Lorena, Vosges, Luxemburg i la Primera Guerra Mundial

Entre França i Alemanya, a les vores del Mosel·la i ondulant entre boscos i pastures s’estenen els territoris de la Lorena i del massís dels Vosges. Tant bella com desconeguda, tota aquesta regió destaca pel seu patrimoni mil·lenari, per la riquesa de la seva arquitectura, des del modernisme de la ciutat de Nancy al gòtic de la ciutat de Metz, per la bellesa dels seus paisatges, els cims dels Vosges i les planes de la Lorena i també per la intensitat i l’energia de la seva història.

Especialment durant els primers anys de la Primera Guerra Mundial aquest territori fou testimoni de cruentes batalles que enfrontaven les forces de l’eix amb l’exèrcit francès. D’aquestes batalles ens en parlen els escenaris dels Vosges, com el cim d’Hartmannswillerkopf o les planes de Verdun. També recorrerem escenaris de la Segona Guerra Mundial arribant fins al cementiri americà de Saint Avold, el més gran d’Europa i fundat després de la conquesta aliada de la França Ocupada. Amb tot, tindrem temps de descobrir magnífiques ciutats com la tranquil·la Metz i la dinàmica Nancy, en procés de reinventar-se i us proposem una magnífica escapada d’un dia sencer al Gran Ducat de Luxemburg!

No et perdis un viatge que reuneix paisatge, història i cultura en un recorregut al cor d’Europa que us farà difícil d’oblidar!

Itinerari

Basilea – Visita Panoràmica dels Vosges - Nancy
Dimarts, 5 de maig

Ben aviat al matí, sortida en l’autocar del Club del Viatger des dels diversos punts habituals de recollida cap a l’aeroport de Barcelona per volar cap a Basilea.  Després de recollir els equipatges ens trobarem amb el nostre autocar privat i anirem a dinar a un restaurant proper a l’aeroport.  En acabat, començarem una visita panoràmica pels Vosges.  Aquestes muntanyes formen una serralada modesta, essent el Grand Ballon el cim més alt amb 1424 m, la qual gaudeix d’una gran biodiversitat. Per aquesta raó tota la zona està protegida dins el Parc Natural des Ballons des Vosges.  Profundament verdes i encisadores, els cims dels Vosges estan esquitxats d’història que es remunta a l’Antiga Roma i que és especialment intensa durant la Primera Guerra Mundial que esdevingué un dels escenaris més importants.  La nostra ruta en autocar ens portarà per dins el parc dels Vosges fins a arribar a Vieil-Armand, una muntanya de 956 metres enmig dels Alts Vosges on entre el 19 de gener de 1915 i el 8 de gener de 1916 s’hi va lliurar la dura batalla d’Hartmannswillerkopf o batalla de Vieil-Armand, un dur enfrontament entre les forces alemanyes i franceses que va convertir aquest indret en un dels escenaris més violents i crítics de la Primera Guerra Mundial. Arribats a Vieil-Armand podrem distingir dos espais de visita: d’un costat el Monument Nacional i de l’altre el Camp de Batalla i els seus monuments.

Visitarem aquest espai memorial i posteriorment seguirem la ruta a través dels Vosges fins al cim de Grand Ballon, el més alt de la carena. Si les condicions físiques i meteorològiques ens ho permeten, podrem aparcar i fer el passeig de 20 minuts des de l’aparcament fins al cim. Des d’allà un pot gaudir d’unes vistes excepcionals sobre els Vosges i arribar a contemplar els Alps francesos i suïssos, la Selva Negra, el Jura i part de la plana alsaciana. Ara sí, ja a mitja tarda, continuarem la nostra ruta fins a Nancy on hi arribarem al vespre a temps per sopar al nostre hotel de 4* i allotjar-nos-hi.

Nancy
Dimecres, 6 de maig

Esmorzar a l’hotel i sortida per visitar la ciutat de Nancy, majoritàriament a peu. Nancy és una ciutat elegant i plena d’història. Va ser capital del Ducat de Lorena fins al s. XVIII i durant aquesta època és quan es va construir bona part del seu centre històric. A partir del s. XVIII la Lorena viu un procés d’afrancesament amb la figura d’Estanislau I qui donarà més endavant el nom a la plaça més famosa de la ciutat, la plaça Stanislas.

A finals del s. XIX i reincorporada a Alemanya, la Lorena i Nancy viuen un moment de renaixement cultural i econòmic i és aleshores quan neix l’Escola Artística de Nancy que avui dia s’aprecia encara amb els nombrosos edificis modernistes. De fet Nancy és la capital del Jugendstil, el modernisme de tall alemany, que embelleix i acoloreix la ciutat.

