Les Marques, la nova toscana

Entre el mar i els Apenins, a l’est d’Itàlia, Les Marques són una terra muntanyosa, d’una geografia sinuosa, convertida en els confins de l’Imperi de Carlemany, d’aquí prové el seu nom. Terra de frontera i transitada històricament per gals, romans, grecs i picens que en descrigueren la seva personalitat, oberta, artística i creativa. Les Marques és la terra del Renaixement, de les famílies Malatesta i Montefeltro, d’artistes com Rafael o Lorenzo Lotto.

Dijous,  26 d’abril  –  Volem a Roma i trasllat a Recanati

Un cop arribem a Roma ens trobarem amb el nostre autocar i guia local per anar cap a  la ciutat de Recanati, vila natal d’un dels poetes més importants d’Itàlia, Giacomo Leopardi. A  la tarda sortirem de l’hotel per realitzar la visita al Teatro Persiani i al Museu del tenor Benjamino Giglio. Després realitzarem una visita panoràmica de la ciutat i ens traslladarem al nostre hotel Gallery, de 4 estrelles, un bell palau del segle XVI completament restaurat al bell mig de la ciutat, on ens hi estarem les properes 4 nits.

Divendres,  27 d’abril  –  Recanati, Ascoli Piceno, Abbadia di Fiastra, Loreto, Recanati  

Sortida cap a la ciutat d’Ascoli Piceno, antiga ciutat d’orígen preromà . La nostra visita d’Ascoli Piceno ens permetrà visitar la Piazza del Popolo,, així com la Loggia dei Mercanti, l’església de Sant Francesc i els cèntrics carrers de la ciutat. Ja al migdia ens n’anirem a una vil·la privada  per gaudir d’una demostració de cuina italiana amb productes locals.  A la tarda retornarem cap a Recanati a través  de Les Marques i de camí podrem visitar l’Abadia di Fiastra, una de les abadies cistercenques més ben preservades d’Itàlia i integrada perfectament en el seu entorn natural i una mostra excel·lent de la vida diària dels monjos benedictins.

Dissabte, 28 d’abril – Recanati, Fabriano, Cingoli, Osimo, Les seves Coves, Recanati

Sortida cap a Fabriano, l’anomenada “Città della Carta”  pel fet de ser la població europea on es va inventar el paper tal i com el coneixem a dia d’avui.  Visitarem el centre històric  fins al Palazzo del Podestà, la Fontana di Sturinaldo de 1285 i d’altres palaus i esglésies històriques. Posteriorment ens traslladarem a Cingoli,  visitarem la Madonna del Rosario, de 1539, situada a l’església de Sant Domènech. Posteriorment visitarem Osimo, on la catedral de San Leopardo és  el seu edifici més significant. També destaquen les dues antigues esglésies de San Giuseppe da Copertino i San Marco així com el Teatre La Fenice.

Osimo, però, és també famosa per les seves coves troglodites. La ciutat subterrània d’Osimo se’ns mostra com un laberint sense fi, com un conjunt de túnels d’aproximadament 9 km de llarg que foren construïts pels humans en moments de fam. Ens introduirem a l’interior de les coves i en descobrirem la seva apassionant història!

Diumenge, 29 d’abril – Recanati, Jesi, Morro d’Alba, Recanati

 

Després de l’esmorzar, sortida cap a Genga. Al nord de Fabiano, la tranquil·la vall de Sentino es converteix en el barranc salvatge “Gola di Frasassi”. Al llarg de la ruta de 2 km, el riu i els camins estrets es dibuixen per l’empinat penya-segat de pedra calcària. La cova més gran de la vall només va ser descoberta el 1971. Seguim cap a Jesi per a visitar el centre històric de la ciutat i on s’hi troben el seu Palazzo della Signoria, la catedral de San Marco i la cúpula. Aprofitarem la nostra estada a Jesi per visitar la galeria de pintures del reconegut pintor del renaixement Lorenzo Lotto. capdavanter en l’ús de la perspectiva i el tractament de les ombres i els colors.

A l’hora de dinar realitzarem una excel·lent degustació de vins a la vila de Morro d’Alba, tot gaudint de tres modalitats diferents de vins de Vallesina. Posteriorment podrem concloure el dia dolçament amb una magnífica degustació de xocolates pralinés de la regió a càrrec del mestre xocolater Paolo. Al vespre tornarem a l’hotel per sopar i allotjar-nos-hi.

