Cuba, l’illa eterna

Por las venas de Cuba no corre sangre, sino fuego: melodioso fuego que derrite texturas y obstáculos, que impide la mesura y, muchas veces, la reflexión. Pero así somos, y ése es nuestro mayor encanto y defecto: estamos hechos de música”- Daina Chaviano, escriptora cubana.

Els catalans van anar a Cuba cercant fortuna i van tornar amb el nom d’aquest país cantat en l’havanera i situant palmeres davant el mediterrani per evocar diàriament la màgia, el ritme i la calidesa del Carib. Cuba és anar més enllà dels nostres límits, és país per somniar al ritme de la rumba i recordar-lo després amb un bolero. Retrocedir en el temps a través dels seus vehicles, saludar efusivament a l’illenc que espera el pas del dia assegut fumant tabac i brindar sota la lluna tropical amb una copa de rom. Cuba és cultura amagada entre les palmes i els edificis de colors, també és política i paisatge. Cuba és diversitat, mar i muntanya, museus i dansa.

Vine amb el Club del Viatger a Cuba i deixa’t seduir per una terra hipnòtica que coneixerem de punta a punta, des de la remota Vall de Viñales fins a les ciutats colonials de Trinidad, Cienfuegos i Bayamo, sense oblidar les grans ciutats de L’Havana i de Santiago. Descobreix un país que no et deixarà indiferent i ens omplirà de ritme, de dolçor i d’alegria

 

Itinerari

Camí a l'Havana
Diumenge, 6 d'octubre

Sortida en autocar des dels diferents punts de recollida cap a l’aeroport de Barcelona per volar via Madrid a l’aeroport de l’Havana. Arribada a l’aeroport on ens estarà esperant el guia que ens acompanyarà durant tota l’estada a l’Illa. Trasllat al nostre hotel de 5 estrelles, on ens allotjarem les properes tres nits. Sopar al nostre hotel.

L'Havana, la Moderna i la Vella
Dilluns 7, d'octubre

Esmorzar a l’hotel. Començarem amb la visita panoràmica de l’Havana moderna, anirem fins a l’edifici del Capitoli i seguirem fins a la Plaça de la Revolució i el Monument a José Martí, al Cementiri Colón, la Universitat de l’Havana i les grans avingudes 23, la Rampa, l’Avinguda dels Presidents, Paseo i el Malecón fins a la zona residencial de Miramar i Siboney.

Ja haurà arribat l’hora de dinar, anirem a un restaurant local situat al centre històric a l’Havana vella. Després de dinar farem una passejada pels carrers d’aquest nucli declarat Patrimoni de la Humanitat el 1982. Veurem el Templete, el Castell de la Real Fuerza, el Palacio del Segundo Cabo, la Plaza de Armas la plaça de San Francisco de Assis, el convent, la Plaça Vella i la Plaça de la catedral. Potser serà molta informació pel primer dia, però no us preocupeu, tornarem a viure l’Havana vella més endavant. Tornarem a l’hotel per descansar una mica i preparar-nos per sortir de nit.

Soparem a un restaurant típic cubà i des d’allà anirem cap al famós cabaret Tropicana, “Un paradís sota les estrelles”, el més espectacular dels cabarets a cel obert, ofereix el seu espectacle des del 1939. Un lloc únic en el món per gaudir del folklore i la música de Cuba i del Carib en tots els seus colors i ritmes. Tornada a l’hotel en bus.

Vall de Viñales
Dimarts, 8 d'octubre

Esmorzar a l’hotel. Avui farem una excursió a la hipnòtica Vall de Viñales, un dels paratges més particulars i atractius de l’illa. Sortint de l’Havana, recorrerem els paisatges agrícoles de l’occident fins a arribar a la vall on hi destaca la complicitat entre la naturalesa i el silenci que fa que aquesta bellesa natural esdevingui majestuosa. Recorrerem la Valle de Viñales visitant la Cova de l’Indi, on hi farem un passeig en barca pel seu riu subterrani, el conegut Mural de la Prehistòria i el destacat Mirador dels Gessamins. Visitarem la població de Viñales, una plantació de tabac, i una típica finca camperola cubana.