La nostra visita ens permetrà passejar per la plaça Stanislas, veure la catedral de Nancy i el Palau dels Ducs de Lorena. També veurem les fortificacions de Nancy a través de la Porta de la Craffe i alguns dels seus símbols modernistes com el cafè Excelsior o la Cambra de Comerç.  Dinar a un restaurant local.  Havent dinat ens traslladarem cap al Château de Lunéville, considerat la Versailles de la regió de Lorena.

Aquest castell fou construït pels Ducs de Lorena al s. XIII i reformat i ampliat en èpoques posteriors. L’ampliació més important es deu a Leopold de Lorena i a Estanislau I Leszczynski a principis del s. XVIII que l’engrandiren amb pavellons, folies, jardins i noves arquitectures. Molt danyat durant la Segona Guerra Mundial, avui dia el palau i els seus conjunts es poden visitar de nou i gaudir de la bellesa dels seus entorns. Visitarem el palau i els jardins i al vespre tornarem cap a Nancy per sopar i allotjar-nos al nostre hotel.

Verdun - Metz
Dijous, 7 de maig

Esmorzar a l’hotel i sortida en autocar i amb les maletes cap a la ciutat de Verdun. Escenari de la I Guerra Mundial, amb gairebé un milió de morts i ferits durant el 21 de febrer i el 18 de desembre de 1916 fou aquest l’escenari d’una de les batalles més cruentes de la Gran Guerra on els exèrcits de França i Alemanya s’enfrontaren per al domini de la França ocupada.  Avui visitarem el fort de Douaumont, sistema defensiu francès, les trinxeres de la Batalla de Verdun i el Memorial a la Batalla de Verdun, l’Ossari i el Cementiri Militar.

Visitarem els diversos monuments i elements d’aquest conjunt memorial i històric tot fent referència constant al desenvolupament de la I Guerra Mundial. Al migdia ens traslladarem a la localitat de Verdun per dinar a un restaurant local. Havent dinat podrem encara dur a terme una passejada per la ciutat de Verdun i veure el seu memorial a la Batalla de Verdun, les antigues portes fortificades de la ciutat i el seu cementiri.  A la tarda pujarem de nou a l’autocar i ens traslladarem a la ciutat de Metz on hi arribarem a mitja tarda per instal·lar-nos al nostre hotel de 4*, sopar i allotjament.

 

Metz
Divendres, 8 de maig

Esmorzar a l’hotel i sortida a peu per visitar la ciutat de Metz. L’antiga i medieval ciutat de Metz és una ciutat de patrimoni, una ciutat jardí que promet al visitant gaudir dels seus agradables bulevards plens d’història i conèixer una de les ciutats més boniques i alhora desconegudes de França, encara parcialment emmurallada i amb enormes riqueses als seus interiors. Metz compta amb una de les catedrals més altes del gòtic i un patrimoni que combina història i art contemporani. Començarem la visita coneixent la catedral de Saint Etienne, construïda entre el 1220 i  el 1522 i fruit de la reunió entre les esglésies protestant i catòlica. Amb la seva volta de 42 metres és un dels edificis gòtics més grans d’Europa. En destaquen també les seves vidrieres realitzades entre el s. XIII i el s. XIX i anomenades les Llanternes de Déu. Posteriorment continuarem la visita coneixent el seu centre històric i les seves múltiples places com la plaça de Chambre, la plaça d’Armes del s. XVIII, la plaça medieval Saint-Louis i la plaça de la Republique, així com L’Arsenal, la casa de concerts més distingida de Metz, renovada per l’arquitecte català Ricard Bofill, l’església protestant i la coneguda Esplanade de Metz.  A Metz en destaquen també les seves muralles i la Porta dels Alemanys, una veritable fortalesa en miniatura que travessa el riu Seille i és un dels elements més destacats de la ciutat. Finalment, val la pena que ens apropem a l’anomenat Barri Imperial, construït a partir de 1902, el qual és un destacat exemple de l’urbanisme germànic de principis del s. XX, situat entorn la imponent estació de tren destaca per la varietat d’estils arquitectònics històrics. Aquest barri és candidat a ser Patrimoni Mundial de la Unesco.  Dinar a un restaurant local. Havent dinat us proposem visitar el modern i reconegut Centre Pompidou de Metz, delegació del museu parisenc i dissenyat pels arquitectes Shigeru Ban i Jean de Gastines que ofereix espais d’exposició coberts per una audaç cobertura que recorda un barret xinès.

Al seu interior s’hi troben destacades exposicions d’art modern i contemporani. A la tarda us proposem passejar lliurement per Metz i deixar-nos seduir per la tranquil·litat dels seus carrers, la bellesa dels seus parcs i del passeig entorn el riu Mosel·la. Sopar i allotjament a l’hotel.

