La mesopotàmia Turca

La Mesopotàmia turca és una regió fascinant, l’indret on comença la història de la civilització, on la humanitat abandona la vida nòmada per tornar-se sedentària, on nasqueren els primers conreus, on s’establiren els primers poblats, ciutats i imperis. La seva història és tan antiga com la humanitat, i és testimoni de l’auge i caiguda d’importants civilitzacions tals com els perses, grecs, romans, bizantins i otomans.

Amb el Club del Viatger, coneixerem les riqueses i tresors d’aquest tros de terra únic. Visitarem Göbekli Tepe, el lloc de culte més antic i gran del món, els carrerons de l’encisadora Mardin, el Mont Nemrut, considerat una de les meravelles del món, Gaziantep, la ciutat dels mosaics, o Sanliurfa, la ciutat dels profetes, entre altres.

Durant el nostre viatge, tindrem un guia que a més de ser un expert en la zona, és arqueològic.

Una terra que ens brinda una cultura gastronòmica espectacular, plena de color i gent hospitalària que s’ha convertit en nexe d’unió entre Àsia i Europa; en definitiva un territori seductor i  apassionant que enamora fins i tot als viatgers més autèntics en la Mesopotàmia Turca.

Els primers pobles de Mesopotàmia n’apareixen al nord al començament del neolític, una zona que era un espai on s’havia propagat la domesticació de plantes i animals (i no un dels seus focus, que es localitzen principalment al sud-est de l’Anatòlia i al Llevant). Tanmateix, a partir del mil·lenni vii aC veu el desenvolupament de cultures dinàmiques, i la progressiva expansió dels pobles agrícoles a tota Mesopotàmia: la cultura d’Hassuna , la cultura de Samarra  i la cultura d’Halaf al nord i centre, i la cultura d’Obeid, que veu l’ascens del sud, i exerceix una influència important al nord.

Itinerari

Volem a Gaziantep
Dilluns, 19 de setembre

Sortida en autocar des dels diferents punts de recollida en direcció a l’aeroport de Barcelona per volar cap a Gaziantep via una ciutat europea. En arribar ens espera el nostre guia local que ens acompanyarà durant tot el recorregut. Trasllat a l’hotel on passarem les pròximes dues nits, sopar a un restaurant local i allotjament.

Gaziantep
Dimarts, 20 de setembre

Esmorzar a l’hotel. Avui dedicarem el dia a conèixer aquesta ciutat tan estimada pels historiadors, arqueòlegs i amants de l’art. Gaziantep, habitada des de temps prehistòrics, ha acollit a nombroses civilitzacions.

Històricament, fa uns vint anys, en aquesta regió es descobriren les restes d’una ciutat anomenada Zeugma, situada a la riba del riu Eufrates, que tenia cases decorades amb bellíssims mosaics. Era considerada un dels quatre assentaments més importants del regnat dels Commagene i nosaltres podrem gaudir d’algunes d’aquestes belles representacions al museu del mosaic, considerat el més gran, luxós i variat del món. A continuació, anirem a visitar el museu arqueològic de Gaziantep on s’exposen tota mena de troballes de diferents períodes; instruments de l’edat de Bronze, peces d’art persa, romà i hel·lè, monedes del període otomà i islàmic, etc.

Acabada la visita, dinarem en un restaurant local i continuarem descobrint aquesta moderna i animada ciutat, visitant el seu nucli antic. Veurem el castell, que es va construir en temps romans com a torre de vigilància i visitarem el museu culinari Emine Gögüç, que ens presentarà la cuina de la ciutat amb una exhibició de diferents utensilis tradicionals. Finalment, farem un passeig pels bazaars Almaci i Coppersmith, on veurem com els artesans treballen el coure.

Retorn a l’hotel per sopar. Allotjament.

Gaziantep - Halfeti - Göbekli Tepe - Sanliurfa
Dimecres, 21 de setembre

Esmorzar bufet i sortida amb maletes cap a Halfeti, també conegut com el “Paradís Amagat”, un petit districte agrícola a tocar del riu Eufrates. A finals de la dècada de 1990, els residents d’aquesta històrica ciutat es trobaren amb una situació desesperada. La construcció de l’embassament de Birecik estava destinada a inundar-la, obligant els seus habitants a fugir i destruir el patrimoni mil·lenari d’aquesta població. Tot i això, no tot està perdut i avui tindrem l’oportunitat de fer una interessant excursió en vaixell pel riu per veure els seus edificis i mesquites parcialment submergits.

