Etiòpia

Etiòpia és l’estat independent més antic de l’Àfrica, i un dels més antics del món. Un país preciós amb una història incomparable, una fauna i flora fabuloses, i alguns dels pobles més fascinants d’Àfrica.

Etiòpia és l’únic país africà que va escapar del colonialisme europeu, i encara conserva part de la seva identitat cultural, i la seva història és sorprenent. Lucy (una de les nostres antecessores més cèlebres) va ser el punt de partida; després va venir el regne d’Aksum i posteriorment el cristianisme.

Benvinguts a una de les destinacions de vida salvatge més fascinants de l’Àfrica on gaudirem d’una oportunitat única: albirar el llop etíop. Els paisatges són extraordinaris, tant en dimensions com en bellesa. Aquest viatge ens portarà per la ciutat imperial de Gondar -el Camelot d’Àfrica- i les onze esglésies medievals excavades en roca basàltica de la Nova Jerusalem a Lalibela. Veurem les controvertides fonts del Nil Blau, el llac sagrat de Tana i ens endinsarem al Parc Nacional de Simien. Quaranta-sis grups ètnics, 200 llengües i dialectes, l’aroma de l’encens en cerimònies mil·lenàries i el sabor d’un dels millors cafès del món conformen el país més singular d’Àfrica. Una destinació única al món que no ens defraudarà.

Acompanyes al Club del Viatger en aquest viatge fascinant?

 

Itinerari

Volem a Etiòpia
Diumenge 3 de desembre

A l’hora acordada amb cadascun dels participants, sortida en autocar des dels punts de recollida habituals del Club del Viatger cap a la terminal T-1 de l’aeroport de Barcelona per volar cap a Etiòpia. Àpats i nit a bord.

Arribem a Addis Abeba
Dilluns 4 de desembre

Arribarem a Addis Abeba, on recollirem els equipatges i ens trobarem amb el guia que ens acompanyarà durant els pròxims dies. Trasllat a l’hotel (habitacions reservades des de la nit anterior per garantir l’accés immediat).

Després d’esmorzar a l’hotel i fer un petit descans, començarem la nostra visita a Addis Abeba, la seva alçada la converteix en la capital més elevada d’Àfrica i la quarta més alta del món. La visita d’avui inclou els turons d’Entoto, un lloc històric on l’emperador Menelik II va residir i va construir el seu palau, quan va arribar d’Ankober i va fundar Addis Abeba. A Entoto, des d’on hi ha una meravellosa panoràmica de la ciutat, hi ha dues esglésies construïdes per Menelik, el qual va ser coronat en una d’elles. Prop d’aquest lloc hi ha l’antic Palau Menelik, encara intacte i obert als visitants. A l’interior és possible veure alguna roba reial, artefactes de guerra, mobles i llibres antics.

Dinar en un restaurant local situat a prop del Museu Nacional.

El recorregut per la ciutat també inclou el Museu Nacional, un dels museus més importants de l’Àfrica subsahariana. Aquí veurem l’esquelet de Selam, trobat el desembre de 2000 a Dikika, regió d’Afar, al nord d’Etiòpia. Com la Lucy, Selam és un Australopithecus Aphaeresis. Tanmateix, hi ha una diferència important entre tots dos, ja que Selam va viure més de 150.000 anys abans que Lucy.

Sopar i allotjament a l’hotel.

Addis Abeba – Bahir Dar
Dimarts 5 de desembre

Esmorzar a l’hotel, i trasllat a l’aeroport per agafar un vol cap a Bahir Dar.

 

Bahir Dar, amb les seves amples avingudes vorejades per fileres de palmeres, es troba a la riba sud del llac Tana, el llac més gran d’Etiòpia. Bahir Dar també és la millor base per visitar alguns dels monestirs construïts entre els segles XII i XVIII en algunes de les illes de l’interior del llac Tana, així com les fonts del riu Nil Blau.

 

Arribarem i ens traslladarem directament a les Cascades de Tissisat del Nil Blau, a uns 30 quilòmetres de la ciutat. Un passeig de 20 minuts ens portarà a aquestes cascades, amb un desnivell de 45 metres, que mostra el seu aspecte més espectacular durant i just després de l’època de pluges. Aquí, el Nil Blau, que aporta el 85% del cabal del riu Nil, comença el seu llarg viatge cap al Mediterrani. Dinar a un restaurant local.

