Seychelles, flora i fauna al paradís

Si busquem Seychelles dins el nostre imaginari segur que la fotografia que ens vindrà al cap serà la del paradís. Infinits arenals de sorra quasi blanca a l’ombra de gegants palmeres i cocoters, aigües càlides i transparents que un diamant acabat de polir o verges esculls de corall a la riba de les illes que formen l’arxipèlag.
Però les Seychelles són molt més que aquesta imatge idíl·lica de catàleg, ja que gràcies als diversos projectes mediambientals que es van emprendre a finals de segle XX, la fauna i la flora d’aquesta zona de l’Índic ens deixarà bocabadats per la seva riquesa i diversitat.
Els cocos de mar, la gardènia de Wright, les baldrigues d’Audubon o les tortugues gegants d’Aldabra són alguns exemples d’aquesta biodiversitat endèmica del conjunt de 115 illes.

Des del Club del Viatger us proposem un viatge amb l’exclusiu vaixell M/Y Pegasus de la reconeguda naviliera Variety Cruises, especialistes en aquest tipus de vaixell a cavall entre els creuers i el iots privats.

Amb 42 metres d’eslora i 11 de manega, aquest acollidor vaixell de només 21 cambrots i renovat totalment al 2012, ens portarà a navegar per les principals illes seychelleses com Cousin, Aride o La Digue, a més de gaudir de platges d’ensomni com Anse Lazio o Cotê d’Or.

 

Itinerari

Barcelona – Mahé
Divendres, 26 d’abril

Trobada amb l’autocar del Club del Viatger als punts habituals de recollida. Posarem direcció a l’aeroport de Barcelona, on agafarem un vol que ens portarà fins a Mahé, l’illa més important de les Seychelles, fent escala a Istanbul.

Nit a bord.

Mahe Inter Island Quay – Illa Sta. Anne
Dissabte, 27 d’abril

A mig matí arribarem a l’aeroport internacional de Mahé, recollirem les maletes i ens trobarem amb el nostre guia i autocar. Aprofitant el trajecte fins a la zona portuària, aprofitarem per fer una breu panoràmica de l’illa que amb 155 km2 i 72.000 habitants és la més important de les 115 que conformen aquest paradisíac arxipèlag, on hi trobem la capital (Victoria) i on s’hi acumula el 90% de la població del total de les illes.

Mahé fou vista per primera vegada l’any 1609, però cap altre europeu la tornaria a veure fins el 1742. França va ser la primera potència colonial en dominar-la fins el 1814, que va cedir-ne el control al Regne Unit després de les Guerres Napoleòniques. No fou fins al 1976 que les Seychelles esdevingueren com a país propi després d’aconseguir la independència.

Al voltant de les 15:00 arribarem al moll de Mahé on embarcarem al M/Y Pegasus, on la seva tripulació ens oferirà un còctel de benvinguda mentre rebem les instruccions bàsiques d’ús i seguretat del vaixell.

Prendrem rumb a la veïna illa de St. Anne, on hi arribarem a la vesprada i podrem gaudir per primera vegada d’un refrescant bany a les cristallines aigües de seychelleses. Sopar i nit a bord.

Illa Sta. Anne – Curieuse (Excursió)
Diumenge, 28 d’abril

Aquest matí arribarem a la petita illa de Curieuse, situada al nord de Mahé. L’illa i les seves aigües circumdants foren declarades Parc Nacional Marí l’any 1979 amb per tal de preservar i conservar la seva diversitat marina, d’on en destaquen les més de 300 tortugues gegants d’Aldabra. La seva flora també ens deixarà bocabadats i podrem creuar un dels seus coneguts manglars, veurem els arbres gegants de takamaka, ens sorprendran els cocos de mar i el seus grans fruits, i coneixerem espècies d’aus com el lloro de negre Seychelles que només habita a aquesta illa i a Praslin.

L’illa de Curieuse rep el nom de la goleta francesa que durant l’expedició encapçalada per l’explorador Marc-Joseph Marion du Fresne, va reclamar la possessió de l’illa. Entre 1833 i 1965 Curieuse va ser la seu d’una leprosia, i acompanyats d’un guia del parc en veurem les seves restes i en coneixerem amb més profunditat la seva història.

Tornarem cap a la platja on el personal del vaixell ens preparà una barbacoa per dinar sota els arbres i les palmeres. Un cop acabat aquest exòtic àpat, el mateix personal ens oferirà la possibilitat de fer algunes activitats aquàtiques o bé tindrem temps lliure per gaudir de la calma d’aquesta deshabitada illa i de les seves aigües. Nit a bord fondejats a Curieuse.

