Grècia, les illes del Dodecanès

Les illes del Dodecanès formen part d’un arxipèlag de somni, un paradís de l’Egeu a tocar de la costa de Turquia. Dotze illes plenes de mites, fortaleses, ruïnes clàssiques i, per descomptat, cales d’aigua turquesa, són les protagonistes d’una regió cosmopolita amb influències arquitectòniques d’origen oriental.

Seguint amb la nostra curiositat per Grècia, i acompanyats per la Nena, la nostra guia preferida, ens atrevim amb un viatge inèdit per un dels indrets més desconeguts del país hel•lè. Us proposem un passeig per la seva història recorrent les illes més conegudes: Quios, Patmos, Samos i Rodes.Totes elles comparteixen un passat comú que relata la història de cavallers templers, el passat turc, l’ocupació italiana i l’annexió final a la Grècia moderna.

Itinerari

Barcelona - Quios
Dijous, 2 de juny

Sortida en autocar, des dels diferents punts de recollida, cap a l’aeroport de Barcelona per agafar el vol fins a Quios via Atenes. Arribada a la primera illa que visitarem durant el nostre viatge on ens espera la nostra guia que ens acompanyarà durant aquests deu dies. Trasllat a l’Hotel de Quios, on ens allotjarem les primeres tres nits. Sopar a l’Hotel.

Els encants de l'illa de Quíos
Divendres, 3 de juny

Quios es la cinquena illa més gran de tot l’arxipèlag grec i la desena de tot el mar Mediterrani. En l’actualitat, Quios és una illa tranquil•la amb una identitat pròpia i amb la seva veritable essència intacta, tot i haver estat protagonista d’un dels episodis més brutals i tristos de la Guerra d’Independència de Grècia contra els turcs, on més de 20.000 habitants van ser massacrats. Aquest fet va provocar que grans potències europees donessin el seu suport a la independència de Grècia i que artistes com Delacroix pintés el quadre “La Matança de Quios” il•lustrant els fets.
Després d’un bon esmorzar a l’hotel, començarem el dia amb una visita al Monestir Néa Moní. Aquest va ser fundat per l’emperador bizantí Constantí IX Monòmac l’any 1041 en el lloc on es diu que tres ermitans van trobar una icona de la Verge. Néa Moní és famós pels seus mosaics datats del segle XI, considerats entre els més bells de tota Grècia, i per les seves tipologies i estètiques característiques de la “Segona Edat d’Or” de l’art bizantí. Per aquestes raons, el Monestir va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1990.
Seguim en ruta per visitar dos pobles de la regió, Anavatos i Avgonyma. El poble d’Anavatos és un dels més imponents i destaca per les seves vistes. Les cases s’encastren a la palissada en la qual s’assenten, el que permet tenir unes bones vistes sobre els camps de festucs. Anavatos va ser l’escenari d’un dels episodis més dramàtics de l’anomenada “Massacre de Quios” del 1822, on més de 400 grecs van preferir saltar pel barranc que caure en mans dels turcs.
La nostra següent parada és Avgonyma, considerat un dels pobles més bonics del centre de l’illa, el seu nom significa “niuada d’ous” que es creu que va ser donat per l’aspecte que tenen les cases juntes si es mira des d’un turó.
Dinarem a Avgonyma i continuarem la ruta fins a Daskalopetra, també coneguda com l’Escola o la Pedra d’Homer, on, segons la tradició, Homer s’asseia per instruir els seus deixebles i visitarem el Santuari de Cibeles. A la tarda, tornarem cap a la ciutat de Quios on farem una visita a peu per veure el Castell de Quios, una ciutadella medieval iniciada pels bizantins; la Fontana otomana, el basar, etc. Sopar a l’Hotel