 

A la tarda, gaudirem d’un passeig en barca pel llac Tana, on està programada una visita a alguns dels antics monestirs que es van construir al voltant del llac i moltes de les illes que hi ha al seu interior, que sumen uns 38 monestirs en total. La llista inclou una visita a la península de Zeghe, on visitarem les esglésies d’Ura Kidane Mehret i Mariam Azewa, construïdes a finals dels segles XIII i XIV, respectivament, i les parets de les quals estan cobertes amb increïbles pintures murals del segle XVI.

Si el temps ho permet, també intentarem visitar l’església de Dek Stefanos, amb la seva valuosa col·lecció d’icones, així com les restes de diversos emperadors medievals, i l’església de Kibran Gabriel (tancada a les dones).

 

Sopar a l’hotel i allotjament.

Bahir Dar – Gondar
Dimecres, 6 de desembre

Esmorzar a l’hotel. Trasllat per carretera fins a Gondar, situat al costat nord del llac Tana. L’emperador Fasiladas va fundar Gondar com a seu imperial el 1636 i, fins al segle XIX, la ciutat va ser la capital i el principal centre comercial de la regió.

Avui dedicarem el dia a visitar la ciutat de Gondar, inclòs el Recinte Reial, o Fasil Gibbi, i els sis castells construïts pels diferents emperadors que van governar Gondar. A 2 km del centre de la ciutat es troben els banys King Fasilidas on, durant Timkat (Epifania a Etiòpia), un riu proper es desvia per omplir una zona de la mida d’una petita piscina. Fidels i pelegrins es submergeixen a l’aigua freda en una recreació del baptisme de Crist al riu Jordà. Dinar a un restaurant local.

A continuació, visitarem l’església de Debre Berhane Selassie, l’única església que es va salvar de la invasió mahdista de la dècada de 1880. Segons la llegenda, un eixam d’abelles va expulsar els invasors que intentaven saquejar l’església. Les parets i el sostre d’aquesta església estan completament coberts de murals: els rostres dels àngels al sostre s’han convertit en un motiu habitual en el disseny etíop.

Sopar a l’hotel i allotjament.

Gondar – Simien National Park – Gondar
Dijous, 7 de desembre

Després d’esmorzar a l’hotel, sortida cap al Parc Nacional de Simien. Les muntanyes Simien es troben a l’extrem nord de les terres altes d’Etiòpia, i constitueixen un dels paisatges muntanyosos més espectaculars del món. El primer tram de carretera ens portarà a la població de Debark, on es troben les oficines centrals del Parc Nacional de les Muntanyes Simien. Aquí ens trobem amb el guardaparc i guia local que ens acompanyarà durant l’excursió al parc. A partir d’aquí continuarem endinsant-nos al parc fins a trobar el lloc adequat per gaudir d’una breu i fàcil caminada per apreciar els paisatges i belleses d’aquest parc, que va ser afegit a la llista de Patrimoni de la Humanitat l’any 1979.

Amb una superfície total de 190 km², el parc conté 57 espècies d’arbres i varietats de plantes herbàcies, 22 grans mamífers, 13 petits mamífers i unes 180 espècies d’aus. Entre totes les espècies existents al parc, la cabra Walia, el llop etíop i el babuí de Gelada són endèmiques. Aquests últims animals són els més nombrosos i fàcils de veure, i de ben segur que tindrem l’oportunitat de veure molts exemplars des de poca distància.

Dinar a Simien Lodge.

A mitja tarda, comencem la tornada a Gondar.

Sopar i allotjament.

Gondar – Laliblea
Divendres, 8 de desembre

Després d’esmorzar a l’hotel, trasllat a l’aeroport per agafar el vol cap a Lalibela. Arribarem a Lalibela i ens traslladarem a l’hotel per dinar.

A la tarda, visitarem l’església d’Asheton Mariam, situada en un penya-segat amb unes vistes espectaculars de la ciutat i les valls i muntanyes de la zona.

Finalment, visitarem una casa tradicional d’una família local per presenciar la cerimònia d’elaboració del cafè etíop.

Sopar a l’hotel i allotjament.

Lalibela
Dissabte, 9 de desembre

Esmorzar a l’hotel. Entre finals del segle XII i principis del segle XIII, el rei Lalibela, de la dinastia Zaghwe, va fer construir una sèrie d’esglésies excavades a la roca, anomenant el lloc “Nova Jerusalem”. Avui, Lalibela és merescudament reconeguda com una de les meravelles més grans del món. A la vila, batejada en memòria de l’emperador, hi ha 11 esglésies, mentre que altres esglésies excavades a la roca són als voltants. Totes estan en ús avui dia.