Curieuse – Cousin (Excursió) – Anse Lazio
Dilluns, 29 d’abril

Després d’esmorzar el nostre vaixell arribarà a l’illa de Cousin, una petita extensió de terra de només 27 hectàrees situada a poc menys de 3 km de Praslin. Aquesta illa rep el sobrenom de “Santuari de les Aus” degut a la importància ornitològica que té, ja que només hi habiten nombroses espècies d’aus en perill d’extinció, sinó que més 250.000 d’aus s’hi reprodueixen cada any. L’illa no només és refugi d’aus, sinó que també s’ha convertit en la zona de cria més important de la tortuga carei de l’Índic. Degut a aquesta riquesa de fauna animal, l’any 1968 va ser declarada Reserva Natural i posteriorment l’any 1975 va rebre la catalogació de Reserva Especial. Actualment l’illa és propietat de de la Royal Society for Nature Conservation, qui conjuntament amb l’associació Birdlife han iniciat un pla estratègic per eliminar les plantacions massives de cocoters que van eliminar de l’illa la seva vegetació autòctona abans de ser declara Reserva Natural. Després d’aquesta interessant excursió a peu, retornarem cap al nostra vaixell on dinarem a bord i prendrem direcció cap a Praslin.

A la tarda arribarem a una de les platges paradisíaques més boniques de tot Seychelles, Anse Lazio. Disposarem de temps lliure per banyar-nos tranquil·lament i qui ho desitgi podrà fer snorkeling o fins hi tot bussejar. L’illa rep el nom del diplomàtic francès César Gabriel de Choiseul, duc de Praslin. La seva extensió no supera el 38 km2 i té una població de 6.500 habitants, que la converteix en la segona més gran de tot l’arxipèlag. Nit a bord fondejats a Anse Lazio.

 

Anse Lazio – Aride (excursió) – St. Pierre – Badia
Dimarts, 30 d’abril

Mentre esmorzem, el nostre vaixell ens portarà fins a l’illa d’Aride. Amb només 1,5 km de longitud, l’illa és habitada exclusivament per els membres de la Reserva Natural que vetllen per la conservació de la fauna. Mentre passegem fins a un dels punts més elevats de l’illa des d’on tindrem unes vistes espectacular de la zona on nien les aus, anirem descobrint les diversitat d’espècies autòctones de l’illa com els tallarols, les fragates, les boscarles de les Seychelles i les colònies mundials més gran de nodis i baldrigues d’Audubon. A més, els nostres sentits afloraran amb les aromes de la gardènia Wright, exclusiva d’aquesta illa.

Però no només l’illa destaca per les aus que hi resideixen permanentment, sinó que durant la temporada de cria i especialment en època de monsons del sud-est, l’illa incrementa de manera molt notable la seva població aviar.

Tornarem al nostre vaixell a l’hora de dinar, i mentre fem aquest àpat navegarem les aigües verges de Seychelles fins arribar a l’illot de St. Pierre, on ens hi aturarem al voltant de tres hores per poder-nos banyar entres les seves granítiques formacions, descansar a la platja després de la caminada diürna o bé provar algunes de les activitats aquàtiques que l’staff del nostre vaixell ens anirà proposant cada dia. A l’hora convinguda, tornarem el vaixell per seguir la nostra travessia fins la següent aturada, la badia de Sta. Anne, on farem nit a bord.

Badia De Sta. Anne – Praslin - Felicite – La Digue
Dimecres, 1 de maig

Després d’esmorzar arribarem a l’illa de Praslin on farem una excursió panoràmica fins arribar al Parc Nacional. Durant el nostre camí ens toparem amb pintorescs pobles pescador i frondosos boscos tropicals fins arribar a Vallee de Mai. El Parc Nacional, declarat Patrimoni de la UNESCO alberga, dins les seves 20 hectàrees de terreny, més de 4.000 palmeres de coco de mar, espècie endèmica i exclusiva de Praslin i Curieuse que es caracteritza tan pel gran pes del seu fruit (fins a 45 kg) com per tenir la llavor més gran i pesada del regne vegetal (17 kg). Acabarem l’excursió diürna descobrint una de les platges més famoses del mon, Côte d’Or, on ens hi banyarem abans d’emprendre el camí de retorn fins al vaixell.

Dinarem a bord del vaixell i navegarem fins a la petita illa granítica de Félicité, on ens deixarem enamorar per les seva rica vegetació i tindrem la oportunitat de fer snorkeling o nedar tranquil·lament per les seves càlides aigües. L’illa, com moltes de les seves veïnes, esta deshabitada després de la clausura de la plantació cocos que en el passat donava feina a 50 persones. A última hora de la tarda, navegarem fins a La Digue, on soparem i dormirem fondejats.

