre

Esmorzar a l’hotel. Aquest dia es farà un recorregut a les mines i hisendes a les afores de Guanajuato, en aquest passeig tindrem l’oportunitat de conèixer la mineria de Guanajuato en tota la seva expressió.
Visitarem la Mina de Sant Juan de Rayas (S.XVI), una de les més antigues de Guanajuato, encara activa i que en la seva època d’esplendor treien or, coure i pedres precioses.
Donarem pas a l’aventura per conèixer la bocamina de La nostra Senyora de Guadalupe o Secho i així adonar-nos del mètode d’extracció de mineral que s’utilitzava al S.XVIII amb els miners anomenats en aquell temps “tenateros”. La pastura verda, els camins de pedra, el planter rogenc i la majestuositat de les seves formes conviden a admirar la bellesa de Mina de Guadalupe, els murs de més de 30 metres d’altura envolten el que abans fos una mina d’intensa producció.
Dinar en ruta. Continuant amb el nostre passeig, coneixerem l’esplendorosa Casa Museu Gene Byron, una bella residència convertida en museu en el que es mostra l’estil de vida dels seus últims habitants, on s’exhibeixen diferents obres d’art i artesania mexicana, majoritàriament dissenys de l’artista Gene Byron (en ceràmica, llautó, pedrera, fusta, pintures, etc.).
Finalitzarem amb la visita a la Hisenda de Sant Gabriel de Barrera, on trobarem mobles originals de S.XVIII estil Lluís XV, i on els seus antics patis d’arrossegament o separació de metalls són ara bonics jardins en 18 diferents estils.
Sopar i allotjament al nostre hotel de Guanajuato

Guanajuato - Dolores Hidalgo - Atotonilco
Dijous, 5 de novembre

Esmorzem a l’hotel. Farem un recorregut històric, on passarem pel poble Mineral de Santa Rosa, aquí degustarem el vi de codony i mescal de la serra.
Seguim fins a Dolores Hidalgo, per conèixer part de la història clau de Mèxic a través dels seus monuments de gran valor i els seus paisatges únics. Visitarem la tomba de José Alfredo Jiménez, compositor de música ranxera i referent en la cultura mexicana.
Dinarem en ruta i seguirem fins a la hisenda Museu Casa d’Hidalgo. Aquest edifici va ser l’última casa de Miguel Hidalgo i Costella, sacerdot que va organitzar i va començar la Independència de Mèxic.

Passarem per la Casa de Visites, el temple on es va fer el crit de la llibertat. Veurem també el Temple d’Atotonilco per admirar els frescos realitzats per un indígena, Sant Miguel de Allende, el mirador, la casa de Don Pedro Vargas y Cantinflas, la Casa de Allende i la seva bella parròquia d’estil neogòtic.
Soparem en un restaurant local.
Allotjament a l’hotel de San Miguel de Allende, una deliciosa ciutat colonial, plena de riques mansions i esglésies unides per carrerons empedrats.

San Miguel de Allende - Querétaro
Divendres, 6 novembre

Esmorzem a l’hotel. Al matí farem una visita per aquesta ciutat, coneixerem el seu centre històric amb els seus edificis més emblemàtics com l’Institut d’Arts i Cultura instal·lat en un antic convent, el Palau Municipal, la mansió més sumptuosa de la ciutat: la Casa de Mayorazgo, de traça neoclàssica i barroca, i veurem l’Església Sant Miguel Arcángel.
Dinarem en ruta i continuarem fins Querétaro, que amaga el tresor del seu centre colonial, declarat per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat. Aquí es va signar el tractat pel qual Mèxic cedia la meitat del seu territori als Estats Units i també va ser el lloc on es va executar a l’emperador Maximilià. Farem una passejada a peu per conèixer les seves façanes colonials, la Casa de la Corregidora, la Casa del Conde de la Sierra Gorda i la Casa de la Marquesa de la Vila de Villar.
A la tarda vam tornarem a Querétaro, on soparem i ens allotjarem

Querétaro - Bernal – Ciutat de Mèxic
Dissabte, 7 novembre

Esmorzar a l’Hotel i sortida per visitar Bernal, lloc que posseeix el tercer monòlit més gran de món: la Penya de Bernal, on coneixerem el Temple de Sant Sebastià i, a més veurem la fabricació d’alguns tèxtils de llana en un teler.
Posteriorment ens dirigirem al poble màgic de Cadereyta on es visita l’hivernacle de cactus més gran d’Amèrica Llatina.
Dinarem en ruta per després seguir fins a Ciutat de Mèxic, la capital més antiga de el Nou Món, rica en història indígena i colonial.
Soparem en un restaurant local i ens allotjarem a l’hotel de Ciutat de Mèxic.

