Nord de Xile i Bolívia

El Club del Viatger us invita a aquest viatge de descobriment pel nord de Xile i Bolívia ens ofereix un panorama inigualable dels Salars, l’Altiplà i el Desert, així com la gent que habita en aquesta zona des de fa segles i la seva cultura. La combinació d’excursions, visites i la selecció de llocs que recorrerem ens permetrà conèixer els espectaculars paisatges d’Uyuni a Bolívia i d’Atacama a Xile, però també ens aproparà a conèixer les formes de vida mil·lenàries, recorrent els mateixos senders que els pobles originaris primer i els Inques després, admirant les terrasses de cultiu a les valls altes i el pasturatge d’animals, així com els Salars, llacunes multicolors o guèisers impressionants, que formen part d’aquest sorprenent itinerari.

Bolívia, és un país sobirà situat a la regió centrooccidental d’Amèrica del Sud, membre de la Comunitat Andina,constituït políticament com un Estat social plurinacional, unitari, descentralitzat i amb autonomies.El país està organitzat en nou departaments,​ la seva capital oficial, constitucional i històrica és Sucre,que alberga a l’òrgan judicial; mentre que la seva seu de Govern és la ciutat de La Paz, que alberga als òrgans executiu, legislatiu i electoral.

Xile, oficialment la República de Xile  és un estat de l’Amèrica del Sud que ocupa una franja llarga i estreta entre la costa de l’oceà Pacífic i els Andes. Limita amb el Perú al nord, Bolívia al nord-est, l’Argentina a l’est, l’oceà Pacífic a l’oest i el passatge de Drake al sud.

Ens acompanyeu?

Itinerari

Barcelona – Santiago de Xile
Dimarts, 26 de setembre

Sortida en autocar des dels punts de recollida habituals del Club del Viatger cap a l’aeroport de Barcelona per volar cap a Xile via una ciutat d’enllaç.

Àpats a bord.

Santiago de Xile
Dimecres, 27 de setembre

Arribada a Santiago de Xile al matí i trobada amb el nostre guia local per començar amb la visita dels principals atractius de la capital del país. Veurem el centre històric de la ciutat, la plaça de la Constitució on es troba el Palau de la Moneda, construït inicialment per albergar la casa de la moneda de la Corona Espanyola durant el segle XVIII. Caminarem pel passeig Ahumada fins a arribar a la plaça d’Armas que acull alguns dels edificis més antics de la capital: la Catedral de Santiago, construïda el 1748, l’Oficina Central de Correus i el Museu Històric Nacional. Posteriorment, visitarem el Mercat Central i l’antiga l’estació de trens (Estació Mapocho), reconvertida avui en un centre cultural de la ciutat. El recorregut acabarà amb una visita al turó de San Cristóbal per fer una visita panoràmica de la ciutat de Santiago. Dinarem en un restaurant de la ciutat.

Acabades les visites, trasllat a l’hotel i check in. Tarda lliure per descansar, fer algunes compres o passejar.

Sopar i allotjament a l’hotel de Santiago.

Santiago – Vall del Maipo – Santiago
Dijous, 28 de setembre

Esmorzarem a l’hotel i tot seguit anirem a la vall del Maipo, una vall transversal que s’estén des de la Serralada dels Andes fins a l’Oceà Pacífic, amb una altitud mitjana de 1.000 metres a l’est i 500 metres a l’oest. Aquest pendent permet el cultiu de diferents varietats de raïm a causa del clima mediterrani de la regió. Els vins produïts en aquesta regió gaudeixen d’un equilibri excepcional pel que fa al sabor i l’acidesa, gràcies a les sals que transporta el riu Maipo, emprat en el reg dels cultius.

A continuació, visitarem la vinya Santa Rita, fundada l’any 1880 i declarada Monument Nacional. Combina les tradicionals botes de roure francès i americà, amb tècniques modernes, que combinades donen un sabor únic als seus vins. Aquesta vinya va ser guardonada diverses vegades, una d’elles com a millor vinya de Xile el 2016.

Després de dinar a la vinya gaudirem d’una experiència única, tot convertint-nos en enòlegs per un dia. Degustarem, dissenyarem i elaborarem el nostre propi vi. De regal, i com a record, podrem emportar-nos l’ampolla de vi que haurem creat.

Sopar i allotjament a l’hotel.

