La nova Toscana

Entre el mar i els Apenins, a l’est d’Itàlia, Les Marques són una terra muntanyosa, d’una geografia sinuosa, convertida en els confins de l’Imperi de Carlemany, d’aquí prové el seu nom. Terra de frontera i transitada històricament per gals, romans, grecs i picens que en descrigueren la seva personalitat, oberta, artística i creativa.
Les Marques és la terra del Renaixement, de les famílies Malatesta i Montefeltro, d’artistes com Rafael o Lorenzo Lotto. Disposats a descobrir una Itàlia desconeguda, disposats a viure una experiència única entre vinyes, ciutats centenàries, fortaleses i palaus ducals.
El Club del Viatger us convida a conèixer la nova Toscana, Les Marques, una terra de gran bellesa natural, paisatgística i arquitectònica.
Un viatge d’una setmana a una Itàlia singular, un viatge que recorrerà les elegants ciutats d’Urbino, Pésaro, Fano, Ancona, Pergola i Recanati. Un recorregut a través de l’art, la història i la natura, que ens endinsarà a les vinyes de Vallesina i als palaus i muralles de Gradara així com a les abadies de Fiastra i Loreto fins arribar a l’antiga i Sereníssima República de San Marino.
Descobreix amb el Club del Viatger una Itàlia seductora i mil·lenària acompanyats de la millor gastronomia i d’uns serveis excel·lents que ens introduiran d’una forma única en l’ambient més deliciós i romàntic de la Toscana de l’Adriàtic.

Itinerari

Barcelona –  Recanati
Dijous, 26 d’abril

Sortda en autocar des dels diferents punts de recollida cap a l’aeroport de Barcelona per volar directes a Roma. Un cop arribem a Roma ens trobarem amb el nostre autocar i guia local per anar cap a  la ciutat de Recanati, vila natal d’un dels poetes més importants d’Itàlia, Giacomo Leopardi. A primera hora de la tarda sortirem de l’hotel per realitzar la visita al Teatro Persiani i al Museu del tenor Benjamino Giglio. Aquest tenor, a cavall entre els segles XIX i XX, fou un dels cantants més reconeguts de la seva generació, el qual fou comparat per la seva veu amb Enrico Caruso i anomenat, fins i tot, Caruso Secondo.
Posteriorment realitzarem una visita panoràmica de la ciutat i ens traslladarem finalment al nostre hotel Gallery, de 4 estrelles, un bell palau del segle XVI completament restaurat i situat al bell mig de la ciutat, on ens hi estarem les properes 4 nits.
Sopar i allotjament a l’hotel.

 Ascoli Piceno – Abbazia di Fiastra i Loreto
Divendres, 27 d’abril

Esmorzar a l’hotel i sortida cap a la ciutat d’Ascoli Piceno, antiga ciutat d’orígen preromà i seu dels bisbes-comtes de la dinastia Güelfa fins a la seva incorporació al Sacre Imperi Romanogermànic. Posteriorment sota control dels Sforza i d’altres famílies artistocràtiques italianes, la ciutat fou ocupada posteriorment pels francesos fins que els ascolans es revoltaren. Ascoli Piceno fou una de les ciutats aplegades sota la República Romana de 1849 i posteriorment sota el Regne d’Itàlia.
La nostra visita d’Ascoli Piceno ens permetrà visitar la Piazza del Popolo, una de les més belles d’Itàlia així com la Loggia dei Mercanti, l’església de Sant Francesc i els cèntrics carrers de la ciutat.
Ja al migdia ens n’anirem a una vil·la privada on podrem gaudir d’una demostració de cuina italiana amb productes locals i dinar posteriorment en aquest mateix indret. A la tarda retornarem cap a Recanati a través dels bells paisatges de Les Marques i de camí podrem visitar l’Abadia di Fiastra, una de les abadies cistercenques més ben preservades d’Itàlia i integrada perfectament en el seu entorn natural i una mostra excel·lent de la vida diària dels monjos benedictins. Un cop arribem a Recanati, soparem i ens allotjarem al nostre hotel.