 

 

 

Dilluns, 30 d’abril  –  Recanati, Ancona, Monte Conero, Urbino


Ens acomiadarem de Recanati per començar la nostra ruta. Passarem primerament per la petita població costanera de Sirolo on hi pararem per fer un tradicional capuccino. Creuarem posteriorment el Monte Conero.  Un cop creuat aquest espai natural de gran bellesa arribarem a la ciutat d’Ancona, capital de província, i hi farem un passeig a peu per conèixer alguns dels seus monuments i espais més emblemàtics, com la Piazza del Plebiscito, famosa per la seva imponent estàtua de Climent XII, o el Palazzo del Governo així com el Palazzo Mengoni, la Torre Cívica i la Catedral de San Domenico. Podrem també observar algunes restes romanes, com l’Arc de Trajà i pujar al turó de Guasco, on s’hi troba la catedral de Sant Ciríac des de la qual hom pot albirar una magnífica vista sobre el mar i la ciutat d’Ancona. Dinar a Ancona i havent dinat conduirem cap a Urbino per traslladar-nos a l’hotel  Urbino Resort Tenuta Santi Giacomo e Filippo de 4 estrelles.

 

 

 

Dimarts, 1 de maig  –  Urbino, Pergola, Gorges de Gola del Furio, Urbinio

Sortida cap a la pintoresca ciutat de Pergola, situada en mig de les vinyes i a la Vall de Cesano. En aquesta àrea es cultiva el conegut vi Vernacolo. Pèrgola es va fer famosa a causa de l’extraordinari descobriment de les estàtues de bronze del segle I. Aprofitarem que som a Pergola per visitar el Bronzi Dorati da Cartoceto di Pergola” que és l’únic grup de bronzes daurats al món que data d’època romana antiga i deu la seva existència probablement a la representació d’un grup familiar.  Dinarem a Urbino i havent dinat podrem gaudir d’una passejada per aquesta magnífica ciutat tot fent-nos una idea de la ciutat del Duc de Montefeltro, amb la seva cúpula, la fortalesa d’Albornoz, la casa natal de Rafaeol i l’oratori de Sant Giovanni. Veurem, així mateix, un dels palaus ducals més bells d’Itàlia, el Palazzo Ducale de Federico di Montefeltro i que fou lloc de trobada dels poetes, artistes i acadèmics més importants de la seva època, al segle XV.  Urbino, de fet, fou escenari de la família ducal més prestigiosa d’Europa. Visitarem la Galleria Nazionale delle Marche al Palazzo Ducale, que és una de les col·leccions més importants de pintura de la regió i posseeix una de les més belles i misterioses pintures del món: “La flagel·lació” de Piero della Francesca.

Dimecres, 2 de maig  –  Urbino, Pesaro, Fano, Urbino


Sortida cap a Gradara, una ciutat medieval d’estranya i intacta bellesa. A Gradara visitarem la fortalesa de La Rocca i els seus entorns emmurallats, que esdevenen una de les estructures medievals més ben conservades d’Itàlia. Posteriorment, ens traslladarem cap a Pesaro.

Pesaro és una agradable ciutat situada a la costa del mar adiàtic, fundada el 184 aC pels romans. Pesaro és a dia d’avui la capital de la regió de Les Marques i se’ns presentarà com una atractiva ciutat, polièdrica i plena de belles places i boulevards que s’enriqueixen de l’activitat i dinamisme del seu port. Pesaro té múltiples llocs d’interès, com són el seu teatre històric, l’auditori, la cúpula construïda sobre un antic edifici romà, la Piazza del Popolo i el seu Palau construït per Alessandro Sforza al segle VI.

Posteriorment i ja apropant-nos al nostre hotel, passarem encara pel petit poble mariner de Fano, amb el seu encantador centre històric i la seva muralla romana, provinent dels temps de l’Emperador August. A Fano podrem també veure la sepultura de la família Malatesta, la catedral i l’Arc d’August. No deixarem Fano sense haver provat abans el seu licor tradicional, La Moretta, molt popular entre pescadors i mariners.

 

Dijous, 3 de maig  –  Urbino, San Marino, Bologna i retorn a Barcelona.

Anem cap a San Marino. La Sereníssima República de San Marino és una destinació obligatòria per als amants de la història, així com també per als amants dels llocs pintorescs. San Marino és a dia d’avui un dels països més petits del món, inserit enmig de la regió d’Emilia-Romagna i Le Marche, San Marino es considera la república i l’estat sobirà més antic del món.

Des d’aleshores ençà, San Marino ha viscut mantenint fermament la seva autonomia que ha estat reconeguda pels Papes de Roma i, fins i tot, pel mateix Napoleó. Visitarem San Marino i podrem albirar el seu imponent castell de La Cesta. Posteriorment ens traslladarem cap a l’Aeroport de Bolonya on tocarà acomiadar- nos d’aquesta magnífica estada a Les Marques d’Itàlia per tornar de nou a Barcelona.