Santiago – Valparaíso i Viña del Mar – Santiago
Divendres, 29 de setembre

Un cop acabem d’esmorzar, anirem cap a la tercera ciutat més gran de Xile, Valparaíso. Ubicada a 120 km al nord de Santiago i declarada per la UNESCO com a Patrimoni Cultural de la Humanitat, va ser nomenada així l’any 1536 pel conqueridor espanyol Juan Saavedra en homenatge a la seva ciutat natal. L’activitat del port es va enlairar durant els segles XVI i XVII com una extensió del port del Callao (avui Perú).

Històricament, amb la Independència, Valparaíso es va obrir àmpliament al comerç mundial com un enclavament estratègic en l’intercanvi interoceànic Atlàntic / Pacífic que passa pel Cap d’Hornos. A partir del segle XIX, immigrants anglesos, alemanys i francesos s’hi van establir i van desenvolupar la seva activitat comercial i recentment, aquesta acull la seu del Parlament de Xile. Dinarem en un restaurant local.

Descobrirem la ciutat en una ruta que ens portarà des del port fins als seus principals turons, prenent alguns dels seus pintorescos ascensors que daten del segle XIX. Tindrem l’oportunitat, entre altres coses, de passejar pels seus carrerons vorejats de murals que donen un ambient bohemi a la ciutat, a més de visitar el mirador “21 de Mayo” des d’on podrem gaudir d’una vista excepcional de la ciutat, el seu port i la seva badia.

Sopar i allotjament a l’hotel.

Santiago – Calama – Vall de la Luna – San Pedro
Dissabte, 30 de setembre

Esmorzem a l’hotel i anirem directes cap a l’aeroport per agafar un vol intern fins a Calama.

Dinarem a un restaurant local de la zona i ens dirigirem cap a la Vall de la Luna, un dels atractius de la zona, especialment conegut pels seus paisatges lunars, amb el volcà Licancabur com a teló de fons, estranyes salines i rares formacions rocoses que esquitxen i perfilen l’àrid paisatge sorrenc de la vall. Després d’un recorregut per les singulars formes naturals de roca i sal, pujarem a un mirador en una duna de sorra gegant on podrem gaudir d’una vista impressionant de la vall i el volcà.

Més tard, passarem per l’estranya formació rocosa “Tres Marías” i finalitzarem l’excursió visitant la “Roca del Coyote”. Des de dalt d’aquesta roca, es domina el Canó de Kari i àmplies parts del desert, fins i tot es pot donar una ullada al Salar d’Atacama. La posta de sol banya el paisatge amb una llum que canvia cada minut, proporcionant un joc fascinant de colors que tindrem l’oportunitat de contemplar si el temps ens ho permet.

Sopar i allotjament a l’hotel de San Pedro de Atacama.

San Pedro d’Atacama – Llacunes Altiplàniques
Diumenge, 1 d’octubre

Sortida al matí, després d’esmorzar a l’hotel, cap a les llacunes Miscanti i Miñiques, ubicades a 4.300 metres d’altura a la reserva nacional Los Flamencos.

Aquesta excursió parteix prenent el camí cap a Toconao, que va recte per la plana amb vista a l’imponent volcà Licancabur. Durant el trajecte, podrem observar espècies d’arbres autòctons de la zona com el “tamarugo” i el “chañar”. Arribarem al Poble de Toconao, per fer una breu visita a la plaça principal i l’església, on també destaquen les cases construïdes en pedra volcànica (Liparita). Vista panoràmica del bell contrast que es produeix entre la verdor de la Vall de Jerez i el desert. Continuarem en ruta per aquesta terra inhòspita en direcció al Salar d’Atacama. El dinar d’avui serà en forma de pícnic.

Després visitem el Salar d’Atacama i recorrem la llacuna Chaxa on podrem presenciar els flamencs i altres tipus d’aus. Ascendim per la serralada dels Andes per arribar a la reserva nacional Los Flamencos, on trobem les llacunes de Miscanti i Miñiques, formacions caracteritzades pel seu intens color blau amb vores blanques, envoltades d’imponents turons i volcans, que originen un paisatge únic en aquesta regió. La bellesa dels paisatges característics de l’altiplà ens impressionarà.

Sopar i allotjament a l’hotel.

San Pedro d’Atacama – Guèisers del Tatio
Dilluns, 2 d’octubre

Durant la matinada ens aixecarem per dirigir-nos als Guèisers del Tatio, situats a 4.300 metres d’altura. Arribarem a la sortida del sol, hora on els guèisers són més espectaculars. Situats a 90 km al Nord de San Pedro d’Atacama i amb 80 guèisers actius, el Tatio és el lloc més gran de l’hemisferi sud per contemplar aquest magnífic espectacle natural. Aquest lloc es visita a l’alba quan la diferència de temperatura permet admirar la formació de xemeneies de vapor. Esmorzarem allà i visitarem Machuca, on farem una petita visita a aquest petit poble de pastors.

