Guadalajara, un tresor per descobrir

La magnífica i desconeguda ciutat de Guadalajara està plena de restes mudèjars i cristianes que inunden els seus carrers, murs i edificis. Al llarg de la seva història passaren diverses cultures, tradicions i estils, els quals han fet que avui dia es consideri un autèntic tresor monumental.

Però no només la capital és màgica, la seva província té molt a ensenyar-nos, una terra oblidada per molts però molt tradicional i senzilla, motiu per la qual us brindem amb un complet recorregut per descobrir els seus secrets més inexplorats, i on podrem veure, entre altres, alguns dels poblets medievals més interesants de la península, bucòlics paisatges naturals, i coneixerem la popular arquitectura negra.

Finalment, ens allotjarem al formidable Parador de Sigüenza, considerat per molts el millor parador del país, situat en un formidable castell amb molta història, amb magnífiques instal·lacions i on gaudirem de l’excel·lent gastronomia castellana.

Nota Covid-19:
Des del Club del Viatger estem pendents de tots els protocols de seguretat específics per prevenir la transmissió de la COVID-19 i dels requisits d'entrada a les destinacions que visitem.
Us informarem i ajudarem de qualsevol gestió necessària tant de proves com de documents requerits.

Itinerari

De camí a castella la manxa
Dilluns, 5 d'octubre

Sortida en autocar des dels diferents punts de recollida en direcció cap a Castella. El viatge en autocar ens permetrà dur a terme aquest trajecte de la forma més confortable. Esmorzarem a bord i per fer el viatge més curt, tindrem l’autocar ben equipat amb una nevera plena de cava, refrescs i snacks. Avui dinarem en un restaurant en ruta.

Arribada a Sigüenza, una de les destinacions amb més encant de la província de Guadalajara i que compta amb un grandíssim patrimoni històric, arquitectònic i artístic, que destaca formidable castell medieval, convertit avui en dia en un magnífic Parador de Turisme, on tindrem el privilegi d’allotjar-nos les properes nits. Sopar a l’hotel i allotjament.

L'arquitectura negra i cogolludo
Dimarts, 6 d'octubre

Esmorzar a l’hotel i sortida cap al nord per descobrir un dels conjunts més impressionants de l’arquitectura popular europea: l’Arquitectura Negra, un tipus de construcció que es troba en període de declaració per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat, arran del seu extraordinari valor etnogràfic, arquitectònic i paisatgístic.

Visitarem tota una regió formada per petits i austers poblets que al llarg del temps han conservat la seva peculiar i rústica fisonomia arquitectònica, on les robustes construccions es camuflen amb l’entorn natural del territori en una simbiosi quasi perfecta.

 Farem la primera parada a l’Ermita dels Enebrales, indret relacionat amb diverses llegendes, la qual és considerada un dels exponents més importants de la regió.

Seguirem amb la visita del petit municipi de Campillejo per delectar-nos amb la seva harmònica arquitectura i encara tindrem temps per apropar-nos fins a El Espinar, un poblet situat en un bell promontori amb meravelloses vistes sobre la vall, on gaudirem d’un entranyable recorregut per descobrir els seus encants arquitectònics, l’antic safareig o l’església, entre d’altres.

Abans de dinar pararem a  Campillo de Ranas, que ens sorprendrà amb la seva característica torre parroquial.

Havent dinat, visitarem Cogolludo, per conèixer la seva rica història a través dels seus monuments més emblemàtics, com la porticada Plaça Mayor d’estil típic castellà, l’església de Santa Maria situada al peu del Castell, o el magnífic Palau Ducal, pertanyent a la poderosa família dels Medinaceli, considerat el primer gran edifici civil del renaixement espanyol, el qual visitarem.

Retorn a Sigüenza, sopar al parador i allotjament.

Guadalajara
Dimecres, 7 d'octubre

Esmorzar a l’hotel i trasllat a Guadalajara, una de les ciutats més desconegudes de l’interior que alberga un autèntic tresor monumental. Es tracta d’una ciutat d’origen celtiber, que fou posteriorment habitada pels àrabs, qui iniciaren un primer traçat urbà. Ja l’any 1085, aquesta fou reconquerida i cristianitzada per Alfons VI,  si bé va mantenir durant un llarg període de temps la seva població mossàrab. Ja a mitjan segle XV, Juan II, ofereix el regnat de la ciutat al primer marquès de Santillana, Íñigo López de Mendoza, i gràcies al mecenatge d’aquesta família, i sobretot als ducs de l’Infantat, deu Guadalajara tota la seva esplendor.

Us convidem a gaudir d’un fantàstic recorregut per palaus, convents, esglésies i altres restes que testimonien el seu passat gloriós. Començarem amb una visita panoràmica de la ciutat i posteriorment ens aproparem fins al nucli històric el qual visitarem. Pararem al palau de l’Infantat, la icona de l’urbs manxega. Erigit al segle XV, la seva magnificència es percep des de la façana fins a les decoracions interiors. Cristians i musulmans col·laboraren en la seva construcció, i el dotaren de nombrosos elements gòtics, arranjaments mudèjars i un indubtable esperit renaixentista. Veurem la seva imponent façana, l’impressionant pati dels Lleons i la Sala dels Frescos.