Luxemburg
Dissabte, 9 de maig

Esmorzar a l’hotel i sortida cap a Luxemburg per dedicar el dia a aquest petit país i ciutat. El Gran Ducat de Luxemburg és un d’aquells indrets d’Europa que sovint passen desapercebuts o queden injustament oblidats.  Amb més de mil anys d’història, aquest racó d’Europa ha estat influenciat pels principals països veïns, des de França als Països Baixos i passant pel Sacre Imperi Romano-Germànic. El Gran Ducat, seu d’un antic sistema monàrquic, de gran carisma i bellesa. Una ciutat ancorada entre muntanyes i amb un ric patrimoni medieval i històric que val la pena de ser descobert.  Una primera introducció a Luxemburg es pot fer des del Barri Alt, a través del Chemin de la Corniche que es coneix popularment com el balcó més bell d’Europa i que ofereix unes vistes excepcionals al conjunt del centre històric. A la ciutat alta de Luxemburg podem visitar les Casamates du Block, antigues fortificacions subterrànies que daten del s. XVII i que foren utilitzades com a refugi durant la Primera i la Segona Guerra Mundial. Un indret misteriós i interessant que ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Posteriorment i connectat per ascensor podrem accedir a la ciutat baixa, probablement la més fotogènica de la ciutat, situada a la riba del riu Alzette, destaca per les seves cases d’arquitectura tradicional i pel dinamisme del carrer Münster. Passejant arribarem fins al Palau Ducal de Luxemburg, la residència oficial dels Grans Ducs de Luxemburg i un dels edificis més emblemàtics i importants de la ciutat. El Palau no es pot visitar però podrem apreciar la seva imponent façana i torres que daten del s. XVI. Annex al Palau Ducal s’hi troba la Cambra dels Diputats. Posteriorment visitarem la catedral de Notre Dame, del s. XVII i estil gòtic tardà.  Dinar a un restaurant local. A la tarda podrem continuar encara descobrint la ciutat tot passejant agradablement pel Passeig del Wenzel, descobrint així la història més antiga de la ciutat. Aquest passeig circular discorre per la ciutat baixa i travessa els ponts i diversos punts estratègics de l’antiga ciutat emmurallada tot observant la Torre de Jacob, el Pont del Castell, el Rahn Plateau i el pont defensiu de Maierchen.  A mitja tarda pujarem de nou a l’autocar per tornar cap a la ciutat de Metz on hi farem el sopar de comiat i ens allotjarem al nostre hotel.

Metz – Saint Avold – Tornem a Barcelona
Diumenge, 10 de maig

Esmorzar a l’hotel i sortida ja amb les maletes cap a Saint Avold, una petita localitat de la regió de Mosel·la. Durant la Segona Guerra Mundial la ciutat fou annexionada a Alemanya el 1940 i alliberada per les forces aliades el 1944 després de grans bombardeigs. Amb l’arribada de les tropes americanes s’instal·la a Saint Avold el Cementiri Americà que és, avui dia, el més gran d’Europa amb les seves 10.489 tombes i esdevé testimoni de la dura campanya de Lorena.  Visitarem el cementiri Americà de Saint Avold i les seves grans i imponents extensions de creus blanques amb el seu monument commemoratiu.

Posteriorment dinarem a un restaurant en ruta i havent dinat haurem d’anar ja cap a l’Aeroport de Stuttgart per volar de retorn a Barcelona, on l’autocar del Club del Viatger ens estarà esperant per acompanyar-nos de nou als punts de recollida del primer dia.

En aquest viatge...

 • Berenar previ a la sortida del viatge per conèixer als companys de viatge i al guia acompanyant del Club del Viatger i rebre l’itinerari definitiu així com consells importants pel viatge.
 • Trasllats en autocar a/de l’aeroport de Barcelona des dels punts habituals de recollida del Club del Viatger.
 • Vols directes Barcelona – Basilea, Stuttgart – Barcelona
 • Possibilitat de facturar una maleta de màxim 23 Kg per persona així com de portar una bossa de ma de màxim 8 Kg.
 • Guia acompanyant del Club del Viatger durant tot el viatge
 • Guies locals d’idioma castellà per les visites de Nancy, Metz i Luxemburg.
 • 5 Nits d’allotjament a hotels de 4 estrelles segons l’itinerari.
 • Esmorzar bufet diari.
 • Pensió completa durant tot el viatge, des del dinar del primer dia fins al dinar del darrer.
 • Begudes incloses als àpats: copa de vi o cervesa i aigua.
 • Autocar i conductor privats pel nostre grup durant tot el viatge
 • Totes les entrades necessàries per a totes les visites segons l’itinerari
 • Un petit obsequi del Club del Viatger per cada habitació
 • Assegurança d’assistència bàsica
 • Qualsevol servei no especificat a l’itinerari
 • Les despeses de caire personal
 • Les propines
 • L’assegurança de cancel·lació. Preu: 60€ per persona