Museu de la Colònia Vidal de Puig Reig i Manresa

Acompanya’ns aquest dia tan especial a conèixer l’antiga Colònia Mas Vidal a Puig Reig, un dels elements més característics del nostre patrimoni industrial i tot un símbol del procés d’industrialització que va viure Catalunya al segle XIX, on coneixerem la seva història, social i econòmica, i que ens mostra la seva evolució, desenvolupament, consolidació i posterior decadència fins al tancament de les seves portes el 1980.

Actualment, la colònia s’ha convertit en un museu que ens mostrarà de prop com era la vida i el treball a una colònia de principis del segle XX, tenint l’oportunitat de conèixer el funcionament de la fàbrica i la seva maquinària, i alguns dels serveis que la colònia oferia als seus obrers, tals com, l’habitatge, l’escola i la biblioteca entre altres.

Dinarem al restaurant El Secret de Manresa a base d’un magnífic menú que serà sense dubte tota una experiència gastronòmica pels nostres sentits i acabarem la tarda amb un sensacional passeig pel centre de Manresa, una de les poblacions més importants del país on coneixerem els secrets sobre el paisatge, el patrimoni, el comerç i la gastronomia de la ciutat a través d’un recorregut que ens portarà a la Basílica de la Seu, al nucli històric, al carrer del Balç i a la part modernista i comercial de la ciutat.

Itinerari

Museu de la Colònia Vidal de Puig Reig i Manresa
Dissabte, 4 de maig

Al matí, sortida en autocar des dels diferents punts de recollida habituals en direcció cap a Puig Reig on visitarem una antiga colònia tèxtil. Al llarg del segle XIX i XX, a Catalunya es van fundar gran quantitat de colònies que es concentrarien sobretot al llarg del riu Llobregat, on es van arribar a construir fins a una quarantena de fàbriques. Tot i que actualment es troben en desús,  no hem d’oblidar que aquestes van ser una peça fonamental del motor industrial i econòmic del nostre país recentment.

Avui visitarem Cal Vidal, l’última colònia tèxtil del Berguedà. Situada al costat del riu Llobregat, aquesta fàbrica de teles es va construir a principis del segle XIX, amb la finalitat de processar i vendre teixits produïts amb el cotó que importaven d’Amèrica, Egipte i l’Índia. Va ser construïda per l’empresari manresà Ignasi Vidal i Balet, i començà la seva activitat l’any 1901. Tot i que aquesta no fou una de les colònies més grans de la província, van arribar a viure-hi fins a 1.200 persones i els seus habitants van poder comptar amb tots els serveis i les comoditats per al seu dia a dia.

Després que la fàbrica tanqués les seves portes l’any 1980 a causa de la severa crisi tèxtil, la família Vidal, conscient de l’important valor testimonial que representava el conjunt, tant en l’àmbit arquitectònic, econòmic i social, va engegar un nou projecte per convertir-la en un museu i poder ensenyar de més a prop als seus visitants com eren les condicions de vida i de treball en una colònia tèxtil als inicis del segle XX.

Començarem la visita amb un audiovisual i tot seguit farem un recorregut que ens permetrà visitar els serveis dels que gaudien la colònia obrera: l’habitatge dels obrers, l’escola, la biblioteca, la peixateria, el safareig, les dutxes, la sucursal de caixa Manresa i veure l’exposició permanent on s’explica el dia a dia dels homes i les dones que treballaven a la fàbrica. També tindrem l’oportunitat de conèixer la fàbrica i veure alguns dels elements bàsics utilitzats en l’aprofitament de l’aigua com a font d’energia, com per exemple la resclosa, el canal, les turbines i la màquina de vapor. També veurem la maquinària tèxtil utilitzada en el procés de transformació del cotó en teixit, com per exemple l’obridora, les contínues de filar, els telers de garrot, etc.

Posteriorment seguirem cap a Manresa on dinarem al restaurant El Secret, on gaudirem de les elaboracions del xef Edgar Suàrez, qui actualment ens ofereix al seu restaurant una cuina evolutiva on té cabuda tant la creativitat com la tradició. El xef ens obsequiarà amb propostes innovadores i atrevides que aposten pel producte de proximitat.

A continuació farem una visita guiada de la ciutat. Manresa va néixer a la confluència del Cardener i del Llobregat. Centre d’un comtat sense comte i d’una seu sense bisbe és una de les poblacions més importants del país. Coneixerem els secrets sobre el paisatge, el patrimoni, el comerç i la gastronomia a través d’un recorregut per la Manresa medieval, gòtica i modernista, descobrint els punts d’interès més importants de la capital.

Primerament ens dirigirem a la Basílica de la Santa Seu, d’estil gòtic i dissenyada per Berenguer de Montagut, que també projectà obres tan importants com Santa Maria del Mar a Barcelona. Seguim fins al carrer del Balç, que formava part del nucli de la ciutat medieval sorgit al voltant del mercat, i que és un magnífic exemple d’urbanisme medieval. Descobrirem el centre històric passant per la Plaça Major i el carrer de Sant Miquel abans d’arribar a la Plana de l’Om, plaça on veurem alguns dels edificis barrocs més coneguts de la ciutat, com és el cas de Ca l’Oller i altres exemples d’estil modernista que es troben al centre comercial de la ciutat.

Finalitzada la visita i després d’haver viatjat al passat industrial a la Colònia Vidal, gaudit d’un excel·lent dinar i visitar una de les capitals més importants del país,  tornarem de nou cap a Barcelona i Calella.

En aquest viatge...

 • Autocar privat per al nostre grup
 • Guia acompanyant del Club del Viatger
 • Esmorzar pícnic
 • Entrada i visita guiada al Museu de la Colònia Vidal
 • Dinar amb begudes incloses al restaurant El Secret
 • Visita guiada de Manresa
 • Assegurança bàsica d’assistència en viatge
 • Les propines
 • Les despeses de caire personal
 • Assegurança de cancel·lació. Preu: 20€ per persona

Més detalls del viatge

 • Foto principal proporcionada pel Museu de la Colònia Vidal de Puig Reig