Fabriano – Cingoli – Osimo i les seves coves
Dissabte, 28 d’abril

Esmorzar a l’hotel i sortida cap a Fabriano, l’anomenada “Città della Carta”  pel fet de ser la població europea on es va inventar el paper tal i com el coneixem a dia d’avui. L’elaboració del  paper de carta, de fet, nasqué a la Xina i fou absorbida pels països àrabs fins a la seva arribada a Europa, a Fabriano, entorn el 1283 quan els antics mestres paperers varen començar a fabricar aquest material. Visitarem el centre històric i les seves petites places i antigues façanes fins al Palazzo del Podestà, la Fontana di Sturinaldo de 1285 i d’altres palaus i esglésies històriques. Posteriorment visitarem el “Museo della Carta e della Filigrana”.
Posteriorment ens traslladarem a Cingoli, considerat un dels més bells pobles d’Itàlia. Els antics romans anomenaren “Cingulum” al balcó natural on es troba actualment Cingoli, el balcó de Les Marques. A Cingoli visitarem la Madonna del Rosario, de 1539, situada a l’església de Sant Domènech.
Posteriorment visitarem Osimo, una antiga colònia romana fundada el 200 aC i que actualment posseeix un centre històric en un magnífic estat de conservació. La catedral de San Leopardo és del segle VIII i és el seu edifici més significant. També destaquen les dues antigues esglésies de San Giuseppe da Copertino i San Marco així com el Teatre La Fenice.
Osimo, però, és també famosa per les seves coves troglodites. La ciutat subterrània d’Osimo se’ns mostra com un laberint sense fi, com un conjunt de túnels d’aproximadament 9 km de llarg que foren construïts pels humans en moments de fam. Ens introduirem a l’interior de les coves i en descobrirem la seva apassionant història!
Al vespre tornarem a l’hotel per sopar i allotjar-nos-hi.

Jesi i Lorenzo Lotto – Degustació vins i xocolates
Diumenge, 29 d’abril

Després de l’esmorzar, sortida cap a Genga. Al nord de Fabiano, la tranquil·la vall de Sentino es converteix en el barranc salvatge “Gola di Frasassi”. Al llarg de la ruta de 2 km, el riu i els camins estrets es dibuixen per l’empinat penya-segat de pedra calcària. Es van descobrir restes d’assentament prehistòric en moltes de les grutes. La cova més gran de la vall només va ser descoberta el 1971.
Seguim cap a Jesi per a visitar el centre històric de la ciutat i on s’hi troben el seu Palazzo della Signoria, la catedral de San Marco i la cúpula. Aprofitarem la nostra estada a Jesi per visitar la galeria de pintures del reconegut pintor del renaixement Lorenzo Lotto. capdavanter en l’ús de la perspectiva i el tractament de les ombres i els colors.
A l’hora de dinar realitzarem una excel·lent degustació de vins a la vila de Morro d’Alba, tot gaudint de tres modalitats diferents de vins de Vallesina. Posteriorment podrem concloure el dia dolçament amb una magnífica degustació de xocolates pralinés de la regió a càrrec del mestre xocolater Paolo.
Al vespre tornarem a l’hotel per sopar i allotjar-nos-hi.

Recanati - Ancona – Monte Conero – Urbino 
Dilluns, 30 d’abril

Esmorzar a l’hotel i acte seguit ens acomiadarem de Recanati per començar la nostra ruta. Passarem primerament per la petita població costanera de Sirolo on hi pararem per fer un tradicional capuccino. Creuarem posteriorment el Monte Conero, d’uns 570m d’alçada i l’únic punt elevat costaner del Mar Adriàtic, entre Trieste i el Massís de Gargano, a la regió d’Apúlia. Aquest mont és des de 1987 un parc natural nacional i zona ecològica protegida que posseeix, a més, diversos jaciments històrics i arqueològics.
Un cop creuat aquest espai natural de gran bellesa arribarem a la ciutat d’Ancona, capital de província, i hi farem un passeig a peu per conèixer alguns dels seus monuments i espais més emblemàtics, com la Piazza del Plebiscito, famosa per la seva imponent estàtua de Climent XII, o el Palazzo del Governo així com el Palazzo Mengoni, la Torre Cívica i la Catedral de San Domenico. Podrem també observar algunes restes romanes, com l’Arc de Trajà i pujar al turó de Guasco, on s’hi troba la catedral de Sant Ciríac des de la qual hom pot albirar una magnífica vista sobre el mar i la ciutat d’Ancona.
Dinar a Ancona i havent dinat conduirem cap a Urbino per traslladar-nos a l’hotel  Urbino Resort Tenuta Santi Giacomo e Filippo de 4 estrelles, ubicat en una sèrie d’edificis rurals centenaris, restaurats genialment,  on hi soparem i ens hi allotjarem les properes 3 nits.