Dinar al Palenque de los Cimarrones i posteriorment tornada a L’Havana. Després d’una breu pausa sortirem per anar a sopar a la famosa Bodeguita del Medio, allà on els intel·lectuals cubans s’hi reunien a principis del segle XX. Posteriorment anirem fins a l’hotel per descansar

L'Havana - Santa Clara - Cienfuegos
Dimecres, 9 d'octubre

Esmorzar a l’hotel. Avui comencem la ruta que ens portarà cap al sud amb un munt de paisatges per descobrir. Aprofitarem una de les nostres pintoresques aturades per dinar a un restaurant local. La història actual cubana va lligada a la figura del dirigent cubà-argentí Ernesto Guevara, i avui visitarem el Mausoleu que s’aixeca en honor de la seva figura a la ciutat de Santa Clara, on el “Che” va guanyar una de les últimes batalles que van permetre a l’exèrcit revolucionari acabar amb el règim del general Fulgencio Batista.

Continuació cap a Cienfuegos, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 2005, considerada sens dubte la ciutat més bella de Cuba, situada al marge de la badia de Jagua, fundada pels francesos provinents de la Louisiana l’any 1819. Hi trobarem parcs, teatres, esglésies, cementiris plens de monuments escultòrics de gran valor i joies arquitectòniques com el Palau de la Vall, característic per la seva barreja d’estils venecià, gòtic i morisc. Un cop acabada la visita, anirem cap a l’hotel a Cienfuegos. Sopar i allotjament

Cienfuegos - Trinidad
Dijous, 10 d'octubre

Esmorzar a l’hotel i seguim la nostra ruta fins a la ciutat de Trinidad, localitzada al centre de l’illa a la província de Sancti Spiritus.

Trinidad, una de les primeres poblacions fundades a Cuba el 1514, ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO per ser la que millor ha conservat la seva arquitectura i el seu aire colonial, coneguda també com a ciutat museu del Mar Carib. En realitat, una de les més encantadores i màgiques ciutats de tot el Carib i Amèrica Llatina.

Visita per la ciutat de Trinidad amb parada al  Bar la Cancháncara  per degustar el còctel amb el mateix nom, una antiga beguda que preparaven els “mambises”, una barreja d’aiguardent amb mel i qualsevol cítric que tinguessin a mà, es prenia calent com un glop nutritiu i tonificant, que els donava calor i els protegia de diverses afeccions respiratòries.

Dinar en un restaurant local i trasllat cap a l’hotel en aquesta encisadora ciutat de Trinidad. Sopar i allotjament

Trinidad - Camagüey
Divendres, 11 d'octubre

Esmorzar a l’hotel i ens preparem per seguir la nostra ruta avui fins a Camagüey.

De camí farem un recorregut ràpid per la ciutat de Ciego de Ávila, una ciutat moderna, però on en el seu nucli històric ressalten trets de l’arquitectura colonial típica de la comarca. Destaca per la seva bellesa, arquitectura i exquisit gust artístic, el seu boulevard s’ha convertit en un lloc de preferència pels visitants.

Seguim fins a Sancti Spiritus, fundada el 1514, igual que Trinidad, té un dels més bonics conjunts representatius de l’arquitectura colonial del país, així com l’Església Parroquial i el Pont del Yayabo considerats monuments nacionals. Dinar en un restaurant local durant el recorregut. Continuem fins a Manaca – Iznaga, centre de la Vall dels Ingenis, regió que fou en els segles XVII i XVIII una de les més pròsperes de Cuba i que encara conserva part de la seva esplendor gràcies al cultiu i la producció de sucre de canya. Arribada a  Camagüey i trasllat a l’hotel per sopar i allotjar-nos-hi.

