El Carnaval de Venècia, un dels més famosos del món.

Ciutat artística i declarada patrimoni UNESCO, Venècia és una ciutat que fascina en qualsevol moment de l’any, però que durant el Carnaval es torna encara més màgica.

És impressionant veure tots els venecians gaudint al màxim del carnaval i desfilant per la ciutat i les places, amb extravagants vestits i voluminoses màscares. I és que crear mascares, és un art i una gran tradició que se celebra al Carnaval de Venècia des de fa molts anys.

carnival-3075912_1920

La història del Carnaval de Venècia

La festa oficial té data l’any 1926, amb un acte del Senat de la República de Venècia, però els seus orígens ens remunten a temps encara més antics.

Cap al 1904, els documents oficials ens mostren rastres de celebracions públiques en els dies anteriors a la Quaresma.

La població vivia amb molta il·lusió la festa, en especial perquè l’ús de les mascares i disfresses permetia a les persones amagar les diferencies de classe i de condició social, i era l’única ocasió en què la noblesa sortia als carrers a barrejar-se amb el poble.

Les festes també es feien a cases privades i cafès, i s’organitzaven espectacles per tota la ciutat amb músics, ballarins, acròbates i malabaristes.

El Carnaval de Venècia s’ha fet famós i prestigiós internacionalment  a partir del Segle XVIII, que va ser quan va arribar a punt més àlgid de la seva fama.

A finals de segle, però, amb la conquesta francesa de la República i l’ocupació turística es va prohibir la tradició de fer servir disfresses, i el carnaval es va quedar a petites celebracions de petit comitè.

Va ser el 1979 que l’antiga tradició va ser restaurada de la forma en què la coneixem avui.

El Carnaval de Venècia avui dia

El carnaval dura un parell de setmanes, però els dies més importants són els que se celebren entre el primer dijous i l’últim dimarts.

Aquests dies es diuen «giovedì grasso» (dijous gras) i «martedì grasso» (dimarts gras), en contrast l’endemà «mercoledì delle ceneri» (dimecres de cendres), que marca l’inici de la Quaresma, un període tradicionalment dedicat al dejú.

El programa complet del carnaval es pot trobar a la seva pàgina web oficial, però el centre de tots esdeveniments sempre és a la Piazza San Marco.

venice-2089283_1920

Màscares venecianes

L’hàbit de fer servir màscares i disfresses ha donat lloc a un comerç amb artesans especialitzats que produeixen mascares cada cop més extravagants i sofisticades.

Pels homes, entre els vestits més famosos, especialment en el Segle XVII, està la «baùta», una mascara blanca molt peculiar que se sol portar amb un barret i una capa negra.

Per les dones, el vestit més popular és l’anomenat «moretta» o «moretta muta, consisteix en una màscara de vellut obscur que tanca la boca amb un botó. Donat que qui la porta no pot parlar.

En el passat, aquesta disfressa era una poderosa eina de seducció i les intencions de les dames emmascarades eren totalment indesxifrables, ja que es mantenien totalment en silenci. Era la mateixa dama la que decidia quan romandre en l’anonimat i en silenci, o quan cedir a les atencions d’algun pretendent.

Els vestits i les màscares segueixen sent el principal atractiu del carnaval i de Venècia, que cada any es converteix en l’escenari d’una desfilada única, amb disfresses tradicionals que daten al segle XVIII, o varietats més originals i modernes.

Una bona companyia és l’èxit de qualsevol viatge