Quíos, la gran productora de màstic
Dissabte, 4 de juny

Esmorzar a l’hotel i sortida per visitar la “Masticojoria”, una regió on s’agrupen diversos pobles del màstic. El màstic és un tipus de resina extreta d’un arbust típic del sud-est de Quios que actualment s’utilitza en la fabricació de xiclets, licors i pasta de dents. Tradicionalment, s’han considerat els cultius de màstic de Quios com els millors, per això la UNESCO els va declarar Patrimoni Immaterial de la Humanitat el 2014. Els pobles que visitarem, Pyrgi i Mesta, van ser fundats pels senyors genovesos que volien protegir-se dels pirates en els segles XIV i XV. Pyrgi, tot i mantenir un estil medieval característic de l’època antiga, actualment es coneix com “el poble pintat” a causa del disseny de les façanes de les seves cases de pedra. Aquesta decoració consisteix en impressionants mosaics en blanc i negre que segueixen un ordre geomètric sense igual. Per la seva banda, Mesta es caracteritza per la seva peculiar arquitectura, ja que es pot descriure com una poble-castell perfectament preservat. És un poble fortificat on, dins de les seves muralles, guarda carrers molt estrets que donen la impressió d’estar dins d’un laberint. Perdre’s pels seus carrerons és com poder viatjar en el temps. Mesta ha estat classificat con un monument protegit de gran interès per la seva elaborada arquitectura que data de l’època bizantina.
Havent dinat, seguirem amb la visita a una explotació agrícola de cítrics on farem un tast dels productes locals. Retorn a l’hotel per sopar i descansar

Illa de Samos
Diumenge, 5 de juny

Després d’un bon esmorzar, ens dirigirem al Port per agafar el ferri que ens portarà fins al Port de Vathy, a l’illa de Samos. Antigament, l’illa era una important potència econòmica per les seves vinyes i la producció de vi. A part d’això, és considerada una de les més boniques del Mar Egeu que no només brilla per la seva bellesa sino també per les històries i llegendes que l’envolten. Samos és l’illa del pare de les matemàtiques, Pitàgores, de l’astrònom Aristarc, del filòsof Epicur i és la casa d’Hera, un dels personatges més importants de la mitologia grega. Destaca pel seu atractiu paisatge natural, pels petits i pintorescs pobles de pescadors, i per unes imponents platges d’aigua cristal•lina.
Dinarem en un restaurant local de Pitagorion. La ciutat ofereix unes vistes úniques del seu Port, on descansen els vaixells pintats amb colors vius que constitueixen l’imatge típica de l’indret. Abans coneguda com Tigani, Pitagorion va ser renombrada en el 1955 per fer honor al geni matemàtic Pitàgores, que va néixer i viure allà durant molts anys. Seguirem la nostra ruta amb una visita al Túnel d’Eupalinos, conegut com un miracle de l’enginyeria antiga. El túnel fa uns 1.036 metres de llarg i es va construir al segle VI aC per servir com a aqüeducte per garantitzar el subministrament d’aigua a Samos en cas d’assetjaments o guerres. Va ser dissenyat per l’arquitecte Eupalinos i construït per nombrosos esclaus grecs. El túnel impressiona tant gràcies als càlculs tant precisos del seu arquitecte, ja que quan es van ajuntar els dos equips d’obrers que havien començat a treballar des dels costats oposats de la muntanya, l’error vertical del túnel era quasi nul. Va ser així com es va convertir en el segon túnel en la història que va ser excavat des d’ambdòs extrems. Seguidament, visitarem el Museu del Vi. L’illa és rica en zones verdes i oliveres, i la seva zona de vinyars, que té la distinció de Denominació d’Origen Protegida, és de les més boniques del país. La Unió de Cooperatives Vinícoles de Samos, fundada el 1934, és l’única productora de vins de l’illa i la constitueixen 25 cooperatives locals. El que tenen d’especial els vins produïts a Samos és que són fets a base de raïm de moscatell. El més famós de tots és el vi dolç, que s’elabora com un vi de licor que resulta en un moscatell dolç de gran qualitat. En la nostra visita al Museu del Vi, tindrem l’oportunitat de fer un tast d’aquest producte. Sopar i allotjament a l’Hotel de Samos