Després de la visita, ens dirigirem cap al jaciment arqueològic de Göbekli Tepe, considerat el lloc de culte més antic i gran del món, declarat l’any 2018 per la UNESCO patrimoni de la humanitat. Aquest jaciment ha revolucionat el concepte tradicional que es tenia del neolític eurasiàtic i fins al seu descobriment no es considerava possible l’existència d’un complex religiós de tal magnitud construït per una comunitat de caçadors i recol·lectors, que data del mil·lenni X aC.

Dinar en ruta i trasllat cap a la ciutat de Sanliurfa, una de les ciutats més interessants i acolorides de la regió. Alexandre Magne la va anomenar Edessa i els otomans la van rebatejar com Urfa. Va adquirir el seu prefix Sanli, que vol dir gloriosa, pel paper que va portar a terme durant la resistència davant dels francesos en la guerra de la Independència turca del 1920. La ciutat, coneguda com “Jerusalem d’Anatòlia”, és un indret sagrat per jueus, cristians i musulmans, ja que és la ciutat natal d’Abraham, pare de les tres religions monoteistes. Allà hi visitarem el Museu Arqueològic i del Mosaic, on podrem veure algunes de les estàtues més antigues del món, entre altres. Després ens dirigirem cap al llac sagrat del profeta Abraham, el qual va néixer i créixer a Sanliurfa, i on aprendrem més sobre la seva història. Per acabar les visites d’avui, ens aproparem fins al Bazaar Gümrük Han.

Acabades les visites ja serà hora de traslladar-nos a l’hotel on passarem aquesta nit. Sopar a un restaurant local. Allotjament.

Sanliurfa - Harran - Arsemia - Nemrut - Adiya
Dijous, 22 de setembre

Esmorzar a l’hotel i sortida amb maletes cap a la petita població d’Harran, situada en una àrida i inhòspita plana, la qual posseeix profundes reminiscències bíbliques, ja que va ser aquí on va habitar Abraham durant el seu camí cap a Canaan. Actualment, aquesta destaca per la peculiar arquitectura del centre històric, format per tradicionals cases rusc amb teulades còniques, un tipus de construcció de més de tres mil anys d’història.

Havent dinat, ens dirigirem cap al Pont Cendere, a Eskikale, construït per l’emperador romà Septimus Severus, el qual és considerat el segon pont romà amb arcs més llarg del continent, edificat sorprenentment sense emprar morter. Seguidament, anirem cap a l’antiga ciutat d’Arsemia, ubicada en el districte de Kâtha, que va ser seu reial durant el regnat de Comagene i on tindrem l’ocasió de visitar el castell de Katha, una important fortificació de l’època romana, aproximadament del primer o segon segle aC.

Per finalitzar les visites del dia, pujarem fins al Mont Nemrut, situat a 2150 metres d’altura i declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO. El seu imponent túmul, les seves estàtues colossals i el context natural on es troben, fan d’aquest indret una de les meravelles de l’antiguitat que, sense dubte, ens deixaran sense alè.

Trasllat a l’hotel d’Adiyaman on passarem aquesta nit. Sopar a l’hotel i allotjament.

Adiyaman - Diyarbakir
Divendres, 23 de setembre

Esmorzar i trasllat cap a la ciutat de Diyarbakir, situada a l’Alta Mesopotàmia a la riba del riu Tigris, la qual es troba protegida per les gruixudes i antigues muralles de basalt negre que tanquen un laberint de carrers empedrats i passatges esquitxats de belles mesquites, imponents mansions i esglésies. La ciutat, una de les més antigues del món, ja existia fa uns cinc mil anys i per aquí passaren diverses civilitzacions com els assiris, perses, l’imperi d’Alexandre Magne, romans, bizantins i otomans.

Després de dinar en un restaurant local, començarem amb la visita de la Gran Mesquita, la segona més antiga de Turquia, construïda inicialment com una església cristiana que fou convertida en mesquita l’any 639 després de la conquesta islàmica. Seguidament, visitarem la mesquita d’Hazrat Suleiman, construïda per Nisanoglu Ebul Kasim entre els anys 1155 i 1160 i seguirem fins a arribar a la fortalesa de Diyarbakir. Després de la Gran Muralla xinesa, aquesta és la segona més llarga i ampla del món, construïda al segle IV aC per l’emperador Constantí II. En el 2015, la UNESCO va declarar-la patrimoni de la humanitat.