Camagüey - Santiago de Cuba
Dissabte, 12 d'octubre

Esmorzar a l’hotel i comencem camí fins a Santiago de Cuba, on ens hi estarem les properes dues nits. Abans de marxar farem un breu recorregut per Camagüey, fundada el 1514 com a vila, anomenada Santa María del Puerto del Príncipe o Puerto Príncipe fins que va rebre el nom actual de Camagüey, el 1898, arran de la independència d’Espanya. El nom indígena ja s’utilitzava per referir-se a la comarca “El Camagüey”.

Seguirem cap a Bayamo, el seu nom té dos possibles orígens, un el vincula al nom del cacic que liderava la zona i l’altre a la presència del Bayam, arbre de la saviesa, frondós i de bona ombra. L’himne nacional de Cuba fou escrit en aquesta ciutat i fa una al·lusió directe als seus habitants en el fragment “Al combate, corred, bayameses…”  Dinarem en un restaurant local durant el recorregut. Acabada la visita farem camí cap a Santiago de Cuba.

Trasllat a l’hotel, sopar i allotjament

Santiago de Cuba
Diumenge, 13 d'octubre

Esmorzar a l’hotel i preparats per descobrir la segona ciutat més gran de Cuba, ciutat impregnada d’història i música, bressol del son i de la Revolució Cubana. Geogràficament caracteritzada per la interrelació de la principal cadena muntanyenca de l’illa, la Sierra Maestra i el Mar del Carib. Santiago de Cuba és muntanya i mar, construïda en una zona de turons al costat de la badia i com a teló de fons la Sierra Maestra. Una ciutat molt pintoresca, plena de bells escenaris, té a més una important herència històrica i cultural. Ens ho demostren els interesants museus i fortaleses de l’època colonial, places i edificacions, ruïnes de cafetars francesos i restes mig submergides de la flota de l’Almirall Cervera, monuments vius que ens recorden la guerra Hispano-Cubana-Americana del 1898.

Visitarem el centre històric al voltant de la Plaça Carlos Manuel de Céspedes, la Catedral i la casa de Diego Velázquez. Dinar en un restaurant local.

A la tarda visita de la caserna Moncada que va adquirir rellevància històrica el 26 de juliol de 1953 quan un grup de 135 guerrillers antibatistians el van assaltar, dividits en tres columnes comandades per Fidel CastroRaúl Castro i Abel Santamaría. Aquest acte, que va resultar fallit, fou el començament de la lluita que acabaria l’1 de gener de 1959 entrant triomfant en la ciutat de L’Havana i donant el punt de partida a la revolució cubana.

Tornada a l’hotel per sopar

Santiago de Cuba - Santuario de Cobre -Punta Gorda
Dilluns, 14 d'octubre

Esmorzar a l’hotel. Anirem al Santuari de Cobre. Visitar avui aquest lloc significa trobar-se amb un paisatge natural d’un fort impacte, una vall ondulada i pintoresca, envoltada d’una serralada de muntanyes que tanquen, per una banda, l’antic poblat miner, i per l’altre, un promontori on destaca l’esvelta arquitectura del Santuari de la Verge de la Caritat, la hospederia i el Seminari San Basilio El Magno. De camí pararem al cementiri de Santa Ifigenia. Monument Nacional des de 1979, lloc on reposen les restes de l’Heroi Nacional de Cuba, l’Apòstol José Martí i de fills il·lustres de Santiago de Cuba. Per refrescar-nos visitarem la Barrita Ron Caney, on prendrem un “trago cubano”. Seguim cap a la Fortalesa del Castell de Sant Pere de la Roca del Morro, fortificació renaixentista, lloc declarat Patrimoni de la humanitat.

Anirem fins a Punta Gorda per creuar en una embarcació fins a l’illa Cayo Granma, una comunitat de pescadors enclavada en el litoral de la badia “santiaguera” envoltada d’una petita platja. Les construccions que la caracteritzen són bungalous fets amb taulons treballats amb l’estil “balloon frame” que daten de gairebé fa un segle. Dinarem una mariscada en un restaurant local.