Descobrint l'illa de Patmos
Dilluns, 6 de juny

Esmorzar a l’hotel. Matinarem per agafar el ferri al Port de Pitagorion que ens deixarà a l’illa de Patmos. També coneguda com “l’Illa Sagrada” o el “Jerusalem de l’Egeu”, és una de les destinacions religioses més importants del planeta a causa de la seva associació amb el Llibre de la Revelació, escrit per Sant Joan Evangelista. En la mitologia grega, es diu que Patmos era una illa que es trobava sota el mar, però ara es considerada un paradís natural de platges verges i turons verds plens de vitalitat. Quan es passeja a través de la ciutat, es pot gaudir d’una vista única dels patis florits, de les grans arcades de pedra i dels campanars, que conjuntament formen un escenari religiós que meravella. Una vegada arribem, anirem a visitar La Casa de Simantíris, la mansió més antiga de la capital. Aquesta va ser fundada per un comerciant ric anomenat Anglaïnos Mousodákis el 1625 i, des d’aleshores, la mansió ha estat sempre habitada per un descendent seu. La casa encara compta amb els mobles originals i alberga múltiples objectes portats pel fundador en els seus viatges. A prop, hi trobarem el Monestir de Zoodochos Pigi, que funciona com un convent. Va ser construït el 1607 per encàrrec de l’abat Parthenios Pankosta sota les ordres del patriarca Timothy II i conté bells frescos d’aquella època. Posteriorment, visitarem una altra mansió, la Vila Nikolaidis, construïda entre els segles XVII i XVIII. La casa constitueix el típic exemple de l’arquitectura urbana de l’illa, on els visitants poden endinsar-se en una exhibició que els passeja per la història de l’illa, des de l’època Prehistòrica fins els nostres temps.
Quan acabem aquesta visita, ens aproparem a Kampos. Sens dubte, aquesta població es un dels secrets més ben amagats de l’illa, situada a pocs quilòmetres de la capital, Chora. Kampos ens ofereix una gran varietat de paisatges, atraccions històriques i encant local. Aquest tranquil poble agrícola pinta un quadre encantador amb els seus panorames plens d’oliveres impressionants, horts i pins majestuosos.
Dinar a Skala. Al voltant d’una ampla i abrigada badia, s’estén la ciutat i Port principal de l’illa de Patmos, Skala. En aquesta població s’hi troben botigues exclusives de tot tipus, per això quan es passeja pels carrers es respira un aire de distinció i elegància. A la tarda, visitarem Chora. La ciutat és una joia de l’arquitectura bizantina on es poden trobar més de 40 monestirs i capelles. A més, al llarg dels sinuosos carrerons, hi podrem veure grans mansions de capitans de naus construïdes per mantenir a ratlla els pirates. Sopar a Chora i allotjament a Patmos

Patmos, l'illa Sagrada
Dimarts, 7 de juny

Després d’esmorzar a l’hotel, farem la nostra primera visita del dia a la Cova de l’Apocalipsi, que es troba entre les ciutats de Chora i Skala. Es diu que l’any 95 dC, Joan el Teòleg va ser exiliat i es va refugiar en aquesta cova, amagada dins d’un santuari. Segons la tradició, va ser aquí on Sant Joan va tenir la visió del foc i el sofre i va dictar la “Revelació” al seu deixeble Prócoro. Allà encara s’hi conserven les roques on es diu que va escriure el seu llibre, Apocalipsi, l’últim llibre del Nou Testament, i on el Sant reposava el cap. A més, també hi podrem veure pintures murals del segle XII i representacions de Sant Joan i del monjo Christodoulos fetes el 1596 per Thomás Vathás. A part de tot això, també es conserven les 3 petites escletxes per on Sant Joan va escoltar la veu de Déu i que representen la Santíssima Trinitat.
Havent dinat, visitarem el Monestir de Sant Joan el Teòleg. Va ser fundat el 1088 pel monjo Christodoulos en honor a Sant Joan Evangelista. Gràcies a les seves úniques torres i als contraforts, el monestir té l’aparença d’un castell de llegenda. Dins del monestir s’hi poden trobar monumentals tresors religiosos que constitueixen un gran atractiu turístic. Actualment, aquest monestir és un dels principals llocs de peregrinació del món i, per aquestes raons, la UNESCO va declarar-lo Patrimoni de la Humanitat el 1999. Després d’aquesta visita, disposarem d’unes hores lliures a la tarda per acabar de gaudir de la ciutat.
Sopar en un restaurant local i ens dirigirem al Port per agafar el ferri que ens portarà fins a Rodes. Nit a bord

