L’Úmbria i el Laci, al cor d’Itàlia

Vine a visitar el cor d’Itàlia, l’Úmbria i el Laci amb els seus tresors sense descobrir, amb pobles meravellosos com Orvieto, Spoleto i Castel Gandolfo, reconeguts com a Patrimoni de la Humanitat per Unesco.
Al cor d’Itàlia descobrirem relats excepcionals de grans civilitzacions, des de la civilització etrusca encara visible en les diverses àrees arqueològiques fins a l’Imperi Romà, des de l’època de les ciutats-estats italianes entre els segles X i XV fins als Estats Pontificis que entraren a formar part d’Itàlia al segle XIX.
Terra de famosos productes com la tòfona negra, l“spaghetti alla carbonara”, “penne all’arrabbiata”, “mozzarella incarrozza ”i moltes altres saboroses delícies que avui en dia pertanyen al conjunt de la Cuina italiana i conegudes arreu del món.
Aquest vuit dies de recorregut, seran com obrir un autèntic cofre de tresors paisatgístics i històrics.

Itinerari

Vol a Roma - Villa d'este - Perusa
Dimecres, 10 de juny

Sortida en autocar des dels diferents punts de recollida en direcció cap a l’aeroport de Roma. En arribar ens espera el nostre guia local que ens acompanyarà durant tot el recorregut. Viatjarem fins a Tívoli on anirem a dinar en un típic restaurant. Havent dinat ens dedicarem a descobrir, un dels espais més especials de la ciutat de Tívoli: la Vil•la d’Este, una vil•la renaixentista construïda durant el segle XVI i considerada com una obra mestra de l’art del jardí italià i renaixentista. Viurem de ben segur una experiència romàntica, refrescant i encisadora tot passejant i coneixent els magnífics jardins renaixentistes construïts en terrasses i plens de fonts, nimfes, grutes, jocs d’aigua i al•lusions a la música i la mitologia. Un regal pels sentits, un jardí convertit en museu nacional i considerat també Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, que ha servit com a model i inspiració per als jardins europeus de caràcter manierista i barroc.
Trasllat fins a Perusa, a l’hotel Giò Wine e Jazz de 4*, on hi estarem les properes 4 nits. Còctel de benvinguda i sopar

Perusa - Gubbio
Dijous, 11 de juny

Esmorzar bufet a l’hotel i començarem amb la visita d’una empresa italiana de rebosteria de xocolata, famosa pels bombons “Baci Perugina”. Si ho vols, tu mateix podràs fer el teu propi “tartufo al cioccolato”.
Seguim fins el centre de la ciutat de Perusa. Perusa ha patit diferents dominacions, com ho testimonien les nombroses restes arqueològiques dels etruscos que la van fundar, amb tota probabilitat al voltant del segle VI aC. Les successives influències de l’època romana es poden veure a les pavimentacions de les carreteres, en el fòrum, en les cisternes i l’exterior de la porta Marzia, a l’amfiteatre romà, a les termes, i en un suposat mausoleu sota el campanar de Sant Pere. Per moure’ns fins al nucli antic ens mourem en Mini-metro, on hi trobarem la catedral gòtica de Sant Llorenç i el complex benedictí de Sant Pere amb interessants frescos d’estil manierista tardar.
Dinar i anem cap a Gubbio. Una ciutat medieval meravellosa, rica en testimonis històrics i artístics i en antigues tradicions que romanen intactes en el seu folklore i els seus productes. Aquesta és Gubbio, la ciutat més antiga de la regió d’Úmbria, com demostren les Taules Eugubinas, conservades al Museu Civico, i les restes del Teatre Romà. El nucli medieval es defineix, principalment, durant el segle XIV que marca el període de màxim desenvolupament de la ciutat. Visitarem el Palau dels Cònsols, projectat per Angelo dóna Orvieto i la Catedral, amb la façana decorada pels símbols dels Evangelistes: àguila, lleó, àngel i toro. L’interior abriga interessants obres de Nucci i Ghepardi i la “Pietat” signada per Dono Doni.
En acabar la visita tornada a l’hotel i sopar.