Mentre deixem enrere San Pedro d’Atacama, ens dirigirem cap a la serralada de Domeyko. L’àrea de Hierbas Buenas serà la nostra primera parada que ens sorprendrà amb l’increïble art rústic en forma de petroglifs de la cultura Lickanantay que representen un gran lloc històric i arqueològic en aquesta regió. A més, tindrem l’oportunitat de veure granges de llames. Dinarem a un restaurant local de la zona.

Més tard, visitarem la Vall Arcoíris que a causa dels seus diferents minerals li donen a aquesta serralada belles tonalitats vermelloses, verdes, morades i blanques, així com increïbles formacions rocoses que et donen la sensació d’estar en un planeta diferent.

Després d’aquest recorregut anirem cap a l’hotel on haurem de sopar aviat per després posar-nos en marxa cap a l’observatori per realitzar el Tour Astronòmic. En aquesta activitat podrem entendre què veiem al cel, què és una constel·lació, com entendre un mapa del cel i aprendrem a reconèixer les principals estrelles.

Allotjament a l’hotel.

San Pedro d’Atacama – Hito Cajón – Sur Lípez
Dimarts, 3 d’octubre

Després d’esmorzar a l’hotel ens posarem en marxa amb cotxes 4×4 cap a Bolívia. Passarem per Hito Cajón en direcció al Sur Lípez, una de les zones més emblemàtiques del país pels seus paisatges d’un altre món, els seus deserts àrids i les seves llacunes de colors.

Continuarem fins a la Llacuna Verde, la qual té una superfície total de 17 . La seva aparença fluorescent es deu a l’alta concentració de magnesi de les roques del voltant, cosa que accentua els contrastos de colors entre la llacuna i les muntanyes.

Seguirem camí cap al Desert de Dalí, ubicat a 4.660 metres d’altitud. Com que aquest espai té diverses tonalitats de vermell al llarg del seu paisatge, el van nomenar amb aquest nom en commemoració a les obres del famós pintor català.

Tot seguit, continuarem cap a la regió del Salar de Chalviri on descobrirem les aigües termals de Polques on tindrem la possibilitat, si el temps ho permet, d’aprofitar les propietats curatives del lloc durant un bany a cel obert a 4.000 metres d’altitud.

Realitzarem un dinar pícnic amb menjar calent en un entorn fantàstic i seguirem en marxa cap a Sol de Mañana, ubicat a 4.850 metres d’altitud, un dels punts més elevats d’aquest viatge. El lloc presenta una important activitat volcànica que inclou guèisers i fumaroles, resultat d’una bretxa a l’escorça del planeta que fa que els gasos sulfurosos pugin. A causa de les seves propietats geotèrmiques, es considera com un futur lloc per a la producció d’electricitat renovable per a tot el país.

A continuació, ens dirigirem cap a la famosa llacuna Colorada. Un llac multicolor on predominen els tons vermellosos per la presència de diversos tipus d’algues vermelles, les quals alimenten uns 30.000 flamencs protegits en aquest parc nacional. La impressionant vista de la llacuna i els seus flamencs es complementa amb el volcà Ollagüe al fons.

Seguidament, entrarem al desert del Siloli, aquest desert àrid de ràfegues gelades de vent mostra un fons pur decorat amb unes magnífiques estructures geològiques. Entre elles hi ha l’Arbre de Pedra, una formació volcànica natural modelada per la forta erosió, que es va convertir en un dels punts importants del recorregut gràcies a la seva misteriosa i fascinant aparició.

Sopar i allotjament a l’hotel del desert del Siloli.

Desert del Siloli – Nor Lípez – San Pedro
Dimecres, 4 d’octubre

Esmorzarem i sortirem cap al “Paseo de León”, un canó de color ocre i beix on les formacions geològiques allotgen Yareta, una planta de floració verda cal que tenyeix aquest terreny.

Ens dirigirem cap a les Joies dels Andes. Aquesta regió deu el seu nom a les magnífiques i captivadores llacunes que estan disperses al llarg del lloc. Situades entre 4.000 i 4.200 metres d’altitud, aquestes llacunes dibuixen uns paisatges de somni, plens de bellesa i pau, un dels retrats més bells de Bolívia. Les llacunes Honda, Chiar Khota, Hedionda i Cañapa presenten matisos de diferents colors, aigües quietes i serenes. Una excursió única a través de les meravelles naturals que ofereix aquest preciós país.