El matí d’avui està previst visitar el primer grup d’esglésies de Lalibela; Bet Golgotha, Bet Mikael, Bet Mariam, Bet Meskel, Bet Denagel i Bet Medhane Alem. Aquest últim, el més gran, s’assembla a un temple grec. En una cantonada hi ha tres tombes buides, excavades simbòlicament per als patriarques bíblics Abraham, Isaac i Jacob.

Al migdia dedicarem temps a visitar el mercat setmanal de Lalibela, un mercat molt animat i concorregut que se celebra cada dissabte.

Dinar a un restaurant local.

A la tarda visitarem el segon grup d’esglésies de Lalibela, situat al sud del riu Jordà, que inclou les esglésies de Bete Emanuel, Bete Mercurios, Bete Abba Libanos i Bet Gabriel-Rufa´e. Finalment, visitarem Bet Giyorgis, possiblement l’església més elegant de totes les esglésies de Lalibela, situada en un vessant de terrassa rocosa al vessant sud-oest de la ciutat, i només accessible a través d’un túnel.

Sopar a l’hotel i allotjament.

Lalibela – Addis Abeba
Diumenge, 10 de desembre

Al ser diumenge, tindrem la increïble oportunitat d’assistir a la missa dominical a l’església de Medhane Alem, que comença al voltant de les 06:00 i s’allarga fins a les 08:30 del matí aproximadament. Pelegrins i veïns de Lalibela assisteixen a aquesta missa, i probablement sigui la millor oportunitat del viatge per viure el fervor dels fidels etíops. La missa s’ofereix amb Ghez, l’antiga llengua d’Etiòpia, de la qual es va originar la moderna llengua amhara, i no és possible seure o sortir de l’església durant tota la missa, però l’energia d’aquest lloc durant aquestes 2 hores és pura màgia.

Tornarem a l’hotel per fer un esmorzar tardà i ens traslladarem a l’aeroport per agafar el vol cap a Addis Abeba.

Arribada i check-in a l’hotel. A la tarda, visitarem el Mercato, el mercat obert més gran de l’Àfrica oriental. En ell és possible trobar articles tan diversos com espècies i joies. No hi ha res que no es pugui trobar en aquest mercat enorme i vibrant.

 

Sopar a l’hotel i allotjament.

Addis Abeba – Arba Minch – Dorze
Dilluns, 11 de desembre

Esmorzar a l’hotel, i trasllat a l’aeroport per agafar un vol matinal cap a Arba Minch. Un cop arribem a Arba Minch, ens traslladarem al Lodge on dormirem aquesta nit i dinarem.

Després de dinar, anirem a visitar la tribu Dorze, que ocupen un petit territori d’uns 30 quilòmetres quadrats al nord de la regió de l’Omo, als voltants de Chencha, les àrees muntanyoses dels llacs Abaya i Chamo. A causa de l’èxit dels seus teixits van anar convertint la fabricació d’aquests en la seva activitat principal.

Tornarem al Lodge per sopar. Allotjament.

Arba Minch - Konso – Arbore – Turmi
Dimarts, 12 de desembre

Esmorzarem a l’hotel i continuarem ruta cap al petit poble de Karat-Konso, que serveix de centre administratiu dels 27 pobles “Konso” que es distribueixen al seu voltant. Els Konso són coneguts per les seves intricades terrasses de cultiu esculpides als turons de les muntanyes circumdants, per les seves teles fines i els tòtems de fusta tallada amb què decoren les seves tombes. L’any 2011 la UNESCO va declarar 11 d’aquests pobles com a Patrimoni Cultural de la Humanitat, incloent en aquesta denominació tot allò relacionat amb la seva cultura; pobles, terrasses de cultiu, rituals, llengua, etc. Un mèrit sense precedents ja que va ser la primera ètnia del món en aconseguir aquests honors.

Aquest matí visitarem un dels pobles de Konso. Tradicionalment consisteixen en assentaments als cims de turons envoltats de murs de pedra de fins a 2 metres d’alçada, als quals només s’hi pot accedir per un nombre limitat de senders costeruts.