Estat de Puebla - Cholula - Tonantzintla
Diumenge, 8 novembre

Esmorzem a l’hotel. Ens dirigirem a la ciutat de Pobla, famosa per la seva bella ceràmica de Talavera que adorna les seves parets, cúpules i interiors, i on visitarem, entre altres llocs, la Capella del Rosario, obra del S.XVII i considerada una de les més belles del món.
Des de l’Estat de Puebla podrem veure els volcans Popocatépetl i Iztlaccihuatl, descrites en llegendes de la mitologia mexicana. Visitarem l’església de Santa Maria Tonantzintla, on conviuen dues interpretacions religioses: la indígena i la cristiana portada pels espanyols.
Esmorzarem en ruta i, a la tarda visitarem el lloc arqueològic de Cholula, un dels assentaments més antics de Mèxic (només vista panoràmica) i on veurem la piràmide més ampla del món. El seu gran volum és resultat de la superposició d’altres piràmides, ja que l’antiga piràmide es cobria del tot per donar pas a una nova construcció, el que provocava que la base fos creixent fins a aconseguir amb el pas el temps els més de 400 metres de llarg per costat, 66 d’altura i prop de 4.5 milions de metres cúbics que ostenta.
Tornarem a Ciutat de Mèxic on soparem en un restaurant local i ens allotjarem a l’hotel escollit.

Mèxic - Basílica de Guadalupe - Teotihuacán
Dilluns, 9 novembre

Esmorzar a l’hotel. Avui visitarem l’interior de la Nova Basílica de Guadalupe, i passarem pel davant de la imatge religiosa més venerada de Mèxic.
Seguirem per visitar un impressionant complex arqueològic: Teotihuacán, “El lloc on els homes es converteixen en déus”, i on ens quedarem sorpresos davant les meravelles que alberga, no només per les seves impressionants dimensions i la seva aconseguida arquitectura, també per la bellesa dels seus temples.
Al centre Artesanal ens oferiran una explicació dels usos de la planta Maguey, i també ens explicaran el complex arqueològic: el conjunt de la Piràmide de la Lluna -dedicada a la deessa de l’aigua i la fertilitat, amb la seva Plaça i els Temples Quetzal -Papalotl (Ocell-Papallona, sens dubte el més luxós) i el dels Caragols Emplomallats. Posteriorment anirem a la Calçada dels morts fins a arribar a la Piràmide del Sol, l’estructura més gran de la zona. Finalment visitarem el conjunt arquitectònic de la Ciutadella, on a l’interior cabien prop de 100.000 persones.
Dinarem en ruta.
En acabar la visita, tornarem a la capital, on soparem en un restaurant local i ens allotjarem a l’hotel de Ciutat de Mèxic

Tuxtla Gutiérrez - Cañón del Sumidero - Cristóbal
Dimarts, 10 novembre

Esmorzar a l’hotel. A l’hora convinguda (07:30 hrs) i amb el check out realitzat, ens traslladarem de l’hotel a l’aeroport, per abordar a les 10:20 hrs nostre vol amb destinació a Tuxtla Gutiérrez, la capital de l’estat meridional de Chiapas.

Ens donaran la benvinguda a l’Aeroport i de seguida anirem a recórrer en llanxa l’imponent Canó de l’Embornal, de gairebé 1 km de profunditat i 14 km de longitud, passant per coves i cascades, on podrem veure gran quantitat de plantes rares i una variada fauna que inclou micos, cocodrils, iguanes, garses i blauets. Aquest sorprenent canó forma el cor d’un bonic parc nacional.

Visita la ciutat colonial de Chiapa de Corzo, on gaudirem del nostre dinar en un restaurant local.

A la tarda ens traslladarem a la ciutat màgica i colonial de San Cristóbal de Las Casas. Aquesta ciutat va ser fundada per espanyols en 1528 i ha estat marcada per 2.300 m sobre el nivell de la mar, i amb segles d’aïllament. Conserva l’encant letàrgic d’una vila colonial a l’hora que té una història llarga de criolls i indis.

Soparem en un restaurant local i ens allotjarem a l’hotel escollit a San Cristóbal de Las Casas.

Llacs De Montebello - Cascades “El Chiflon”
Dimecres, 11 novembre

Esmorzar a l’Hotel. A primera hora del matí sortirem de l’hotel per visitar les boniques i impressionants cascades de “El Chiflón”. El Rio Sant Vicente, un dels rius més cabalosos de Chiapas, dóna origen a una sèrie de cascades que reben els noms de: El Sospir, Ala d’Àngel i Vel de Núvia, aquesta última la més impressionant per la seva caiguda de 70m d’ alçada. Podrem observar i recórrer un sender amb escalinates, per veure de prop la cadena de cascades d’aigües d’intens color blau turquesa, emmarcades amb una vegetació esplèndida.
Dinar en ruta. Seguim la nostra visita per les meravelles naturals de Chiapa i ens acostem fins als bells Llacs de Montebello, un parc nacional de bellesa impressionant, en el qual visitarem les 5 principals llacunes, famoses pels colors de les seves aigües i envoltats d’una vegetació exuberant.
Sopar i allotjament al nostre hotel de Sant Cristóbal de Las Casas