L'illa de Rodes
Dimecres, 8 de juny

L’illa de Rodes és la capital del Dodecanès, i és considerada la destinació ideal per descobrir una part fascinant de la història de Grècia, conèixer meravelles naturals, platges imponents… La ciutat està plena d’emplaçaments culturals i arqueològics de gran interès, i quan es va pel centre històric del poble, es pot veure un gran mosaic de diferents cultures i civilitzacions. Passejar per aquests indrets aporta una experiència única per explorar 24 segles d’història. La primera ciutat es va construir en el 408 aC, quan els cavallers de Sant Joan van arribar a la ciutat. Aquesta ciutadella medieval està rodejada per valls i 3 kilòmetres de muralles, les quals disposen d’onze portes que donen accés al centre històric.
Arribada al Port de Rodes ben d’hora i trasllat a l’hotel on esmorzarem. Després, realitzarem un Tour Panoràmic per la ciutat. Anirem al Mont Smith, anomenat així en honor a l’almirall anglès Sidney Smith que, des del cim, va vigilar l’arribada de les tropes de Napoleó en el 1802, on es troba l’Acròpolis de Rodes. Aquesta dominava la part occidental i més alta de la ciutat, però no estava fortificada com la majoria de les acròpolis que coneixem. Allà podrem veure el teatre antic, que podia acollir aproximadament 800 espectadors, que es feia servir per a actuacions musicals i lliçons de retòrica de membres il•lustres de la ciutat; l’Estadi, escenari de diversos esdeveniments olímpics com els Jocs d’Haleion, en honor a Hèlios, on encara s’hi conserven els seients oficials (proedries) o un aparell de sortida utilitzat en proves atlètiques; i els Temples d’Apol•lo, Zeus i Atenea Polias. Aquest darrer, és un majestuós temple que estava dominat per pòrtics de columnes dòriques on, originalment, s’albergaven els tractats escrits que els habitants de Rodes tenien amb altres Estats. El Temple d’Apol•lo és més petit que el de Zeus i Atenea Polias i es troba en la part oest d’una gran terrassa rectangular. Un cop acabat aquest Tour, farem una visita guiada pel centre històric de la ciutat, on hi trobem el Palau dels Grans Mestres i el Museu Arqueològic. El Palau dels Grans Mestres va ser construït el segle XIV pels cavallers de Rodes i va servir com a centre administratiu i “Acròpolis” dels cavallers. Considerat com una fortalesa dins d’una altra, va sobreviure a guerres i terratrèmols, però a causa d’una explosió, va haver de ser restaurat en la dècada dels 1930. Dins del Palau s’hi troben grans obres d’art, mosaics i escultures. Per exemple, en una cambra apartada, hi ha una còpia de la famosa escultura de Laocoont i els seus fills, ja que la original es troba en el Vaticà.
Havent dinat, disposarem d’una estona lliue per continuar descobrint plegats la ciutat de Rodes. Sopar en un restaurant local i allotjament a l’hotel.

