Malta i Gozo, petites joies del Mediterrani

Fa uns anys vàrem descobrir, una colla d’amics del Club del Viatger, les illes de Malta i Gozo, pràcticament invisibles en els mapes, però amb recons encantadors,  realment unes joies banyades per les aigües del Mediterrani, volem compartir de nou la sorpresa que a tots ens va produir aquesta escapada. En una ubicació estratègica a mig camí entre Europa i Àfrica. La seva ubicació ha fet que sigui un lloc cobejat per molts, pels seus ports passaren fenicis, grecs i romans, que les ha adornades amb impressionants ruïnes antigues. Malta i Gozo són petites però amb gran personalitat per l’esplèndida varietat en el seu petit arxipèlag, temples prehistòrics, penya-segats de fòssils, cales amagades i una palpitant història.

Itinerari

Les tres ciutats
Diumenge, 8 de març

Sortida en autocar des dels diferents punts de recollida en direcció cap a l’aeroport de Barcelona per volar en vol directe a Malta. En arribar ens espera el nostre guia local que ens acompanyarà durant tot el recorregut.

Començarem descobrint “les tres ciutats”. Vittoriosa, Senglea i Copiscua, ciutats fortificades que ens ofereixen la visió més representativa de la història de l’illa concentrada en l’Europa Barroca.

Embarcarem en un vaixell tradicional anomenat “Dghajsa” per fer un curt recorregut pel port que va atraure cartaginesos, sueus, Habsburgs i aragonesos, romans i britànics.

Desembarcarem a Vittoriosa per fer un recorregut a peu d’aquesta fascinant ciutat.  Veurem el monument de la victòria que recorda el Gran Setge del 1565, visitarem el Palau de l’inquisidor, avui en dia llar del museu etnogràfic,  erigit el 1530 com a tribunal de justícia de l’orde de Sant Joan, poc després de l’arribada dels cavallers a Malta. Tot i que els successius ocupants canviaren l’estructura de l’edifici, el Palau segueix sent una joia arquitectònica, representant de la història i del patrimoni europeu de les illes.

Una paradeta per refer-nos i seguirem caminant pels seus carrers estrets, mentre el guia ens explica la seva història i curiositats davant d’edificis com el Museu Marítim i el Fort de Sant Angelo i el Monument de la Llibertat, que commemora la sortida de les últimes forces britàniques de Malta el 1979.

Ja de camí cap a l’hotel, ens aturarem a Senglea  per fer una ullada del seu port des de la bonica “vedette” un antic lloc d’observació, un moment fantàstic per fer fotos mentre es pon el sol.

Trasllat a l’hotel  a La Valetta, on ens allotjarem les properes cinc nits al Hotel Phoenicia de 5* o similar.  Sopar a l’hotel i allotjament.

La Valetta
Dilluns, 9 de març

Esmorzar bufet a l’hotel.

Dedicarem el  dia a visitar La Valetta, capital de Malta, considerada la més petita de la Unió Europea amb menys de 2 km entre dos ports naturals. Per la seva majestuositat, va ser reconeguda el 1980 com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco i compta amb una varietat arquitectònica molt peculiar atès que s’ajunten diferents edificis del barroc, del renaixement, del neoclàssic i de l’arquitectura moderna.

La primera parada serà en els Jardins “Upper Barrakka” amb una vista espectacular del Gran Port, Bighi, Fort Sant Angelo i les tres ciutats. Anirem fins a la Catedral de Sant Joan, on estan enterrats cavallers i grans mestres, considerada una joia barroca i on veurem la decapitació de Sant Joan Baptista de Caravaggio.

Seguirem a peu pel carrer de la República, passant pel Palau del Gran Maestre, un dels grans llegats històrics de les illes, que encara acull la seu del Govern.

A continuació, visita de la Casa Rocca Piccola, un exemple evident dels costums i tradicions de la noblesa Maltesa dels últims 400 anys, sovint descrit com un “museu viu”, originalment construït al segle 16 pel cavaller Don Pietro La Rocca.