Pergola – Gorges de Gola del Furio i Urbino
Dimarts, 1 de maig

Esmorzar a l’hotel i sortida cap a la pintoresca ciutat de Pergola, situada en mig de les vinyes i a la Vall de Cesano. En aquesta àrea es cultiva el conegut vi Vernacolo. El centre medieval de Pergola  fou construït al llarg del segle XIII i ofereix a dia d’avui diversos palaus italians molt ben conservats així com l’església de Sant Francesc, de 1255.
Degut a la seva posició estratègica entre l’Umbria i els pobles de la costa adriàtica, Pergola es convertí en un important i ric centre de comerç i de negocis. Així mateix la ciutat fou regnada pels Malatesta i els Montefeltro durant molt de temps. Pèrgola es va fer famosa a causa de l’extraordinari descobriment de les estàtues de bronze del segle I.
Aprofitarem que som a Pergola per visitar el Bronzi Dorati da Cartoceto di Pergola” que és l’únic grup de bronzes daurats al món que data d’època romana antiga i deu la seva existència probablement a la representació d’un grup familiar. El museu acull, a més, pintures de Claudio Ridolfo i diversos mosaics romans així com busts de diferents papes i sants. Posteriorment creuarem amb l’autocar el fascinant paisatge de barrancs de Gola del Furio a través de l’antiga via romana Via Flaminia, una experiència natural on podrem observar les diverses formacions de pedra i guix que es submergeixen en les aigües verdes i lluminoses del riu Candigliano, tot al llarg d’un extens congost.
Dinarem a Urbino i havent dinat podrem gaudir d’una passejada per aquesta magnífica ciutat tot fent-nos una idea de la ciutat del Duc de Montefeltro, amb la seva cúpula, la fortalesa d’Albornoz, la casa natal de Rafaeol i l’oratori de Sant Giovanni. Veurem, així mateix, un dels palaus ducals més bells d’Itàlia, el Palazzo Ducale de Federico di Montefeltro i que fou lloc de trobada dels poetes, artistes i acadèmics més importants de la seva època, al segle XV.
Urbino, de fet, fou escenari de la família ducal més prestigiosa d’Europa i fins a dia d’avui la ciutat manté inalterat el seu aire occidental, elegant i aristocràtic, amb els seus entorns de pedra vermella, les torres corbes del palau i la majestuosa cúpula que harmonitzen perfectament amb el paisatge que l’envolta. Visitarem la Galleria Nazionale delle Marche al Palazzo Ducale, que és una de les col·leccions més importants de pintura de la regió i posseeix una de les més belles i misterioses pintures del món: “La flagel·lació” de Piero della Francesca.
Al vespre tornarem al nostre hotel per sopar i allotjar-nos-hi.