Lindos i la Vall de les Papallones
Dijous, 09 de juny

Esmorzar a l’hotel. Iniciarem la nostra ruta cap a Lindos, una ciutat de Rodes que antigament havia estat una de les més importants de l’illa gràcies als seus dos ports que van donar a la ciutat un gran avantatge com a potència naval. Compta amb unes cases d’un blanc resplendent, un castell imponent i una Acròpolis sobre el mar. Lindos crida l’atenció per les seves tradicionals cases seguint l’arquitectura clàssica de la zona. Avui visitarem l’Acròpolis de Lindos, situada a una altura de 125 metres per sobre de la ciutat. Aquesta era famosa pel seu poder defensiu i com a talaia natural de vigilància sobre el Mar Egeu. Dins, hi destaca el temple d’Atenea Lindia, construït en el segle IV aC. Les restes que es troben actualment van ser construïdes pel tirà Cleobul en el segle VI i estan molt ben conservades amb columnes que flanquegen ambdós costats del temple i es perfilen en el cel. Aquest va ser un dels més venerats del món antic; es diu que Alexandre El Gran, Helena de Troia i Hèracles el van visitar en nombroses ocasions.
Després, anirem a visitar la Vall de les Papallones. Aquest indret està rodejat per una vegetació exuberant, arbres centenaris, petits rierols i estancs i salts d’aigua, però el principal atractiu d’aquesta vall són les papallones que es posen sobre les roques i creen un mantell de colors únics. Entre juny i setembre, la vall està poblada per milers de papallones de la subespècie rhodosensis de les anomenades “Euplagias quadripunctuarias”, més conegudes com papallones tigre. S’ha descobert que la fragància amb un toc de vainilla que desprèn la resina daurada dels arbres les atrau i és on busquen refugi i tranquil•litat per reproduir-se. Dinar en ruta.
Trasllat cap a la ciutat de Rodes. Sopar a l’Hotel

L'illa de Symi
Divendres, 10 de juny

Després d’un bon esmorzar a l’hotel, ens traslladarem al Port de Rodes per agafar el vaixell turístic cap a Symi, amb una primera escala a Panormitis. És un petit poble de pescadors que alberga bastants museus dedicats al mar i un dels Monestirs més coneguts del país hel•lè, que tindrem la oportunitat de visitar: El Monestir de l’Arcàngel Sant Miquel. Va ser construït el 1783 sobre unes ruïnes d’una antiga capella bizantina també dedicada a l’Arcàngel Miquel. El Monestir és famós per la icona que hi ha de Sant Miquel, patró de l’illa i dels mariners. Es diu que tot i que havia estat traslladat en moltes ocasions a Gialós, el Sant sempre tornava a Panormitis, per això va decidir fundar el Monestir allà. Està situat just a primera línia de platja, davant de la ciutat, i regala unes vistes meravelloses des del port. Segons la tradició, se li pot demanar un favor a l’Arcàngel Sant Miquel, però se li ha de tornar la gràcia; per això, l’interior és un desplegament d’ofrenes votives, amb maquetes de vaixells de plata i or.
Seguirem ruta fins a Symi i visitarem la ciutat. Segons la tradició, l’illa va ser primerament poblada pels homes portats per Trípodas, un heroi grec, conduït per un dels fills de Posidó i la ninfa Sime, que porta el mateix nom que l’illa. Des de l’antiguitat, la rocosa i pelada illa de Symi ha viscut de les seves esponges i drassanes, on arribaven a avarar més de 500 vaixells l’any. Per això, durant el segle XVII, Symi va ser la tercera illa més rica del Dodecanès, però la seva fortuna va acabar amb la irrupció de les esponges sintètiques, l’ocupació italiana del 1912 i la navegació a vapor. Quan s’entra a la ciutat a través del port, dóna la sensació d’estar entrant en una pintura d’un poble tradicional. Les cases de pedra de dues i tres plantes, pintades en molts colors diferents, però sobretot en indi, ocre i terracota, amb teulades de rajola vermella i petits balcons amb baranes configuren l’especial vista de la ciutat de Symi.
Dinar en un restaurant local. Després, agafarem el vaixell de tornada cap a Rodes. Sopar a l’hotel.