Dinarem en un dels lodges d’aquesta zona. Seguidament, sortirem cap al sud, direcció Turmi. Avui l’altitud de l’altiplà nord i central etíop queda definitivament enrere, caient en una plana semi desèrtica, una sabana, dominada per la presència d’acàcies. Els primers 75 quilòmetres condueixen a Weita. A partir d’aquest punt, la carretera gira cap al sud cap a Turmi a través d’una nova carretera que va prop de la frontera amb Kenya.

Més endavant, hi ha el poble d’Arbore, on visitarem un poble de la tribu Arbore. Les dones Arbore s’adornen amb rics ornaments metàl·lics i collarets i polseres fets amb plàstic, que també utilitzen per decorar les seves faldilles de cuir. De fet, les perles són una de les principals característiques distintives d’Arbore i és fàcil distingir-les d’altres tribus. A més, les noies solteres s’afaiten completament el cap, que es cobreix amb un drap negre per protegir-lo del sol. Les dones casades d’Arbore els creixen els cabells, que trenen en trenes curtes i ajustades.

Des d’Arbore fins a Turmi hi ha 75 km, travessant les muntanyes Hamer, oferint unes vistes espectaculars. És un tram molt atractiu perquè pràcticament es tracta d’un sender que s’obre pas per les acàcies i després transcorre pel llit d’un riu sec, oferint la sensació de viure una aventura.

Sopar al lodge de Turmi i allotjament.

 

Turmi – Dassanech – Karo – Turmi
Dimecres, 13 de desembre

Esmorzar al lodge. Sortida cap a la població d’Omorate, a uns 70 quilòmetres de Turmi, on creuarem el riu Omo en canoa per visitar un poble de Dasenech, pertanyent a la tribu Galeb. Aquestes tribus són les més meridionals del país i són conegudes per la seva escarificació de la pell.

Després de la visita, retorn a Turmi per dinar al Lodge.

Després de dinar, ens dirigirem a la població de Muruelle, a uns 50 quilòmetres, des d’on ens aproparem a la vora del riu Omo, on finalment visitarem el poble de Duss de la tribu Karo i el guia ens explicarà les seves curiositats i formes de viure. Els Karo són coneguts pel seu elaborat art de pintura corporal, tradicionalment utilitzat només en ocasions especials. Els Karo pinten els seus tors i cares amb guix blanc, una barreja de cendra, greix animal i aigua, per crear boniques i vistoses policromies. El poble Karo té una gran afinitat amb la tribu Hamer, amb qui comparteixen un aspecte, tradicions i llenguatge molt semblants, com la celebració del ritual del salt del bou per marcar el pas a l’edat adulta.

 

Sopar al Lodge de Turmi i allotjament.

 

Turmi – Hame – Key Afer – Jinka
Dijous, 14 de desembre

Esmorzarem al lodge. Aquest matí visitarem un poble de la tribu Hamer. Els Hamer són un poble fort i atractiu, on dones i homes s’enorgulleixen i cuiden la seva aparença. Normalment es tenyeixen els cabells de colors, humecten la pell amb olis i decoren el cos amb collarets i polseres als braços i cames.

Després de la visita, començarem el viatge cap a Jinka (120 km, 3 hores). Pararem a la població de Key Afer per visitar el seu mercat setmanal. En aquest mercat hi assisteixen principalment els hamer, però també és possible conèixer membres de les tribus Bena i Tsemay, i resulta ser un mercat molt colorit i autèntic. A més dels diversos tints de cabell, s’ofereixen carbasses decorades, instruments musicals tradicionals que competeixen per l’espai amb diferents tipus de pells i joies, així com molts objectes de plàstic com galledes i escombres.

Dinar al Lodge de Jinka.

A la tarda, visitarem un poble de la tribu Aari, als voltants de Jinka. Als Aari se’ls atribueixen moltes qualitats artístiques, ja que, a banda de la ceràmica que produeixen, són famoses les pintures amb què decoren les parets de les seves barraques de tova, una tasca principalment femenina. A més de dibuixar diferents motius, també varien les pintures utilitzades, fetes amb materials tan diversos com carbó mòlt, àcid de bateria, terra barrejada amb cendres, argila vermella, fems de vaca i aigua.

Sopar al lodge i allotjament.

Jinka – Parc Nacional de Mago – Mursi – Jinka
Divendres, 15 de desembre

Sortida a primera hora del matí cap al Parc Nacional de Mago, on serà possible observar una important diversitat d’animals com els antílops, babuins i micos colobus.