 

La Digue – Isla Moyenne
Dijous, 2 de maig

Esmorzar al vaixell. Aquest matí visitarem la tranquil·la illa de La Digue, que amb una població inferior a dos mil habitants sembla que hagi quedat ancorada en el passat: sense cotxes ni aparents mostres de modernitat, son les bicicletes i el carros tirats per bous els mitjans de transports utilitzats pels natius. Prendrem direcció cap al nord de l’illa, on avui visitarem la Reserva Natural de Veuve, habitat d’una altra espècie endèmica d’ocells, el Flycatcher de Seychelles. Visitarem també la Union State, la plantació que donava feina a la gran majoria de la població de l’illa. Coneixerem com feien el copra, la carn de coco assecada, veurem els molins amb els que es produïa l’oli de coco i la casa colonial des d’on es dirigia tota la plantació. Creuant els frondosos boscos, arribarem fins a una de les platges més belles de tot Seychelles Anse Source d’Argent on hi podrem descansar i refrescar-nos a les seves paradisíaques aigües. Tornant cap al vaixell, farem una parada a petita població de La Passe on podrem comprar alguns dels típics souvenir illencs. A la tarda navegarem fins a la nostra següent parada, l’illa de Moyenne, coneguda entre els habitants locals per les fantasioses històries que la convertien en parada de Pirates que creuaven l’Índic, i on desenes de llegendes urbanes narren que al seu subsòl s’hi troben amagats tresors pirates de gran valor. Sopar i nit abord, fondejats davant de l’illa.

La Digue – Isla Moyenne
Divendres, 3 de maig

Després d’esmorzar, visitarem l’illa de Moyenne. Abandonada des de 1915 fins a 1960, l’illa va ser adquira per el britànic Brendon Grimshaw l’any 1971, un ex editor de diaris originari de Yorkshire, per només £ 8.000. Ajudat només pel seu bon amic René Antoine Lafortune, van començar a explotar turísticament l’illa, i els beneficis obtinguts els destinaven a reforestar l’illa i donar-li altre cop l’esplendor que havia tingut en el passat. Entre els dos, van plantar setze mil arbres, van construir 4,8 quilometres de camins naturals i van fer possible que les colònies  d’aus i tortugues gegants s’assentessin altra vegada a l’illa. Gràcies a aquesta perseverant tasca, Grimshaw i el seu soci van aconseguir la catalogació de Parc Nacional de l’illa de Moyenne.

L’esforç de Grimshaw, a més de repoblar la fauna i la flora de l’illa i  d’aconseguir la distinció de Parc Natural, va fer créixer el seu valor econòmic fins el dia de la seva mort al 2012: la última estimació econòmica situa el valor de l’illa en 34 milions d’euros.

Acaba la visita, el personal del vaixell ens preparà una barbacoa a la sorra de la platja, on a més tindrem temps per fer per última vegada snorkeling a les aigües de la Moyenn.

Posteriorment, el vaixell navegarà ja fins al darrer punt del nostre viatge i un cop siguem al port Mahé, el capità del nostre vaixell ens oferirà el sopar de cloenda d’aquest exòtic creuer.

Mahe Inter Island Quay (Victoria)
Dissabte, 4 de maig

Després de fer l’últim esmorzar a bord del nostre vaixell, desembarcarem a l’illa de Mahé.

Durant aquest matí, podrem gaudir de les instal·lacions d’un magnífic hotel de 5*, banyar-nos a les seves piscines, relaxar estirats prenent el sol. Qui ho desitgi però, tindrà la possibilitat de passejar per els carrers de Mahé. Dinarem a l’hotel i a l’hora convinguda, el nostre autocar ens conduirà fins a l’aeroport on agafarem un vol que ens tornarà a Barcelona, via Istanbul.

Barcelona
Diumenge, 5 de maig

A primera hora del matí, arribarem a l’aeroport de Barcelona. Després de recollir les maletes, l’autocar del Club del Viatger, ens deixarà als mateixos punt de recollida del primer dia.

Fi del viatge.

En aquest viatge...

 • Trobada prèvia al viatge per conèixer els companys i rebre l’itinerari definitiu
 • Recollida en autocar des dels diversos punts acordats
 • Guia acompanyant del Club del Viatger durant tot el viatge.
 • Vols d’anada i tornada a Mahe amb escala Istanbul, amb la companyia aèria Turkish Airlines amb totes les taxes incloses
 • Guia local castellanoparlant durant tot el viatge
 • 7 nits d’allotjament al vaixell M/Y Pegasus, de la companyia Variety Cruises
 • Autocar privat per al nostre grup durant tot el viatge
 • Tots els àpats durant el viatge (esmorzars, dinars i sopars)
 • Estada el darrer dia a un hotel de 5*
 • Begudes: aigua mineral, te i cafè de filtre
 • Totes les visites i excursions descrites a l’itinerari
 • Petit obsequi del Club del Viatger per habitació
 • Assegurança bàsica d’assistència durant el viatge
 • Qualsevol servei no especificat a l’itinerari
 • Les begudes no descrites a l’anterior apartat
 • Les despeses de caire personal
 • Les propines
 • Assegurança de cancel·lació