Tornada a l’hotel per descansar una estona. Després de sopar anirem a la Casa de la Trova. Diuen que parlar de la música cubana i Santiago de Cuba sense esmentar la Casa de la Trova de “Pepe Sánchez” és impossible. Aquest petit immoble del carrer Heredia entre Sant Félix i Sant Pere, recull entre les seves parets més història de la cultura cubana que molts altres espais de major rang i renom

Santiago de Cuba - L'havana en avió
Dimarts, 15 d'octubre

Esmorzar a l’hotel i temps lliure fins a l’hora convinguda per traslladar-nos a l’aeroport per prendre el vol domèstic que ens tornarà a l’Havana. En arribar trasllat a l’hotel.

Sopar a l’Asador Paladar el Rejoneo i després visitarem un altre dels llocs emblemàtics de la nit Cubana. Anirem a l’espectacle Buena Vista Social Club a l’Havana Café.

Retorn a l’hotel.

L'havana vella i retorn a casa
Dimecres, 16 d'octubre

Esmorzar a l’hotel. Avui és l’últim dia a Cuba. Aquest vespre haurem d’anar cap a l’aeroport però pensem aprofitar al màxim les hores que ens queden. Tindrem temps de conèixer les arrels catalanes de L’Havana tot visitant el Casal Català, on el Club del Viatger us hi organitzarà una sorpresa exclusiva! Posteriorment anirem cap a l’Havana Vella, visitarem el museu del Rom i tornarem a passejar per els seu carrerons… L’últim àpat a Cuba tornarà a ser d’allò més tradicional amb un menú de “ropa vieja”. Ens haurem de deixar sorprendre! Després d’una estona lliure perquè els més atrevits es deixin perdre pels laberints de l’Havana i els altres facin les compres de darrera hora, tornarem a l’hotel per recollir les maletes que haurem deixat en custodia a la recepció i, ara sí, serà hora de tornar cap a casa. Trasllat a l’aeroport de l’Havana per volar cap a Barcelona via Madrid.

Arribada a Barcelona
Dijous, 17 d'octubre

Arribada a Barcelona on l’autocar del Club del Viatger ens tornarà als mateixos punts de recollida del primer dia.

Fi del viatge.

En aquest viatge...

 • Trasllats amb l’autocar del Club del Viatger a l’aeroport de Barcelona, des de diversos punts de recollida.
 • Vols a L’Havana amb la companyia IBERIA, via Madrid, amb totes les taxes i impostos aeris i els àpats corresponents durant el vol.
 • Autocar privat durant tot el viatge.
 • Guia acompanyant del Club del Viatger durant tot el viatge.
 • Guia castellanoparlant cubà durant tot el recorregut per el país.
 • 3 nits a l’hotel Iberostar Parque Central 5* o similar a L’Havana.
 • 1 nit a l’hotel Melià San Carlos 4* o similar a Cienfuegos.
 • 1 nit en habitacions de cases colonials, o hotel 4* o 5*
 • 1 nit a l’hotel Iberostar Grand Hotel Trinidad 5* a Trinidad.
 • 1 nit a l’hotel Grand Hotel Camaguey 3* o similar a Camaguey.
 • 3 nits a l’hotel Iberostar Casa Granda 4* a Santiago de Cuba
 • 1 nit a l’hotel Iberostar Parque Central 5* a L’Havana.
 • Pensió complerta durant tot el recorregut.
 • Begudes incloses a tots els dinars (aigua, refresc, cervesa o sucs naturals).
 • Vol domèstic de Santiago de Cuba a L’Havana.
 • Visites especificades al programa amb les entrades incloses.
 • Berenar presentació del viatge.
 • Obsequi del Club del Viatger per habitació.
 • Documentació informativa del viatge.
 • Assegurança bàsica d’assistència en viatge.
 • Qualsevol servei no especificat a l’itinerari
 • Les despeses de caire personal
 • Les begudes als sopars.
 • Propines
 • L’assegurança opcional d’anul•lació
 • Visat per entrar a CUBA, aproximadament 25 €