Gaudirem d’un dinar pícnic amb menjar calent durant la ruta i seguirem cap al mirador del volcà Ollagüe on farem una petita visita per contemplar la vista espectacular del famós volcà que culmina a 5.868 metres d’altitud, un dels més alts de la frontera volcànica entre Xile i Bolívia.

Continuem cap al Salar de Chigüana, una plana de sal que es troba a la frontera amb Xile. Es caracteritza per la seva cadena de muntanyes volcàniques visibles a la llunyania i per les vies de tren que connecten la regió amb la ciutat d’Uyuni.

Finalitzarem l’excursió visitant les restes del poble de San Pedro de Quemes, un indret important en l’àmbit històric, i és que l’any 1879 durant la Guerra del Pacífic amb Xile, els militars xilens van envair Bolívia i van incendiar totes les cases i estructures del poble, obligant els supervivents a escapar a les regions veïnes.

Sopar i allotjament a l’hotel de San Pedro de Quemes.

San Pedro de Quemes – Salar d’Uyuni – Colchani
Dijous, 5 d’octubre

Esmorzarem a l’hotel i farem ruta cap al Salar d’Uyuni amb el nostre vehicle 4×4. En temps prehistòrics, el Salar d’Uyuni era part d’un llac salat, el llac Minchin, que comprenia la majoria del sud-oest bolivià. Amb més de 12.000  és considerat el desert salat més gran del món. Recorrerem la immensitat insondable del Salar d’Uyuni a mesura que ens anem endinsant de mica en mica en el profund dels seus paisatges purs i únics. Dinarem un pícnic amb menjar calent durant la ruta.

També visitarem l’illa Incahuasi (casa de l’Inca en idioma quítxua), l’illa més espectacular de tot el Salar. Aquesta illa ofereix una vista captivadora i un paisatge sorprenent, que demostra la importància cultural de la mateixa tot i estar envoltada per la immensitat del Salar. Aquí, sorprenentment, trobarem exemplars de cactus que mesuren fins a 8 metres d’altura els quals creixen en la roca volcànica!

Sopar i allotjament a l’hotel d’Uyuni.

Colchani – La Paz – Copacabana
Divendres, 6 d’octubre

Esmorzar a l’hotel. Trasllat a l’aeroport d’Uyuni per agafar un vol intern cap a La Paz.

Arribada a la ciutat de La Paz per sortir directes cap a Copacabana. De camí, travessarem amb llanxa l’Estret de Tiquina al llac de Titicaca i pararem per dinar un pícnic.

Copacabana (Kota Kawana en aimara), que significa vista del llac, és considerat el santuari catòlic més important del país. Es tracta d’una ciutat amb molta història, un lloc que va ser venerat com una regió cerimonial i que ara és un santuari religiós, un punt que representa el sincretisme de les antigues tradicions i el colonialisme.

Visitarem la catedral de Copacabana. L’església va ser construïda el 1619 i ofereix als visitants un exemple d’arquitectura morisca. Dins la catedral, es pot observar la històrica Verge Morena.

Soparem en un restaurant local i ens allotjarem a  l’hotel de Copacabana.

 

Copacabana – Illa de la Luna – Illa del Sol – Paz
Dissabte, 7 d’octubre

Esmorzarem a l’hotel i agafarem una llanxa de motor per creuar les aigües blaves del Llac Titicaca per anar a l’illa de la Luna i visitar les ruïnes d’Iñak Uyu, un antic temple inca, també conegut popularment com el Palau de Las Vírgenes, ja que antigament estava ocupat només per dones de la noble casta dels inques, que es van dedicar a l’artesania i als cerimonials.

Tornarem a agafar la llanxa per navegar cap a l’Illa del Sol, considerat el bressol dels Inques. Fins a l’arribada dels espanyols, l’illa va ser un lloc sagrat pels Inques i altres civilitzacions andines on construïen temples adorant els seus déus. Visitarem Pilkokaina (lloc on descansa l’ocell), un lloc arqueològic amb restes d’un antic palau inca. També farem una visita a la font sagrada de les “Tres Aguas”, nomenada popularment com la font de la joventut.

Dinarem a un restaurant local i retornarem amb la llanxa a motor a Copacabana. Tot seguit, ens dirigirem a la ciutat de La Paz.