Assís - Spoleto
Divendres, 12 de juny

Esmorzar bufet a l’hotel i anem fins a la ciutat d´Assís, ciutat de naixement de Sant Francesc d’Assís i de Santa Clara, Patrimoni de la humanitat per la UNESCO. Visitarem l’esplèndida basílica, un dels emblemes de la cristiandat, situada a la Muntanya Subasio que domina tota la vall. A més de ser un atractiu per a milions de fidels, la Basílica és també un complex monumental de gran valor artístic, es compon de dues esglésies superposades i una cripta amb la tomba del Sant.
La Basílica inferior, amb un doble portal d’entrada, presenta una façana sòbria, embellida amb un magnífic rosetó i un mosaic. L’interior està decorat amb frescos dels més importants pintors dels segles XII i XIV: des de Cimabue fins Giotto passant per Lorenzetti i Simone Martini. A l’Església Superior es pot admirar el cicle de la vida de Sant Francesc, obra del gran Giotto, les històries de l’Antic i del Nou Testament que cobreixen tota la nau i altres esplèndids frescos de Cimabue i Torriti.
Dinar en un restaurant local i anem cap a Spoleto, una de les perles d’Úmbria, amb un important i interessant centre històric, gaudirem d’un passeig tot descobrint el pont romà “ponte delle Torri” un aqüeducte de 76 m d’alçada i visitarem la Catedral de Santa Maria Assunta, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO situada en la més important i espectacular plaça de Spoleto. Retorn al nostre hotel i sopar

Orvieto - Todi
Dissabte, 13 de juny

Després d’esmorzar trasllat cap al centre més important de la civilització Etrusca, Orvieto, una ciutat molt particular, situada sobre una roca inexpugnable, famosa pels seus vins blancs i per les seves “tres meravelles”: la catedral, la roca i el subterrani de Sant Patrici. Passejarem pel pintoresc nucli antic de la roca i visitarem la Catedral romànica i gòtica, una de les més boniques d’Itàlia, construïda el 1290 i rica en frescos, escultures, mosaic i baixos relleus. Descobrireu una extraordinària gesta de l’enginyeria renaixentista encarregada el 1527 pel papa Climent VII per subministrar aigua a la fortalesa en cas de setge. Des de la Piazza Duomo visitarem el món subterrani d’Orvieto: un laberint de grutes amagades en la roca, de més de 2500 anys d’excavació ininterrompuda. Després del dinar en un restaurant local, trasllat a la ciutat de Todi, al cim d’un turó, a la vall de Tevere. La ciutat està envoltada de tres parets concèntriques, ben conservades, datades respectivament a l’època etrusca, romana i medieval. Visita del centre medieval amb l’esplèndida Piazza del Popolo envoltada de monuments medievals, com l’impressionant “Palazzo Capitano” o Palau Nou i l’antic ajuntament “Palazzo Del Popolo”. Veurem la catedral, dedicada a la Mare de Déu de l’Assumpció, construïda al segle XII, sobre una església romana preexistent, l’església “San Fortunato”, la cripta de la qual alberga les relíquies dels patrons. Fora de les muralles de la ciutat, podrem veure el Santuari renaixentista de “La Mare de Déu de la Consolació”, en contrast amb el centre de la ciutat medieval. Trasllat a l’hotel i sopar.

Jardins de Bormazo - Viterbo
Diumenge, 14 de juny

Després d’esmorzar sortida amb les maletes, avui ens allotjarem a la regió de Laci. El primer que visitarem avui serà el Jardí de Bomarzo, un conjunt monumental manierista, es va crear durant el segle XVI, situat en un fons de vall boscós sota el castell d’Orsini, poblat per escultures grotesques i petits edificis situats entre la vegetació natural, algunes de les escultures tallades directament en la roca.
Trasllat a Viterbo i havent dinat visita a la capital provincial Viterbo a la regió Laci, també coneguda com la ciutat dels papes, anirem al centre d’aquesta elegant i noble ciutat amb els seus barris medievals i les fonts de “peperino”, la pedra local. Visitarem la catedral romànica de Sant Llorenç.
Una estona lliure abans de dirigir-nos al nostre hotel de 4* Castello della Castelluccina, que va ser construït entre els segles X i XIII per la família noble dels Cancellieri, descendents dels Orsinis, sobre les restes d’una antiga vil•la romana, avui un magnífic hotel.
Sopar al restaurant de l’hotel