A continuació, visitarem el complex museístic d’Içkale. Aquí hi podrem veure ruïnes i excavacions de molts períodes diferents, des de l’edat de Bronze fins a l’època otomana. Per acabar el dia, visitarem i passejarem pels basars de Diyarbakir, on podrem admirar l’artesania i tradicions dels ciutadans. Sopar a l’hotel i allotjament.

Diyarbakir - Zerzevan - Hasankeyf - Anitli - Midya
Dissabte, 24 de setembre

Esmorzar a l’hotel i sortida cap al castell de Zerzevan, on les recents excavacions arqueològiques revelaren diverses estructures subterrànies, alguns edificis i fins i tot un temple del mitraisme, una religió molt interessant especialment coneguda a Pèrsia.

Després de dinar, anirem cap a l’espectacular assentament, en ruïnes, d’Hasankeyf, construït sobre el cim d’un promontori a la riba del riu Tigris, que encara conserva nombroses restes medievals d’origen seljúcida, àrab i kurd. Aquest era un indret estratègic en la ruta de l’Alta Mesopotàmia a Anatòlia i un punt de parada en la Ruta de la Seda. La seva història es remunta deu mil anys enrere quan l’assentament fou fundat pels romans. Visitarem l’antiga ciutadella on apreciarem restes d’alguns habitatges, l’antic bany, la mesquita anomenada Ulu Camii o l’antiga fortalesa bizantina.

Seguirem ruta fins al monestir de Mor Gabriel, el monestir ortodox siríac més antic del món, que data del 397 aC. El monestir pren el nom de Sant Gabriel, que està enterrat aquí. Tot seguit, anirem cap a la històrica Anitli, abans coneguda com Hah, una ciutat encara molt desconeguda, que custodia impressionants monuments, com per exemple, l’església de la Verge Maria. Es diu que va ser fundada el segle VI i que va constituir un centre educacional de gran importància durant segles. L’església té una cúpula única de forma tetragonal en mig de l’estructura, que va ser construïda fa més de mil anys. Sopar a l’hotel i allotjament.

Midyat - Dara - Mardin
Diumenge, 25 de setembre

Esmorzar a l’hotel i dedicarem el matí a visitar Midyat, una ciutat plena d’història d’origen assiri situada a la província de Mardin. El centre històric de Midyat és un dels barris més bonics que hi trobem, esquitxat amb antigues cases de pedra i esglésies amb llargs capitells. Els seus carrers són corbs i mostren la bella arquitectura del lloc, on també podrem veure encisadors racons a cada cantonada. És una petita ciutat amb molt de caràcter i essència pròpia.

Després de dinar seguirem la nostra ruta fins a la ciutat antiga de Dara, un dels assentaments més atractius de la zona. Antigament, era coneguda amb el nom d’Anastasiapolis quan es convertí en un dels centres comercials més importants de Mesopotàmia durant segles. Al llarg de la història, la ciutat fou testimoni de les guerres de l’emperador persa Darío i Alexandre Magne. Farem un passeig per gaudir de les construccions d’antigues esglésies, palaus, mercats, i cisternes tallades en la mateixa roca.

Al vespre arribarem a Mardin. Sopar a l’hotel i allotjament.

Mardin
Dilluns, 26 de setembre

Esmorzar a l’hotel i sortida per visitar el Monestir Mor Hananyo, un dels monestirs més importants de Mardin i de l’església assíria. El monestir no només va ser un crucial lloc d’aprenentatge pels monjos i sacerdots, sinó que també va ser residència de patriarques siris i ortodoxos des de l’any 640 fins al 1932.  Aquest destaca per la seva magnífica arquitectura i també és conegut amb el sobrenom de “Monestir del Safrà”, ja que, segons explica la llegenda, els constructors van fer servir aquest condiment per elaborar el morter, transmetent a la façana el seu color tan característic i càlid.

Tot seguit, anirem a visitar l’església Mor Behnam, construïda l’any 569 en honor al Sant Behnam i la seva germana Saro. Després visitarem el museu de Mardin, ubicat al centre de la ciutat, i finalment arribarem a la Gran Mesquita, construïda al segle XII pels artúquides, el símbol més emblemàtic de Mardin gràcies a la seva cúpula i al seu minaret. Per acabar el dia, passejarem pels basars de la ciutat. Dinar i sopar en restaurants locals. Allotjament.