Dinar en un restaurant local durant la visita

Tornada a l’hotel i encara ens quedarà una estona lliure fins a l’hora de sopar.

Sopar i allotjament al nostre hotel.

Sud de l’illa – Bir Muftuh
Dimarts, 10 de març

Esmorzar bufet a l’hotel.

Sortida cap a la vall de Zurrieg i al mirador des d’on podrem veure la Cova Blava, el Blue Grotto o That il-Hnejja en Maltès, un dels llocs més bonics de l’illa, una sèrie de sis coves marines situades als peus d’uns penya-segats. El seu nom procedeix del blau de les aigües del mar que es reflecteixen a les parets de la cova, creant magnífics jocs de llum i una paleta de tons blaus d’allò més variada.  Durant el recorregut també veurem a la llunyania una petita illa, la Filfla que forma part d’aquest impressionat panorama, una illa semiàrida i llar d’aus migratòries.

Seguirem fins a Hagar Qim, uns bells temples declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, un gran complex arquitectònic format per un temple principal i tres estructures megalítiques situades en el cim d’un pujol.

Seguirem fins a Marsaxlokk, on farem un recorregut a peu pel que és un dels pobles pesquers més bonics de Malta, plena de “luzzus”, petits vaixells pintats en vermells, blaus i groc que donen color a aquesta tranqui.la badia, que un cop va ser el lloc triat pels turcs per desembarcar-hi durant el Gran Setge de 1565. Dinar en un restaurant local de Marsaxlokk.

Encara ens queden un parell de coses per visitar:  l’església de Bir Miftuh que va ser construïda al voltant de 1430 i és un dels exemples més ben conservats d’una església parroquial de l’època on destaquen els frescos de l’interior, i el molí de vent de Ta’Xarolla, construït pel Gran Maestre Antonio Manoel de Vilhena, en 1724, restaurant el 1992,

Tornada al nostre hotel. Sopar i allotjament.

Illa de Gozo
Dimecres, 11 de març

Esmorzar bufet a l’hotel.

Avui dedicarem el dia sencer a visitar l’illa de Gozo, més verda, rural i petita que Malta, on les estacions, la pesca i l’agricultura dicten el ritme de la vida. Segons recull el mite, és la llegendària illa de Calipso que apareix en l’Odissea d’Homer, un paradís perdut, místic i afable on les esglésies barroques i les antigues cases de camp construïdes en pedra poblen els camps. La primera parada serà a Xaghra on visitarem els temples prehistòrics de Ggantija, que constitueixen un dels llocs arqueològics més importants del món i daten aproximadament dels anys 3600 a 3200 abans de Crist. A causa de les gegantines dimensions dels megàlits, en segles passats alguns habitants creien que els temples van ser obra de gegants, per això el seu nom: Ggantija, que en idioma maltès significa gegant.

Seguim cap a Victoria i la seva Ciutadella, visible des de gairebé tota l’illa, ascendint marcadament sobre el paisatge que l’envolta, té les seves arrels en Edat Mitjana tardana, però el pujol ha estat habitat des de l’època del Neolític. Després del Gran Setge de 1565, els Cavallers es van dedicar a fortificar encara més la Ciutadella per proporcionar refugi i defensa contra ulteriors atacs. Fins a 1637 els habitants de Gozo estaven obligats per llei a passar les nits dins la Ciutadella per la seva pròpia seguretat. Destaca la seva catedral, un superb exemple del barroc mediterrani.

Dinar a un restaurant local a Marsalforn, de camí pararem a les salines de Qbajjar, aquí la costa es caracteritza per un tauler de quadres de salines tallades a la roca que sobresurten al mar. Aquestes paelles de sal de 350 anys d’antiguitat, que s’estenen uns 3 km al llarg de la costa, són més que pintoresques. Formen part de la tradició Gozitana centenària de la producció de sal marina que es va transmetre en algunes famílies durant moltes generacions.