Jardins de Ninfa - Castel Gandolfo
Dilluns, 15 de juny

Esmorzar bufet a l’hotel i comencem amb la visita dels Jardins de Ninfa, descrits pel New York Times com els més bonics del món. Un exemple de poesia i d’arquitectura medieval, fundats l’any 2000 sobre les runes del poble de Ninfa i d’estil anglès, recreen els paisatges romàntics del segle XIX amb una gran varietat i diversitat de plantes i flors, estanys i pujols.
Seguirem fins a Castel Gandolfo, un dels pobles més bells d’Itàlia, esmentat en la llista del “Borghi più belli d’Itàlia” i lloc habitual d’estiueig del Papa de Roma. Dinar a un restaurant local i visita del Palau Papal, un complex de 135 hectàrees, que consta de la vila principal del segle XVII, un observatori i una masia amb 75 hectàrees de terres de conreu. L’estructura principal del Palau Papal, avui museu, va servir durant segles com a residència d’estiu pel papa i se li ofereix un estatut extraterritorial propietats de la Santa Seu.
El recorregut en bus de tornada a l`hotel, ens farà gaudir d’unes fantàstiques vistes dels
anomenats “Castelli Romani”, els bonics pobles situats al territori “El Colli Albani” propers a Roma. Sopar a l’hotel

Jaciments de Tarquinia i Cerveteri
Dimarts, 16 de juny

Esmorzar a l’hotel, anem cap als jaciments de Tarquinia i Cerveteri, considerat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Les necròpolis etrusques de Tarquinia i Cerveteri són els dos cementiris etruscs més grans i ben conservats que es coneixen i reflecteixen els diversos tipus de sepultura etrusca a més de ser un magnífic testimoniatge de la cultura, les concepcions i la vida etrusca des del segle IX aC fins al segle I aC. Però Tarquinia i Cerveteri són, a més a més, un tresor ocult enmig els turons del Laci, tombes monumentals que s’alcen somniant amb la vida més enllà de la mort, relleus i escultures de pedra que contrasten amb l’escenari verd en què es troben, pintures de gran bellesa delicadament treballades sobre pedra. Visitarem en més detall Cerveteri. Tota una ciutat que descansa en el silenci de la història i que ens introduirà d’una manera màgica i sorprenent en la primera gran civilització del nord del mediterrani.
Dinar a Tarquinia. Al vespre tornarem a l’hotel on soparem

Vall Adriana - Cantina Frascati - Grottaferrata
Dimecres, 17 de juny

Esmorzar bufet a l’hotel. Marxem amb les maletes per fer les últimes visites d’aquest viatge. Trasllat a Tivoli i parada a la increïble Vila Adriana, Patrimoni de la Humanitat per UNESCO. És la vil•la romana més gran de tot el món amb 80 hectàrees. L’emperador Adriano la va fer construir com la seva residència al 117 dc. tenia una increïble i extensa xarxa de carreteres subterrànies de 4 km, que uneix els diferents edificis.
Trasllat a Frascati i dinar a base d’especialitats locals i degustació de vins. Seguirem fins al monestir bizanti-grec de Santa Maria di Grottaferrata, també conegut com l’abadia grega de Saint Nilus, perquè la va fundar juntament amb els seus germans el 1004 i provenien d’una família grega, que vivia a Rossano, a Calàbria. Grottaferrata pertany a l’orde dels monjos basilians, establerta per l’Església catòlica per a tots els monestirs de ritual bizantí a Itàlia. Ja és hora de marxar cap a l’aeroport de Fiumicino per volar directes a Barcelona, on l’autocar del Club del Viatger us portarà als mateixos punts de recollida del primer dia.

En aquest viatge...

 • Trobada prèvia al viatge per conèixer els companys i rebre l’itinerari definitiu
 • Trasllats amb l’autocar del Club del Viatger a l’aeroport de Barcelona, des de diversos punts de recollida.
 • Vols directe a Roma
 • Autocar privat durant tot el viatge.
 • Guia acompanyant del Club del Viatger durant tot el viatge.
 • Guia castellanoparlants durant tot el recorregut
 • 4 nits a l’Hotel Giò Wine e Jazz de a Perusa
 • 3 nits de 4* Castello della Castelluccina a La Giustiniana
 • Esmorzar bufet
 • Pensió completa amb begudes incloses (aigua i vi)
 • Les visites especificades al programa amb les entrades incloses.
 • Un obsequi del Club de Viatger per habitació
 • Assegurança bàsica d’assistència en viatge
 • Qualsevol servei no especificat a l’itinerari
 • Les despeses de caire personal
 • Les propines
 • Assegurança d’anul•lació del viatge que es pot adquirir de forma opcional per 60 €