Tornada a casa
Dissabte, 11 de juny

Esmorzar a l’hotel i trasllat cap a l’aeroport de Rodes per agafar el vol que ens portarà a Barcelona via Atenes. A l‘arribada, l’autocar del Club del Viatger ens portarà als mateixos punts de recollida del primer dia

En aquest viatge...

  • Trobada prèvia al viatge per conèixer els companys de viatge
  • Guia acompanyant del Club del Viatger durant tot el viatge
  • Trasllats en autocar del Club del Viatger a/des de l'aeroport de Barcelona, des del Maresme i Vallès.
  • Vol d’anada Barcelona – Quíos i tornada Rodes – Barcelona, ambdos via Atenes.
  • Ferri entre les illes, segons recorregut
  • Autocar privat pel nostre grup durant tot el viatge
  • Guia local castellanoparlant durant tot el recorregut
  • 3 nits a l’Hotel Quíos Chandris 4* o similar a Quíos
  • 1 nit a l’Hotel Doryssa Seaside 5* o similar a Samos
  • 1 nit a l’Hotel Skala 3* o similar a Patmos
  • 1 nit en ferri de Patmos a Rodes en cabina exterior
  • 3 nits a l’hotel Rodos Park 5* o similar a Rodes
  • Esmorzar bufet diari
  • Pensió completa durant tot el viatge, començant amb sopar del primer dia i acabant amb l’esmorzar del darrer
  • Begudes incloses als àpats (aigua i vi)
  • Les visites especificades en el programa amb les entrades incloses
  • Assegurança bàsica d’assistència durant el viatge
  • Les despeses de caire personal
  • Qualsevol servei no especificat anteriorment
  • Les propines
  • Assegurança opcional d’Anul•lació: 130,00 €

ASSEGURANÇA DE CANCEL.LACIÓ I D’ASSISTÈNCIA AXA VIP PLUS PREEX “OPCIONAL”
NO INCLOSA EN EL PREU DEL VIATGE
Trobem les següents millores, dins dels 34 supòsits inclosos en la pòlissa.
ABANS DEL VIATGE:
Podrà recuperar els diners del viatge:
Si ha de cancel•lar per recaiguda d’una malaltia pre-existent.
Si ha de cancel•lar per estar diagnosticat per Covid-19, ja que la consideren malaltia greu.

DURANT EL VIATGE:
Si durant el viatge té símptomes de Covid-19, queda inclosa l’assistència mèdica amb un límit de fins a 50.000 € (cinquanta mil) com qualsevol malaltia greu.
Tindrà dret a la devolució de les vacances no gaudides.
En cas de prolongació d’estada en un hotel, cobreix fins a 10 dies i 100 € per dia.

Exclusió important per part de l’assegurança:
No cobreix en cas que es tornin a decretar quarantenes obligades o estat d’alarma amb tancaments de fronteres.

ASSISTÈNCIA AXA BASIC PLUS -INCLOSA EN EL PREU DEL VIATGE
No inclou cancel•lació
Si durant el viatge té símptomes de Covid-19, queda inclosa l’assistència mèdica amb un límit fins a 3.600 € (tres mil sis-cents euros) com qualsevol malaltia greu.

Estarem encantats de fer-vos arribar el document complet de les pòlisses per poder comprovar totes les seves cobertures, inclusions i exclusions.

INCLUSIÓ IMPORTANT PER PART DEL CLUB DEL VIATGER EN TEMPS DE LA COVID-19:
En el cas que ens veiéssim obligats a cancel•lar el viatge per motius d’estat d’alarma amb confinament a la nostra comunitat o a la de destinació, El Club del Viatger s’ocupa del reemborsament total de l’import del viatge

Documents de la pòlissa