Gradara – Pesaro i Fano
Dimecres, 2 de maig

Esmorzar a l’hotel i sortida cap a Gradara, una ciutat medieval d’estranya i intacta bellesa. A Gradara visitarem la fortalesa de La Rocca i els seus entorns emmurallats, que esdevenen una de les estructures medievals més ben conservades d’Itàlia. Amb la nostra guia local realitzarem la visita guiada de Gradara i, posteriorment, ens traslladarem cap a Pesaro.
Pesaro és una agradable ciutat situada a la costa del mar adiàtic, fundada el 184 aC pels romans, es troba entre les reserves naturals de San Bartolo i Colle Ardizio. Pesaro és a dia d’avui la capital de la regió de Les Marques i se’ns presentarà com una atractiva ciutat, polièdrica i plena de belles places i boulevards que s’enriqueixen de l’activitat i dinamisme del seu port. Fou en aquesta ciutat on el 1792 hi nasqué el cèlebre compositor Gioacchino Rossini, del qual podrem veure els exteriors de la seva casa natal.
Pesaro té múltiples llocs d’interès, com són el seu teatre històric, l’auditori, la cúpula construïda sobre un antic edifici romà, la Piazza del Popolo i el seu Palau construït per Alessandro Sforza al segle VI.
Posteriorment i ja apropant-nos al nostre hotel, passarem encara pel petit poble mariner de Fano, amb el seu encantador centre històric i la seva muralla romana, provinent dels temps de l’Emperador August. A Fano podrem també veure la sepultura de la família Malatesta, la catedral i l’Arc d’August. No deixarem Fano sense haver provat abans el seu licor tradicional, La Moretta, molt popular entre pescadors i mariners.

A l’arribar a l’hotel, soparem i ens hi allotjarem.

San Marino – Bologna – Barcelona
Dijous, 3 de maig

Esmorzar i sortida de l’hotel amb les maletes per anar cap a San Marino. La Sereníssima República de San Marino és una destinació obligatòria per als amants de la història, així com també per als amants dels llocs pintorescs. San Marino és a dia d’avui un dels països més petits del món, inserit enmig de la regió d’Emilia-Romagna i Le Marche, San Marino es considera la república i l’estat sobirà més antic del món. La llegenda explica que fou fundat el 304 dC amb l’arribada d’un mariner anomenat Marinus el Dàlmata, que fugia de la política persecutòria i anticristiana de l’emperador Dioclecià.
Des d’aleshores ençà, San Marino ha viscut mantenint fermament la seva autonomia que ha estat reconeguda pels Papes de Roma i, fins i tot, pel mateix Napoleó. Visitarem San Marino i podrem albirar el seu imponent castell de La Cesta.
Posteriorment ens traslladarem cap a l’Aeroport de Bolonya on tocarà acomiadar- nos d’aquesta magnífica estada a Les Marques d’Itàlia per tornar de nou a Barcelona.
Un cop arribem a Barcelona l’autocar del Club del Viatger ens recollirà i ens tornarà als mateixos punts de trobada del primer dia.

En aquest viatge...

 • Sopar o berenar previ al viatge per conèixer els companys i rebre l’itinerari definitiu
 • Guia acompanyant del Club del Viatger
 • Recollida en autocar des dels diversos punts acordats al Maresme, Barcelona i Vallès
 • Vols Barcelona – Roma i Bolonya – Barcelona
 • Autocar privat pel nostre grup durant tot el viatge
 • Guia local castellanoparlant durant tota l’estada
 • Totes les visites i entrades especificades segons l’itinerari
 • Teatro Persiani i Museu Benjamini Giglio a Recanati
 • Abadia de Ciaravalle di Fiasta
 • Museu del Paper de Fabriano
 • Ciutat troglodita i coves de Osimo
 • Galeria Nacional delle Marche al Palau Ducal d’Urbino
 • Museu de Bronzi Dorati a Pergola
 • Castell de Gradara
 • Demostració de cuina italiana
 • Degustació de vins i de xocolates
 • Degustació de La Moretta a Fano
 • 4 nits d’allotjament a l’hotel Gallery de 4* a Recanati o similar
 • 3 nits d’allotjament a l’hotel Urbino Resort Tenuta Santi Giacomo e Filippo de 4* o similar
 • Esmorzar bufet diari
 • Pensió completa durant tot el viatge des del sopar del primer dia fins a l’esmorzar del darrer.
 • Begudes incloses durant els àpats (aigua i refresc o copa de vi)
 • Assegurança bàsica d’assistència en viatge
 • Obsequi del Club del Viatger per a cada habitació
 • Organització de trobada amb dinar o sopar post-viatge amb obsequi d’un àlbum de fotos representatiu.
 • Un arbre per viatger de manera que contribuïm tots plegats a mitigar els efectes nocius per al medi ambient que suposa la pràctica del turisme
 • Qualsevol servei no especificat a l’itinerari
 • Les despeses de caire personal
 • Les propines
 • Assegurança opcional d’anul·lació