Soparem en un restaurant local i ens allotjarem a l’hotel de La Paz.

La Paz
Diumenge, 8 d’octubre

Esmorzar a l’hotel. Durant el matí visitarem la ciutat de La Paz, considerada una de “Les 7 ciutats meravella del món”. És una ciutat impressionant que s’estén en una conca natural que baixa des de l’altiplà cap a les altes valls dels Andes. La impressionant
diferència d’altitud entre diferents regions de la ciutat és una meravella arquitectònica, que ofereix als visitants una vista excepcional d’aquesta expansió urbana, que va des dels 4.000 als 3.200 metres d’altitud.

Podrem visitar la plaça Murillo, el cor de la ciutat i on s’allotgen tres dels monuments més importants de la ciutat: el palau del govern, el palau Legislatiu de país i la catedral Nuestra Señora de La Paz. Visitarem el mercat de Las Brujas, on trobarem artefactes cerimonials per a rituals i figures artesanals. Aquest serà un lloc perfecte per comprar artesanies com roba, chullos (barrets aimares), bufandes i guants decorats amb Aguayo (tela amb patrons geomètrics andins).

Continuarem cap a l’església de San Francisco construïda el 1547 per esclaus indígenes aimares i després de recórrer el centre de la ciutat anirem a dinar a un restaurant local. Havent dinat, posarem rumb cap a la vall de la Luna. Rep el nom a causa de la visita de l’astronauta Neil Armstrong l’any 1969. Iniciarem un petit tram a peu per admirar la vall i els seus paisatges místics.

A causa de l’erosió de molts anys en aquest lloc, té una terra irregular i amb abundància de forats que cobreixen tot el territori. Durant el trajecte podrem caminar pels diferents angles de la vall i observarem les increïbles il·lusions òptiques que fan els contrastos dels pilars d’argila, els quals contenen diferents minerals.
Farem el sopar de comiat en un restaurant local i ens allotjarem a l’hotel.

La Paz – Barcelona
Dilluns, 9 d’octubre

A l’hora convinguda trasllat a l’aeroport de La Paz per volar cap a casa via dues ciutats d’enllaç. Nit i àpats a bord.

Arribada a Barcelona
Dimarts, 10 d’octubre

A l’arribada i després de recollir els equipatges, l’autocar del Club del Viatger ens portarà de retorn als mateixos punts del primer dia.

En aquest viatge...

 • Trobada previatge per conèixer els companys de viatge i rebre l’itinerari definitiu.
 • Guia acompanyant del Club del Viatger durant tot el viatge.
 • Trasllats a/des de l’aeroport de Barcelona des dels diversos punts de recollida acordats.
 • Vol internacional Barcelona – Santiago de Xile via una ciutat d’enllaç.
 • Vol domèstic de Santiago de Xile a Calama.
 • Vol internacional La Paz – Barcelona via dues ciutats d’enllaç.
 • Vol domèstic de Uyuni a La Paz.
 • Taxes i impostos aeris inclosos.
 • Facturació d’una maleta de fins a 23 kg per persona.
 • Bus privat durant tot el recorregut (excepte els trams en 4x4).
 • Excursions en 4x4 els dies 3, 4 i 5 d’octubre.
 • 3 nits a l’hotel Cumbres Lastarria de 4* o similar a Santiago de Xile.
 • 1 nit a l’hotel Palacio de Sal de 4* o similar a Uyuni.
 • 3 nits a l’hotel Altiplanico Norte de 4* o similar a San Pedro d’Atacama.
 • 1 nit a l’hotel Tayka del Desierto de 3* o similar al desert del Siloli.
 • 1 nit a l’hotel Tayka de Piedra de 3* o similar a San Pedro de Quemes.
 • 1 nit a l’hotel Rosario del Lago de 4* o similar a Copacabana.
 • 2 nits a l’hotel Atix de 5* o similar a La Paz.
 • Esmorzar bufet diari.
 • Pensió completa durant tot el recorregut, des del dinar del primer dia fins a l’esmorzar del darrer (Alguns dels àpats seran en forma de pícnic).
 • Aigua inclosa durant tot el recorregut incloent els àpats.
 • Totes les visites i entrades segons l’itinerari.
 • Assegurança bàsica d’assistència en viatge.
 • Guia local de parla castellana durant tot el recorregut.
 • Qualsevol servei no especificat a l’itinerari.
 • Les despeses de caire personal
 • Les propines.
 • L’assegurança opcional d’anul•lació. Preu 250 €.

Documents de la pòlissa