Dins del parc visitarem un poble de la tribu Mursi. Els Mursi són una de les branques més excèntriques i originals dels pobles originaris d’Etiòpia, coneguts com Nara Surma. Són pastors transhumants del grup de parla nilòtica, que crien bestiar als altiplans del riu Omo. Els Mursi són coneguts arreu del món per l’escarificació del seu cos i l’ús de plaques de terra incrustades als llavis de les seves dones adultes. La placa labial s’insereix al llavi de la dona entre 15-20 anys. El procés comença 6 mesos abans del casament amb la perforació del llavi inferior. L’estirament successiu s’aconsegueix col·locant plaques cada cop més grans al llavi perforat. Després de 6 mesos d’estirament, el llavi és tan elàstic que una placa pot entrar i sortir sense dificultat. Les plaques s’han de portar sempre davant dels homes i només es poden treure en els àpats privats, en dormir o en presència d’altres dones.

Dinar al lodge.

A la tarda visitarem el Centre de Recerca de l’Omo Sud, que acull un excel·lent museu antropològic que ofereix una visió general dels 16 grups culturals diferents associats a la regió de l’Omo Sud. També podrem visitar el mercat diari del centre del poble, molt colorit, i visitat principalment pels Aari, la tribu predominant en aquesta zona.

Sopar al lodge i allotjament.

Jinka – Addis Abeba
Dissabte, 16 de desembre

Esmorzar a l’hotel. Trasllat a l’aeroport per agafar el vol cap a Addis Abeba. Arribada a Addis Abeba, registre d’entrada a l’hotel per a l’ús diari de l’habitació fins a les 18:00.

Dinar a l’hotel. Tarda lliure per descansar o per a fer una última visita al centre de la ciutat. A l’hora acordada, trasllat a un restaurant tradicional per a un sopar de comiat abans d’anar cap a l’aeroport per agafar el vol de tornada a Barcelona. Nit a bord.

 

Arribada a casa
Diumenge, 17 de desembre

Arribarem a Barcelona, on l’autocar del Club del Viatger ens estarà esperant i ens tornarà als mateixos punts de recollida del primer dia.

 

En aquest viatge...

  • Trobada prèvia al viatge per conèixer els companys de viatge i rebre l’itinerari definitiu.
  • Vols Barcelona – Addis Abeba – Barcelona.
  • 5 vols interns: Addis Abeba – Bahir Dahr / Gondar - Lalibela / Lalibela – Arba Minch / Jinka – Addis Abeba.
  • Facturació d’equipatge amb un màxim de 20 Kg. per persona.
  • Autocar privat pel nostre grup durant tot el viatge.
  • Guia acompanyant del Club del Viatger durant tot el viatge .
  • Guies castellanoparlants durant tota l’estada.
  • Trasllats a/des de l’aeroport de Barcelona en autocar privat (anada i tornada) des dels diversos punts de recollida habituals del Club del Viatger.
  • 2+1 nits d’allotjament a un hotel a Addis Abeba.
  • 1 nit d’allotjament a un hotel Bahir Dahr
  • 2 nits d’allotjament a un hotel a Gondar.
  • 2 nits d’allotjament a un hotel a Lalibela.
  • 1 nit d’allotjament a un hotel Konso.
  • 2 nits d’allotjament a un hotel a Turmi .
  • 1 dia d’ús a hotel a Addis Abeba.
  • Esmorzars diaris.
  • Pensió completa durant tot el viatge, des de l’esmorzar del segon dia fins al sopar del penúltim dia.
  • Begudes incloses als àpats (aigua, sucs, te).
  • Totes les visites especificades en el programa.
  • Assegurança d’assistència bàsica.
  • Les despeses de caire personal.
  • Les propines.
  • Qualsevol servei no especificat a l’itinerari.
  • Assegurança opcional d’anul•lació. Preu: 325€.

Més detalls del viatge

Vacunes obligatòries: S’exigeix ​​el certificat de vacunació contra la febre groga als viatgers majors d’un any, procedents de països amb risc de transmissió de la febre. Tot i que no és habitual, si ve d’un país sense risc, les autoritats d’immigració poden exigir a qualsevol viatger la presentació de la cartilla actualitzada amb aquesta vacuna a l’hora d’entrar al país.

Vacunes recomanades: és convenient tenir actualitzat el calendari oficial de vacunacions. Poden ser recomanables altres vacunes, la prescripció de les quals haurà de realitzar-se de forma personalitzada en qualsevol dels Centres de Vacunació Internacionals autoritzats.