Seguim cap a Dwejra, on hi havia la famosa “finestra blava” un pòrtic sobre el mar que es va ensorrat  el març del 2017, just dos dies després de la nostra visita. Ens arribarem fins a la llegendària Roca Fungus, on creix una planta anomenada equivocadament ‘fungus’ (fong), a la qual s’atribuïen excepcionals poders curatius, era tan apreciada pels Cavallers que van utilitzar la Torre de Dwerja per protegir-la i guardar aquestes plantes només per ser utilitzades per ells.

Encara un altre punt a visitar abans de tornar a Malta. El cercle funerari de Xaghra, un  complex funerari subterrani, descobert per primer cop el 1820 i redescobert el 1964.

Ara ja si tornem al nostre hotel per sopar i allotjament.

Mosta – Mdina – Rabat
Dijous, 12 de març

Esmorzar bufet a l’hotel.

Seguim descobrint l’illa.  Anirem a Mosta a visitar la seva església parroquial per admirar el seu interior, la seva formidable cúpula és la quarta més gran del món i és famosa per l’incident que va tenir lloc durant la II Guerra Mundial, una bomba, que va perforar la cúpula  va caure i va lliscar pel sòl de l’església sense explotar. L’església estava plena de fidels i tots van resultar il·lesos.

A continuació, anirem cap a l’antiga capital de Malta, Mdina, un dels millors exemples del món d’una ciutat medieval encara habitada. La seva historia es remunta a més de 4.000 anys. Aquesta ciutat pot reivindicar els orígens de la cristiandat a Malta, ja que va ser allà, l’any 60 després de Crist, on es creu que va viure l’Apòstol Sant Pau després d’haver naufragat a les Illes. Passejarem pels carrers de la ciutat i gaudirem de la fantàstica vista des dels seus bastions. Visita de la Catedral, que va ser totalment destruïda després d’un devastador terratrèmol el 1693. Menys de 10 anys després, una nova església barroca s’havia aixecat al seu lloc.

Dinar a un restaurant local i seguim fins a Rabat, que també va exercir un paper important en el passat de Malta, en son testimonis les seves relíquies i llocs arqueològics d’importància durant el període romà. Durant molts segles, els ordres religiosos es van establir dins del terme municipal de Rabat i els franciscans, els dominics i els agustins encara tenen molta importància amb els seus espaiosos convents i monestirs. Visitarem  les Catacumbes de Sant Pau, aquest tresor arqueològic és un complex típic dels cementiris romans subterranis fora de l’antiga capital de l’Imperi Romà

En el mateix Rabat, visitarem la “Casa Bernard”, un palau del segle XVI, recentment restaurat, no és un museu, és una casa particular que ens farà entrar al passat i sentir com vivia una família noble de Malta, amb els seus costums i tradicions.

Tornarem cap a l’hotel i ens prepararem pel sopar de comiat a un restaurant local.

Allotjament al nostre hotel.

Tornada a casa
Divendres, 13 de març

Esmorzar bufet a l’hotel.

Trasllat a l’aeroport per agafar el vol de tornada a Barcelona, en arribar l’autocar del Club del Viatger ens portarà cap als mateixos punts de recollida.

En aquest viatge...

 • Trobada prèvia al viatge per conèixer els companys i rebre l’itinerari definitiu
 • Trasllats amb l'autocar del Club del Viatger a l'aeroport de Barcelona
 • Guia acompanyant del Club del Viatger
 • Vol directe amb la companyia Vueling
 • Autocar privat durant tot el viatge
 • 5 Nits d’allotjament a l’hotel Phoenicia Hotel 5* a Valetta o similar
 • Totes les visites i entrades especificades segons l’itinerari
 • Pensió completa, primer àpat sopar del primer dia i últim esmorzar darrer dia
 • Begudes incloses en els dinars (aigua i vi)
 • Esmorzar bufet diari
 • Obsequi del Club del Viatger per a cada habitació
 • Assegurança bàsica d’assistència en viatge
 • Qualsevol servei no especificat a l’itinerari
 • Les begudes durant els sopars
 • Les despeses de caire personal
 • Les propines
 • Assegurança d’anul·lació del viatge que es pot adquirir de forma opcional per 60 €

Més detalls del viatge