També passarem per  l’església de Santiago, la capella de Luis Lucena i apreciarem l’exterior de la cocatedral de Santa Maria. Abans però visitarem el palau d’Antonio Mendoza amb el seu increïble pati d’estil renaixentista, considerat un dels més notables de tota Castella la Manxa.

Molt a prop, se situa el palau de la Cotilla, on veurem el magnífic saló xinès, un espai burgès que fou decorat al segle XIX amb paper d’arròs de pintors xinesos, i que és sens dubte, una de les obres més excepcionals del país per la seva singularitat i originalitat.

Després de dinar en un restaurant local ens aproparem fins a l’espectacular, eclèctic i bell panteó de la Duquessa Sevillano i visitarem l’església del monestir de San Francisco que custodia la cripta ducal dels Mendoza, la tot poderosa família que deia ser hereva del mateix Cid el Campeador.

Retorn a Sigüenza, sopar a l’hotel i allotjament.

Molina de aragón i el cingle de la hoz
Dijous, 8 d'octubre

Esmorzar a l’hotel i trasllat cap a la comarca del Senyoratge de Molina, una de les regions de Guadalajara més autèntiques i tradicionals, destacada per acollir belles restes del romànic rural i alguns castells d’estampa imponent.

Nosaltres visitarem Molina de Aragón, una ciutat situada al fons d’una petita vall, que conserva un dels patrimonis monumentals més rics de la província, essent la seva fortalesa medieval, el veritable símbol de la ciutat. Degut a la seva importància estratègica, fou testimoni d’incomptables lluites entre els regnes de Castella i Aragó.  Reconquistada als àrabs al segle XII per obra i gràcia  d’Alfons el Batallador, esdevingué fins al segle XVII un territori independent governat per la família Manrique de Lara, el qual permeté que la ciutat es convertís en tot un referent manxec de l’època.

Aquest matí, ens perdrem per la ciutat, tot caminant pels sinuosos, estrets i costeruts carreronets que formen un encisador nucli històric, mentre descobrim les seves obres més valuoses. Veurem la gran fortalesa amb les seves muralles i  torres, les esglésies més populars del nucli urbà, com per exemple, la de San Pedro, d’estil romànic i arribarem a la plaça d’Espanya, un magnífic espai amb nobles palauets, seu de nombroses festes locals, i coneixerem les restes de l’antic barri jueu. També veurem el magnífic pont vell, d’estil romànic, que travessa el riu Gallo i finalitzarem a la plaça de San Francesc on es situa el bell convent d’estil romànic, fundat al segle XIII.

Dinar en un restaurant local i trasllat fins al cingle de la Hoz, on veurem un dels  espais naturals més bells i espectaculars de la península, creat pel pas del riu Gallo que contínuament erosiona i talla la roca, tot creant verdaderes escultures i formacions vermelloses que donen pas a impressionants penya-segats. És en aquest indret tan especial on s’enclava el senzill santuari de la Verge de la Hoz, construït pels senyors de Molina al segle XII.

Retorn a Sigüenza, sopar a l’hotel i allotjament.

Sigüenza i retorn
Divendres, 9 d'octubre

Esmorzar a l’hotel. Avui descobrirem l’espectacular ciutat històrica i senyorial que ens ha acollit aquests dies, Sigüenza. La història d’aquesta ciutat, plena de temples i palauets, de carrers costeruts i meravelloses placetes, es troba estretament lligada als bisbes que l’han governada des del segle XII al XIX, els quals han sigut els instigadors del naixement de les seves edificacions més notables, com el castell, la catedral o la plaça Mayor, entre altres.

Després de conèixer una mica la història del castell on hem estat allotjats, el qual fou la seu episcopal de Sigüenza, iniciarem el recorregut pels carrers del barri medieval, anomenats travessanyes, tot aturant-nos a la plaça de la Cárcel, una de les més típiques de la ciutat, seguirem fins a les romàniques esglésies de San Vicente i Santiago, i arribarem a la casa del Doncel, un palauet del segle XV.

A continuació, anirem fins al barri renaixentista per descobrir la flamant plaça Mayor, una fascinant plaça porticada del segle XV, la qual està presidida per la catedral,  l’ajuntament i altres edificis d’interès com la casa del Mirador, la casa de la Conatuduría o la porta del Toril.

Finalitzada la visita, iniciarem el retorn cap a casa. Dinar en ruta i en arribar a Barcelona, l’autocar del Club ens portarà als mateixos punts de recollida del primer dia.

En aquest viatge...

 • Trobada pre viatge per conèixer els companys de viatge i rebre l’itinerari definitiu
 • Recollida als diversos punts acordats del Maresme i Barcelona ciutat
 • Autocar privat pel nostre grup durant tot el viatge
 • Guia acompanyant del Club del Viatger
 • Guia local castellanoparlant durant tot el recorregut
 • 4 nits d’allotjament al Parador de Sigüenza de 4* o similar a Sigüenza
 • Les visites especificades en el programa amb les entrades incloses
 • Pensió completa des del dinar del primer dia fins al dinar del darrer
 • Begudes incloses als àpats: vi, aigua i cafè
 • Assegurança bàsica d’assistència en viatge
 • Qualsevol servei no especificat a l’itinerari
 • Les propines
 • Les despeses de caràcter personal
 • Assegurança de cancel·lació. Preu: 60€ per persona

Documents de la pòlissa