Tornada a Barcelona
Dimarts, 27 de setembre

Sortida en autocar cap a l’aeroport de Mardin per volar a Barcelona via una ciutat europea. En arribar i després de recollir maletes, l’autocar del Club del Viatger ens retornarà als mateixos punts de recollida del primer dia.

En aquest viatge...

 • Trobada pre viatge per conèixer els companys de viatge i rebre l'itinerari definitiu
 • Traslalts a/des de l'aeroport de Barcelona des dels diversos punts de recollida acordats del Maresme, Vallès i Barcelona ciutat
 • Vols Barcelona - Gaziantep i Mardin - Barcelona, ambdós via Istanbul
 • Taxes i impostos aeris inclosos
 • Facturació d'una maleta de fins a 23kg per persona
 • Guia acompanyant del Club del Viatger
 • Guia local castellanoparlant per les visites indicades a l'itinerari
 • Totes les visites, permisos i entrades segons l'itinerari
 • 2 nits a l'hotel Park Dedeman de 4* o similar a Gaziantep
 • 1 nit a l'hotel Hilton Garden Inn de 4* o similar a Sanliurfa
 • 1 nit a l'hotel Park Dedeman de 4* o similar a Adiyaman
 • 1 nit a l'hotel Anemon de 4* o similar a Diyarbakir
 • 1 nit a l'hotel Kasr-i Nehroz de 4* o similar a Midyat
 • 2 nits al Maridin Hotel de 4* o similar a Mardin
 • Esmorzar bufet diari
 • Pensió completa durant tot el viatge, des del sopar del primer dia fins a l'esmorzar del darrer dia
 • Begudes incloses als àpats (aigua o refresc)
 • Assegurança bàsica d'assistència en viatge
 • Qualsevol servei no especificat a l'itinerari
 • Les propines
 • Les despeses de caire personal
 • Assegurança de cancel·lació. Preu 125€ per persona
 • ASSEGURANCES BÀSIQUES I DE CANCEL·LACIÓ

ASSEGURANÇA DE CANCEL.LACIÓ I D’ASSISTÈNCIA AXA VIP PLUS PREEX “OPCIONAL”

NO INCLOSA EN EL PREU DEL VIATGE.

Trobem les següents millores, dins dels 32 supòsits inclosos en la pòlissa.

ABANS DEL VIATGE:

Podrà recuperar els diners del viatge:

 • Si ha de cancel·lar per recaiguda d’una malaltia pre-existent, no per agreujament d’un accident ocorregut amb anterioritat a la formalització de la pòlissa.
 • Si ha de cancel·lar per estar diagnosticat per Covid-19, ja que la consideren malaltia greu.
 • A més dels 32 supòsits que trobareu inclosos en la pòlissa.

 

DURANT EL VIATGE:

 • Si durant el viatge té símptomes de Covid-19, queda inclosa l’assistència mèdica amb un límit de fins a 50.000 € ( cinquanta mil euros) com qualsevol malaltia greu.
 • Tindrà dret a la devolució de les vacances no gaudides.
 • En cas de prolongació d’estada en un hotel, cobreix fins a 10 dies i 125 € per dia.

Exclusió important per part de l’assegurança:

 • No cobreix en cas que es tornin a decretar quarantenes obligades o estat d’alarma amb tancaments de fronteres.

ASSISTÈNCIA AXA BASIC PLUS – INCLOSA EN EL PREU DEL VIATGE

No inclou cancel·lació

 • Si durant el viatge té símptomes de Covid-19, queda inclosa l’assistència mèdica amb un límit fins a 3.600 € (tes mil sis-cents euros) com qualsevol malaltia greu.

Estarem encantats de fer-vos arribar el document complet de les pòlisses per poder comprovar totes les seves cobertures, inclusions i exclusions.

INCLUSIÓ IMPORTANT PER PART DEL CLUB DEL VIATGER EN TEMPS DE LA COVID-19:

 • En el cas que ens veiéssim obligats a cancel·lar el viatge per motius d’estat d’alarma amb confinament a la nostra comunitat o  a la de destinació,
 • El Club del Viatger s’ocupa del reemborsament  total del import del viatge

Documents de la pòlissa