Agua Azul - Misol Há - Palenque
Dijous, 12 novembre

Avui haurem de matinar per poder veure les belles Cascades d’Aigua Blava, on tindrem la possibilitat refrescar-nos en les seves càlides aigües de color aiguamarina.
És una experiència única si es vol estar en contacte amb la natura, ja que van ser declarades Reserva Natural de la Biosfera el 1980. Es formen dels afluents dels rius Otulún, Shumuljá i Tulijá formant canons no molt profunds amb penya-segats verticals que donen origen a les seves cascades blanc-blaves.
Visita breu a la cascada Misol-Há, famosa per l’harmonia que conjuga amb els elements d’aigua i selva. La cascada és d’aproximadament 25 mts. d’altura, i és escenari de nombroses pel·lícules. Dinar en ruta.
Continuem Palenque, ciutat on els maies es van establir al 100 a.C. Sopar i allotjament a l’Hotel.

Palenque - Bonampak - Yaxchilan
Divendres, 13 novembre

Esmorzem i sortim ben aviat per visitar els jaciments arqueològics de la cultura maia, que es van quedar a la mercè de la jungla. Les excavacions han tret a la llum les ruïnes amb delicades escultures i esplèndids estucats.

Visitarem el lloc arqueològic de Bonampak on podrem observar els murals de la cultura Maia. Els murals mai van ser acabats i després de pintar-los, el lloc va ser abandonat per raons encara desconegudes. El seu descobriment el 1946, és una de les grans històries de l’exploració arqueològica a Chiapas, ja que es va permetre conèixer un dels majors testimonis de la cultura maia i l’extraordinària concepció de color i línia dels seus pintors.

Posteriorment ens traslladarem a l’Escut Jaguar per embarcar i navegar una hora pel riu Usumacinta i visitar la important zona arqueològica de Yaxchilán (la ciutat perduda dels maies). El lloc és especialment conegut per les seves llindes de pedra esculpides en bon estat de conservació i establertes per sobre de les portes de les estructures principals. Aquestes llindes, juntament amb les esteles erigides davant els principals edificis, contenen textos jeroglífics que descriuen la història dinàstica de la ciutat. Dinar en ruta.

A la tarda retorn a la ciutat de Palenque. Sopar i Allotjament a l’Hotel.

Museu La Venta - Villahermosa – Ciutat de Mèxic
Dissabte, 14 novembre

Sortida cap a Villahermosa, ciutat acollidora i bulliciosa situada a les ribes del riu Grijalva. Ens traslladarem a l’aeroport per agafar el vol amb destinació a Ciutat de Mèxic. Des d’aquí embarcarem a la tarda en el nostre vol directe cap a Barcelona.

Ciutat de Mèxic – Tornada a casa
Diumenge, 15 novembre

Passarem la nit a bord, arribant al migdia a Barcelona, on ens esperarà l’autocar del Club de Viatger i ens deixarà en els punts de recollida del primer dia.

En aquest viatge...

 • Trobada prèvia al viatge per conèixer els companys de viatge
 • Autocar privat per al nostre grup durant tot el viatge
 • Vols directes: Barcelona - Mèxic - Barcelona, amb dret a 23 kg d'equipatge per facturar
 • Guia acompanyant del Club del Viatger durant tot el viatge
 • Guia local castellanoparlant per a totes les visites indicades en el viatge
 • 4 nits en ciutat de Mèxic a Hotel Benidorm 5 * o similar
 • 2 nits a Morelia a Hotel BW Plus Morelia 4 * o similar
 • 1 nit a Guadalajara a Hotel Camino Real Guadalajara 5 * o similar
 • 2 nits a Guanajuato a Gran Hotel Plaza 4 * o similar
 • 1 nit a San Miguel de Allende, Hotel Live Agua 5 * o similar
 • 1 nit a Querétaro en hotel Misión Express 4 * o similar
 • 2 nits a San Cristóbal de las Casas a Hotel Villa Mercedes 5 * o similar
 • 2 nits a Palenque a Hotel Villa Mercedes 5 * o similar
 • Esmorzar diari
 • Pensió completa durant el viatge, començant amb el sopar del primer dia i acabant amb esmorzar de l'últim
 • 2 Begudes incloses en els àpats
 • Llanxa privada a Canó de l'Embornal i Selva de Yaxchilan
 • Les visites especificades en el programa amb les entrades incloses
 • Visat Targeta Turista per a l'estada a Mèxic
 • Assegurança bàsica d'assistència durant el viatge
 • Qualsevol servei no especificat anteriorment en els inclosos
 • Les despeses personals durant el viatge
 • Les propines
 • Assegurança opcional d'anul·lació, que pot contractar a les nostres oficines per 155,00 €